10/7 Interview

10/7 Interview

Interview in Turkse krant met Dr. Murat Bekhan n.a.v. het sterilisatieproject in Tavsanli

Steriliseren, vaccineren, terugplaatsen en laten leven’ project in Tavşanli

 

De gemeente van Tavşanli heeft het meest moderne dierenasiel in de regio heeft gebouwd. Zij denkt aan de gezondheid van de zwerfdieren. Onder leiding van dierenarts Murat Bekhan uit Istanbul en op initiatief van 3 dierenwelzijnsorganisaties, gaat het medisch team tot maandag sterilisatieoperaties uitvoeren en vaccinaties toedienen. 

Het dierenasiel dat een van de belangrijkste projecten van de gemeente is, heeft zijn deuren opengesteld voor de behandeling van zwerfdieren. In het dierenasiel, dat opvalt door haar moderne constructie, zullen zwerfdieren door een team van deskundige dierenartsen worden gesteriliseerd en gevaccineerd. Ook eigenaren met hun dieren zijn welkom.

 

Een medisch team van 5 personen uit Istanbul, onder leiding van Murat Bekhan, zal de dierenartsen van Tavşanlı begeleiden. Jonge dierenartsen zullen de kans krijgen ervaring op te doen terwijl Murat Bekhan van de Stichting S.H.K.D., die zeer ervaren is in het steriliseren, deze jonge dierenartsen zal trainen in de key hole technique ( de voor de dieren minst belastende manier van steriliseren die ook de minste kans op complicaties geeft).

 

Murat Bekhan heeft aangegeven dat het medisch team ongeveer 200 dieren in Tavşanlı zal behandelen en dat ze in samenwerking met de 3 dierenwelzijnsorganisaties in alle hoeken van Turkije gratis dit soort werkzaamheden zullen verrichten. Bekhan zei “Wij zijn hier in Tavşanlı om het project ‘Steriliseren – Vaccineren – terugplaatsen en laten leven’ in samenwerking met de Federatie van Dierenrechten (HAYTAP), S.H.K.D. en de Nederlandse Stichting Actiezwerfhonden uit te voeren. Daarnaast zullen wij 5 jonge dierenartsen uit Tavşanlı trainenaan zodat zij ook de keyhole technique zullen leren. Bekhan; tot op heden hebben we dit soort operaties in vele steden uitgevoerd, o.a. in Izmir, Gebze, Bitlis en Lüleburgaz. Nadat wij de dieren hebben gesteriliseerd, zullen we ze ook vaccineren. Wij werken volledig op vrijwillige basis. Daarom wil ik  burgemeester Mustafa Güler, Directeur van Milieubescherming Hasan Hüseyin Akkaya en de zeer gastvrije mensen van Tavşanlı namens het hele team hartelijk bedanken voor hun steun”.

 

Volgens Murat Bekhan zouden dit soort werkzaamheden op grotere schaal kunnen plaatsvinden met de steun van gemeentes en de particuliere sector. Bijvoorbeeld door het aanbieden van hulp bij het aanschaffen van medisch gereedschap en medicijnen. Hij zei vervolgens “Ik ben een fan van het dierenasiel dat hier gebouwd is. Het is een mooie faciliteit dieheel goed past bij de streek. Eerlijk gezegd, is hier meer geïnvesteerd in hard werk dan in geld. Ik wil daarom iedereen, die betrokken was bij het voorbereiden van het project en bij de bouwwerkzaamheden, feliciteren.”