15/4 Nederlandse vertaling interview Cunda

15/4 Nederlandse vertaling interview Cunda

Vertaling van de video

 

 

Zij: Je hebt 10 honden gebracht, om ze te laten steriliseren. Ik zie dat je van dieren houdt. Waar komt die liefde voor dieren vandaan?

 

Hij: Ik heb in het verleden voor de gemeente gewerkt, in de jaren 90. Destijds schoten we zwerfhonden af. Dit deden we met de honden die het vergif niet aten. Daarom zijn we toen vergif aan vlees gaan toevoegen wat we vervolgens aan de zwerfhonden gaven.

 

Zij: Kregen jullie dat vergif van de gemeente?

 

Hij: Ja, dat kregen we van Balikesir (stad in Turkije). Op de honden die geen vergiftigd vlees aten gebruikten we de geweren, waarmee we gifpijlen op de honden afschoten. Maar nu is dat allemaal anders.

 

Zij: Je hebt jarenlang zo gewerkt. Jarenlang werden de honden op die manieren gedood. Denk jij dat het aantal zwerfhonden is afgenomen dankzij deze praktijken?

 

Hij: Nee, in tegenstelling. Het aantal zwerfhonden nam zelfs toe.

 

Zij: Hoe pakt men dit probleem vandaag de dag aan?

 

Hij: Nu worden deze honden gesteriliseerd.

 

Zij: Niet alleen maar steriliseren, maar steriliseren-vaccineren-laten leven. Wat we bedoelen met “laten leven” is dat we de honden voeren en naar de dierenarts brengen als ze door een auto geraakt zijn. Het zorgen voor dieren zit in mijn familie. Als een hond bij je op de stoep staat en je laat deze steriliseren, waarna je regelmatig wat voer en water voor de hond buiten zet, dan hoef je je geen zorgen te maken over voortplanting.

 

Hij: Ik heb ook gehoord dat de levensverwachting van een hond stijgt door sterilisatie.

 

Zij: Dat klopt. De hond leeft langer en, wellicht dat je dat zelf ook gemerkt hebt, de hond leeft een meer vreedzaam leven.

 

Hij: Inderdaad, ze leven dan meer vreedzaam.

 

Zij: Ze zijn dan minder lastig. Mensen moeten leren om samen te leven met dieren en dat leer je door ermee in aanraking te komen. We proberen dit alles steeds duidelijk te maken aan de mensen. Ik denk dat het ook niet makkelijk voor je was om dieren te moeten doden.

 

Hij: Dat was inderdaad moeilijk. Het dier kijkt je indringend aan, nadat je het vergiftigd hebt. Het kijkt je smekend aan, smekend om hulp. Deze nieuwe methode is zoveel beter. Inmiddels ben ik gestopt met het werk en help nu vier vrouwen die dieren opvangen en verzorgen. Eén van hen gaat iedere avond op pad om de zwerfdieren op straat te voeren. Tegen de tijd dat ze zal komen, zitten de dieren al op haar te wachten.

 

Zij: Maar helaas is alleen voeren niet voldoende. Dat is slechts het stukje “laten leven”. Ze zouden ook gesteriliseerd moeten worden. SHKD uit Istanbul is hier geweest om zwerfdieren te steriliseren, gesteund door ActieZwerfhonden uit Nederland. We zijn hen zeer dankbaar. Het is een enorme motivatie dat een dergelijke stichting zo ver weg ons gevonden heeft en ons wil steunen. Ik ben de directeur en oprichter van Ayvalik Animal Rights Organisation.

 

Hij begint over een andere dierenvriendin genaamd Yasemin. Zij geeft aan dat ze Yasemin ook kent en vertelt over hoe zij samen eens een paard hebben gered voor het geslacht zou worden voor haar vlees door een illegale slager. In eerste instantie bedreigde deze man haar, waarna zij met haar broer en andere mannen uit de buurt terugkeerde. De man is uiteindelijk gearresteerd voor het illegaal slachten van paarden.

 

Hij: Yasemin werd ook gesponsord door een buitenlandse organisatie.

 

Zij: Klopt. In het verleden sponsorde een Duitse organisatie haar met betrekking tot de paarden, maar dat is helaas gestopt. Dat is ook niet belangrijk nu. Wat nu belangrijk is, is dat mensen zich ervan bewust worden dat het doden van de dieren geen oplossing is en dat sterilisatie erg belangrijk is. Steriliseren, vaccineren en het voeren van de dieren, en als een dier geraakt is door een auto breng je het naar ons. Kun je niet naar ons toe komen, dan ga je naar de dichtstbijzijnde dierenarts en geef je daar onze naam. Mocht je wat geld hebben, dan kun je ook een gedeelte van de kosten meebetalen.