15/7 Tavsanli

15/7 Tavsanli

Interview met Murat Bekhan

 

De gemeente van Tavşanli, die het meest moderne dierenasiel in de regio heeft gebouwd, denkt aan de gezondheid van de zwerfdieren. Onder leiding van dierenarts Murat Bekhan en op initiatief van 3 dierenwelzijnsorganisaties, gaat het medisch team tot maandag sterilisatieoperaties uitvoeren en vaccinaties toedienen. 

Het dierenasiel dat een van de belangrijkste projecten van de gemeente is, heeft zijn deuren opengesteld voor de behandeling van zwerfdieren. In het dierenasiel, dat opvalt door haar moderne constructie, zullen zwerfdieren door een team van deskundige dierenartsen worden gesteriliseerd en gevaccineerd. Ook eigenaren zijn welkom om hun dieren te laten steriliseren.

 

Een medisch team van 5 personen uit Istanbul, onder leiding van Murat Bekhan, zal de dierenartsen van Tavşanlı begeleiden. Jonge dierenartsen zullen de kans krijgen ervaring op te doen terwijl Murat Bekhan van de Stichting S.H.K.D., die zeer ervaren is in het steriliseren, deze jonge dierenartsen zal trainen in de key hole technique ( de voor de dieren minst belastende manier van steriliseren die ook de minste kans op complicaties geeft).

 

Murat Bekhan heeft aangegeven dat het medisch team ongeveer 200 dieren in Tavşanlı zal behandelen en dat ze in samenwerking met de 3 dierenwelzijnsorganisaties in alle hoeken van Turkije gratis sterilisatiecampagnes organiseren. ActieZwerfhonden is de grootste sponsor. Bekhan zei “Wij zijn hier in Tavşanlı om het project ‘Steriliseren – Vaccineren – terugplaatsen en laten leven’ in samenwerking met de Federatie van Dierenrechten (HAYTAP), S.H.K.D. en de Nederlandse Stichting Actiezwerfhonden uit te voeren. Daarnaast zullen wij 5 jonge dierenartsen uit Tavşanlı trainen zodat zij ook de key hole technique kunnen leren. Tot op heden hebben we dit soort operaties in vele steden uitgevoerd, o.a. in Izmir, Gebze, Bitlis en Lüleburgaz. Nadat wij de dieren hebben gesteriliseerd, worden ze ook, met name tegen hondsdolheid, gevaccineerd. Wij werken volledig op vrijwillige basis. Daarom wil ik  burgemeester Mustafa Güler, Directeur van Milieubescherming Hasan Hüseyin Akkaya en de zeer gastvrije mensen van Tavşanlı namens het hele team hartelijk bedanken voor hun steun”.

 

Volgens Murat Bekhan zouden dit soort werkzaamheden op grotere schaal kunnen plaatsvinden met de steun van gemeentes en de particuliere sector. Zij zouden bijvoorbeeld medische instrumenten en medicijnen kunnen doneren. Hij zei vervolgens “Ik ben een fan van het dierenasiel dat hier gebouwd is. Het is een mooie faciliteit dat heel goed past bij de streek. Eerlijk gezegd, is hier meer in hard werken  geïnvesteerd dan in geld. Ik wil daarom iedereen, die betrokken is bij het voorbereiden van het project en bij de bouwwerkzaamheden, feliciteren met het behaalde resultaat.”