21/9 wetswijziging dierenbeschermingswet

21/9 wetswijziging dierenbeschermingswet

Onderstaande mail ontving ik zojuist van Bilge Okay van het SHKD.

Aan het eind van de mail gelieve u een voorbeeld protest mail in het Turks aan te treffen.

De vertaling van de protestmail stuur ik ook mee.

Wetswijziging Dierenbeschermingswet – Doodvonnis voor alle zwerfdieren

De Turkse regering bereidt zich voor op het indienen van een wetswijziging in de huidige Dierenbeschermingswet, waarin stond dat ieder zwerfdier dient te worden gesteriliseerd om vervolgens weer in hun territorium te worden vrijgelaten. De wetswijziging, welke is ondertekend door de Turkse premier Erdogan en aan het parlement overhandigd zal worden voor goedkeuring, houdt in dat zwerfdieren voortaan door gemeenten zelf worden gevangen en gesteriliseerd. Wanneer de asielen dan te vol worden, zullen de dieren worden vrijgelaten in zogenaamde “natuurlijke parken” (de plaats hiervoor zal worden aangewezen door het betreffende ministerie), welke gerund worden door de gemeenten.

Onderstaande foto’s zijn genomen in verschillende Turkse gemeentelijke asielen. Gezien de mentaliteit die men moet hebben om dieren in dergelijke “dodenkampen” te houden, geloven wij niet dat deze mensen in staat zullen zijn om duizenden dieren in deze “natuurlijke parken” goed te verzorgen. De manier waarop gemeenten de afgelopen jaren zijn omgegaan met honden is het beste bewijs dat deze “natuurlijke parken” al snel zullen veranderen in dumpplaatsen voor honden, waar deze vervolgens oftewel zullen omkomen van de honger oftewel elkaar zullen aanvallen uit hongersnood.

De Dierenbeschermingswet uit 2004 verplichtte gemeenten om zwerfdieren te steriliseren en weer terug te plaatsen in hun eigen territorium en verbood duidelijk het vrijlaten van zwerfdieren buiten de (binnen)stad. De praktijk wees uit dat er te weinig tempo en efficiëntie in het sterilisatieproces zat en de meeste dieren niet werden vrijgelaten in hun territorium maar werden gedumpt in buitengebieden en langs snelwegen. Slechts een klein aantal werd weer in hun territorium vrijgelaten. Desondanks werd men zich steeds beter bewust van het probleem omtrent zwerfdieren populaties en was er vooruitgang merkbaar in de tolerantie naar de dieren toe.

Met de voorgenomen wetswijziging zijn we in één klap terug bij af. Dieren die een straat of park als hun territorium ervaren zullen worden gevangen en gedumpt in afgelegen gebieden of opgesloten in afschrikwekkende asielen. Het stukje hoop dat we hadden op een humane oplossing van het zwerfdieren probleem is nu compleet verdwenen. De slachting van onschuldige zielen zal nu niet lang meer op zich laten wachten.

Help mee om dit doodvonnis voor de zwerfdieren af te wenden voordat het parlement de wetswijziging ontvangt en goedkeurt! Laat uw stem horen en uw mening meetellen door uw protest kenbaar te maken aan het ministerie van natuur/bosbouw, de premier en het parlement voor milieu en omgeving, via de volgende e-mailadressen:

veyseleroglu@gmail.com; bimer@basbakanlik.gov.tr; cevrekom@tbmm.gov.tr; bimer1@basbakanlik.gov.tr; ozelkalem@cob.gov.tr; ozelkalem@icisleri.gov.tr       ozelkalem@baskabakanlik.gov.tr

Bilge Okay

SHKD

Evsiz Hayvanlari Koruma Dernegi

 

 

 

 

 

 

Hooggeachte Premier en leden van het Parlement,

Regelmatig bezoek ik uw land en draag daardoor bij aan het toeristische succes. De reden waarom ik graag naar Turkije reis is de tolerantie, het medeleven en de vooruitstrevendheid waarmee diverse belangrijke zaken worden benaderd. Het meest ben ik onder de indruk van de recente ontwikkelingen die gerealiseerd zijn door meelevende mensen van particuliere dierenwelzijnsorganisaties. Dankzij de continue inzet voor verbetering van de dierenbeschermingswet uit 2004 waarin op nationaal niveau de “neuter en release” methode is opgenomen, hebben deze dierenwelzijnsorganisaties  uw land tot pionier gemaakt dienend als voorbeeld voor velen in de regio.

Ik vraag u alstublieft geen einde te maken aan deze imponerende vooruitgang! Het is nog te vroeg om een wetswijziging aan te nemen welke gemeenten oplegt zwerfdieren te vangen, behandelen en verzorgen. Er is nog niet voldoende tijd geweest voor training van de gemeentelijke dierenartsen in acceptabele chirurgische technieken. Ook is er nog onvoldoende training gegeven en zijn er onvoldoende financiën om behoorlijke asielen te bouwen, iets wat gewoonweg nodig is om dit alles tot een succes te maken.

De particuliere dierenwelzijnsorganisaties  geven doorlopend trainingen en ondersteuning om verbetering aan te brengen bij openbare asielen, echter zijn de gemeenten nog niet klaar om zelf deze verantwoordelijkheid op zich te nemen. De voorgenomen wetswijziging brengt uw land op dit moment alleen maar een lijdensweg voor en onnodig sterven van honderden of zelfs duizenden honden.

Uw inheemse honden zijn mooi, uniek (genetisch) en mogen beschouwd worden als een nationale schat. Bescherm daarom uw zwerfhonden en sta niet toe dat zij te gronde gericht worden door het onjuist vangen, opsluiten en onachtzaam dumpen in afgelegen en ongepaste gebieden – waar deze dieren zullen omkomen van de honger en kwetsbaar zijn voor mishandelingen.

Hoogachtend,

[uw naam, adres, etc.]

Turksde versie voor verzending

Sayin Basbakan ve Millet Vekilleri,

Ben ulkenizi cok sik ziyaret eden ve turizm sektorunuzu destekleyen bir kisiyim. Turkiye’ye seyahat etmemin nedeni, ulkenizin bircok konudaki sabirli, merhametli ve olgun yaklasimidir. En etkileyici olan da hayvan koruma organizasyonlarindaki insanlarin cabalari sonucunda bu alanda kaydedilmis olan gelismedir. Hayvan koruma gruplari, 2004 yilinda cikan “kisirlastir/asilat/yerine birak” yasasinin uygulanmasini saglamaya calisarak Turkiye’yi bolgesindeki lider ulke konumuna getirmislerdir.

Lutfen,  kaydedilen bu gelismeye son vermeyin. Henuz kamu veterinerleri   operasyon teknikleri konusunda yeterli egitimi almadan ve insani barinaklar yapmak icin yeterli egitim ve finansal kaynak olmadan,  kanunda sokak hayvanlarinin toplanmasini emreden bir degisiklik yapmak icin cok erkendir.

Hayvan koruma alaninda faaliyet gosteren sivil toplum kuruluslari,  kamu barinaklarinin daha iyi kosullara kavusmasi icin yardimci ve destek olmaya calismaktadirlar. Fakat ne yazik ki,  yerel yonetimler henuz bu sorumlulugu almaya hazir degildir.  Sozkonusu kanun degisikligi yuzlerce kopegin aci cekmesine ve gereksiz yere olmesine neden olacaktir.

Ulkenizdeki yerli kopek irklari genetik olarak biriciktir, guzeldir ve milli servettir. Lutfen sokak hayvanlarini koruyun ve onlarin yanlis yakalama, gaddarca hapsedilme ve uzak ve yasamalari icin uygun olmayan alanlara atilmalarina izin vermeyin.

Saygilarimla,