24/12 Roemenië

24/12 Roemenië

De laatste tijd hoor ik meer en meer verontrustende verhalen over de herplaatsing van Roemeense honden.

Ik ben me er goed van bewust dat de situatie voor de honden in Roemenië nijpend is.

Toch is het paniekvoetbal dat nu gespeeld wordt m.i. een slechte zaak waar veel honden niet beter van worden.

Het is niet de bedoeling hier een organisatie of persoon aan te vallen, vragen over wie, wat, waar zal ik ook niet beantwoorden.
Het is ook zeker niet de bedoeling om u er van te weerhouden een Roemeense hond te adopteren of als opvanggezin te fungeren.

Eerder schreef ik in zijn algemeen al over adoptie:

“Als u na het grondig afwegen van de voors en tegens besloten heeft een buitenlandse hond te adopteren doe dat dan niet bij een particulier of bij een buitenlandse organisatie. Neem contact op met een Nederlandse herplaatsings organisatie. Bij voor keur een stichting ingeschreven bij de KvK en met een ANBI erkenning. Zaken als financieel jaarverslag, beleidsplan en adoptiecontract evenals de bezoldiging van bestuur en  vrijwilligers moeten op de website staan. Daarnaast moet de organisatie zowel voor als na plaatsing huisbezoek afleggen en werken met opvanggezinnen waar u voor adoptie kennis kunt maken met uw mogelijk nieuwe hond”.

Wat betreft de honden uit Roemenië moet er op meer dingen gelet gaan worden.

 • De herplaatsing beperkt  zich momenteel niet alleen tot asielhonden, maar er worden ook op grote schaal honden van de straat geplukt en meteen op transport gezet. Er is dus totaal niets bekend van de betreffende hond en u weet niet wat voor  rugzakje de hond meebrengt en of de hond überhaupt op zijn plaats is als familie hond.
 • Veel te schuwe honden  worden geplaatst. Het aantal honden uit Roemenië dat wegloopt bij het opvang of adoptie gezin neemt toe.
 • Op dit moment zijn een  aantal “dierenvrienden” in Roemenië die aan ieder die het wil een hond geven en zich geen zorgen maken over wat er met de hond gebeurd. Het resultaat is dat ondeskundige mensen een hond overnemen voor 150euro en die dan in Nederland weer “herplaatsen” tegen een bedrag van 250euro. In mijn ogen heeft dit niets meer met dierenhulp te maken, maar is dit hondenhandel.
 • Vanwege de grote toestroom  van honden hebben de verschillende organisaties in Nederland en Roemenië niet genoeg opvanggezinnen. Het begint er op te lijken dat iedereen opvang gezin kan worden en dat de begeleiding van de opvanggezinnen vanuit sommige organisaties erbarmelijk is.
 • Kortom het hele traject van de opvang van de honden in Roemenië, het uitzoeken van plaatsbare  honden door de Roemeense contactpersonen, het transport van de honden naar Nederland, de opvang van de honden in Nederland en de plaatsing van de  honden in Nederland staat erg onderdruk.
 • In het belang van de dieren en de toekomstige baasjes is het van het grootste belang dat er snel een eind komt aan deze situatie.

  Hierbij kunt juist u als potentieel adoptant of opvanggezin behulpzaam zijn;

 • let extra goed op met welke organisatie u in zee gaat
 • vraag om een contract, ook als opvangadres
 • Laat u goed informeren over waar de hond vandaan komt, wat zijn verleden is en hoe zijn gezondheid is
 • Kies zorgvuldig uit met welke organisatie u in zee gaat!
 • Help de honden, maar niet van de wal in de sloot.