30/12 Verder in Ayvalik

30/12 Verder in Ayvalik

In het Turkse Ayvalik leven, in een cirkel van 15km. gerekend vanuit het centrum van de stad zo’n 1500 zwerfhonden. Het doel voor 2014 was het steriliseren van 1200 honden.

Dit doel is gehaald! In het totaal, acht keer is het medisch team naar Ayvalik afgereisd en iedere keer zijn er 150 honden gesteriliseerd; 100 teefjes en 50 reuen. Een prestatie om trots op te zijn! Het aantal nestjes was afgelopen jaar al aanzienlijk minder. Het dierenwelzijn is aanmerkelijk verbeterd. Doordat de honden in een dergelijk groot gebied gesteriliseerd zijn is de kans op aanvoer van nieuwe, niet gesteriliseerde honden uit naast gelegen steden, klein.

Stilzitten en achterover leunen is er echter niet bij; ActieZwerfhonden heeft zich tot doel gesteld om gedurende een aantal jaren in de herfst en het voorjaar naar Ayvalik terug te keren om nieuw gekomen honden in Ayvalik en het schiereiland Cunda , te steriliseren evenals de nieuwe katten op Cunda (In 2013 is de gehele zwerfkatten (1000) en honden (150) populatie van Cunda door het team van ActieZwerfhonden gesteriliseerd). Dit om de populatie onder controle te houden en verder te laten afnemen.

Daarnaast zullen er in januari 2015 nog zo’n 200 honden gesteriliseerd worden die op de vuilnisbelt van Ayvalik leven. Het betreft hier hele schuwe honden. Een team van gespecialiseerde hondenvangers zal deze honden met behulp van een blaaspijp (verdoving) gaan vangen. De vuilnisbelt heeft door het altijd aanwezige voedsel een aanzuigend effect op de honden uit de omgeving. Het teveel aan honden zorgt voor vechtpartijen. De honden lijden door verwondingen. Ook is de verspreiding van besmettelijke ziektes door het grote aantal honden per vierkante meter enorm. Daarnaast zijn veel honden ziek door het eten van verrot of vergiftigd voer.

Nieuwe foto’s uit Ayvalik