31/8 Vakantie in Turkije

31/8 Vakantie in Turkije

Mensen als u op vakantie gaat naar Turkije dan gaat u naar een land dat bekend staat om haar verwaarloosde zwerfdieren en allerlei ander dierenleed. Als u hier gevoelig voor bent kan dat uw vakantie flink verpesten.
Als u nu een zielig dier tegen komt probeer uw geweten dan niet te sussen door contact op te nemen met één of andere organisatie die probeert iets tegen het dierenleed te doen. De ellende is namelijk zo groot dat we niet overal kunnen helpen. Het land is ook zo groot dat we niet overal bekend zijn. Natuurlijk kunt u altijd contact met ons opnemen om te vragen of we een arts of organisatie in de omgeving kennen die u om hulp kunt vragen. Realiseer u echter wel dat de mensen ter plaatse ook geen geldboom in de tuin hebben; ze doen wat ze kunnen, maar als u vindt dat een bepaald dier hulp nodig heeft dan verwacht ik dat u ook een financiële bijdrage geeft om die hulp mogelijk te maken.
Als u bepaald die mee naar Nederland wilt nemen realiseer u da dat dat honderden euro’s gaat kosten. Het dier moet gevangen medisch onderzocht, gechipt, geënt ook tegen Rabies. Een maand later moet er een bloedmonster genomen worden dat in een EU gecertificeerd lab gecontroleerd moet worden op de hoeveelheid vaccin in het bloed aanwezig. Is dat voldoende dan moet het dier nog 3 maanden in Turkije blijven alvorens het de EU binnen mag. Ook moet het dier tegen vlooien, teken en wormen behandeld worden. (is de hoeveelheid vaccin onvoldoende dan moet het dier opnieuw geënt). 48 uur voor vertrek moet de gezondheidsverklaring van de dierenarts die het dier behandeld heeft gecertificeerd worden door een speciaal daar toe bevoegde overheids arts en dan komt er nog een vliegreis.
Honderden euro’s dus en is Turkije dan een stap dichter bij de oplossing van de zwerfhondenprolematiek? NEE één hond zal mogelijk een beter leven krijgen maar voor de andere veranderd er niets.
Het op grote schaal van de straat halen van de honden werkt juist contraproductief; het aantal honden past zich aan de draagkracht (voer=afval, water, schuilplaatsen)van een bepaald gebied aan. Worden er honden van de straat gehaald dan zullen de overgebleven teven vaker gedekt worden de nesten zullen groter zijn en de pups zullen  betere overlevingskansen hebben net zo lag tot dat de draagkracht weer opgevuld is. Wat gebeurd er dus als er honden van de straat gehaald worden; juist het aantal honden neemt toe ipv af. De enige manier om iets aan de zwerfhondenproblematiek te doen is honden te vangen, te vaccineren en steriliseren en vervolgens weer terug te plaatsen. Zo vul je de draagkracht op met gesteriliseerde dieren en zal het aantal honden gaan afnemen omdat het aantal honden dat een natuurlijke dood sterft hoger is dan het aantal honden dat geboren wordt.
Denkt u hier aub eens over na voor u naar Turkije gaat of voordat u iemand anders om hulp vraagt.