9/1 Ayvalik

9/1 Ayvalik

 

Op 21, 22 en 23 december zijn er weer 157 honden in Ayvalik gesteriliseerd. Dit brengt het aantal gesteriliseerde honden in 2014 op 1206.

Superlatieven gaan mij altijd wat moeilijk af maar dit is toch een prestatie waar we trots op mogen zijn!

Heel erg bedankt voor uw steun!

 

Stilzitten en achterover leunen is er echter nog niet bij….

In principe is “the breaking point” bereikt; het percentage gesteriliseerde dieren is nu hoog genoeg om een vermindering van het aantal dieren te krijgen; er zullen meer honden sterven dan dat er pups geboren zullen worden. Uit meededogen met de dieren willen we echter verder gaan.

In Ayvalik is een grote vuilstortplaats waar zo’n 200 honden leven. Honden die elders geen voer kunnen vinden komen daar deze plek. Het leven is er hard; te veel honden op een te klein oppervlak met alle gevolgen van dien; honden vechten om voedsel, schuilplaatsen en leefruimte en de reuen om de loopse teven. Alles wat maar enigszins eetbaar lijkt wordt opgegeten met het gevolg dat veel dieren voedselvergiftiging hebben.
Als de dieren gesteriliseerd zijn zullen in ieder geval de vechtpartijen om de loopse teven stoppen en zullen de teefjes zich kunnen concentreren op hun eigen welzijn in plaats van al hun krachten op te gebruiken tijdens weer een dracht en voor het grootbrengen van pups. En natuurlijk zal het aantal honden afnemen als er geen pups meer geboren worden en er door onze eerdere sterilisaties ook geen vruchtbare honden uit de omgeving meer naar de vuilstortplaats komen. Kortom het welzijn van de honden zal enorm worden verbeterd.

 

Zaterdag 24 januari vertrekken Murat en zijn team naar Ayvalik om de 25ste te beginnen met de sterilisatie van deze honden. Een team getrainde hondenvangers zal vooruit reizen om de extreem schuwe honden te vangen. Hierbij zullen zij geholpen worden door een aantal Syrische en Koerdische vluchtelingen die ook op de vuilstortplaats leven. Zij zullen hier een kleine vergoeding voor ontvangen die ook voor hen het leven iets dragelijker zal maken.

 

Deze actie zal rond de 6000 euro gaan kosten. Een Turkse dierenvriend heeft 4000 euro gedoneerd! Voor de overige 2000euro hopen wij op uw steun!

In maart zullen we naar Ayvalik afreizen om de zwerfhonden populatie in Ayvalik en de zwerfkatten en –hondenpopulatie van Cunda ook daadwerkelijk onder controle te houden; nieuw gedumpte of geboren dieren en dieren die eerder de dans ontsprongen zullen dan alsnog geholpen worden.

Zodra het financieel haalbaar is willen we het gebied dat gevuld is met gesteriliseerde honden vergroten.

Alles niet alleen voor de honden en katten in Ayvalik en Cunda, maar door de voorbeeld functie die van dit project uitgaat, voor alle dieren in Turkije en ja  ook buiten Turkije.

Internet wordt overspoeld met trieste beelden van zwerfdierenleed. Asielen zijn overvol en dieren leven onder erbarmelijke omstandigheden. Dieren op straat worden gedood en opgejaagd. De enige manier om een eind aan al dit lijden te maken is de problematiek bij de wortel aan te pakken in het land waar het leed is. Alleen maar constateren dat er dierenleed is of een enkele hond redden is niet de oplossing. De moed opgeven bij het zien van zoveel leed ook niet. ActieZwerfhonden blijft op een positieve, structurele manier aan de oplossing van het zwerfdierenleed werken en hoopt dat zij in 2015 ook weer op uw steun mag rekenen!