9/6 Vakantie en zwerfdieren

9/6 Vakantie en zwerfdieren

090223_plakat_tuerkisch-2

Met deze poster roept PETA Duitsland op tot het mijden van Turkije als vakantieland.

En dit is hoe Turkse dierenbeschermers er zelf over denken.
Hun weblog heet dan ook “Hellcome to Turkey”.
hellcome

Alhoewel Stichting ActieZwerfhonden deze oproepen van harte ondersteunt, denk ik toch niet dat het reëel is te verwachten dat dit toeristen tegen zal houden. Liever geef ik u dan ook wat adviezen mee voor als u Turkije, of een ander land dat een zwerfdieren probleem kent, gaat bezoeken.
Een zwerfhonden (hetzelfde geldt natuurlijk voor poezen) overbevolking ontstaat doordat mensen hun eens aangeschafte leuke pup op straat dumpen, maar ook doordat bijvoorbeeld overwinteraars een hond “nemen”en die na de winter achter laten in het vakantiegebied.
Het probleem wordt groter doordat deze honden ongebreideld paren en iedere hond binnen de kortste keren 4 nakomelingen heeft, en die nakomelingen hetzelfde jaar ook gedekt worden en een nest krijgen. Binnen de kortste keren krioelt het dus van de honden.

MultiplyThumbspyneut

 

In de toeristische streken zijn er 2 mogelijkheden:

 • Of de dieren worden getolereerd (zeker bij restaurants want jonge dieren trekken toeristen aan) en ze zijn in het seizoen in een goede conditie door de etensresten die ze krijgen en vinden. Ze worden gedekt en de pups hebben betere overlevingskansen omdat de moeders sterker zijn. Echter als het seizoen voorbij is worden de dieren verjaagd en kunnen ze geen voedsel meer vinden en raken uitgehongerd en uitgehongerde dieren bezorgen overlast. De overlast wordt vervolgens bestreden door de dieren te doden.
 • Of de stad wordt voor aanvang van het toeristen seizoen geschoond. De honden worden opgepakt en opgesloten in inrichtingen die asiels worden genoemd maar die deze naam feitelijk niet zouden mogen dragen. De honden krijgen niet of nauwelijks te eten en zeker geen medische verzorging en gaan dus uiteindelijk vanzelf dood. De “gelukkigen” worden meteen nadat ze gevangen zijn gedood.
 •  

  020102103kucukcekmece

  In Turkije is het overigens zo dat buiten de toeristengebieden de honden ook aan de willekeur van de gemeente zijn overgeleverd en dit betekent dat ze constant het risico lopen om vergiftigd, levend begraven, afgeschoten, opgesloten of gedumpt in een afgelegen gebied te worden.

  beykoz410

  Wat moet u nou tijdens uw vakantie doen.

  Eigenlijk begint het al voor uw vertrek;
  Informeer eens of er in het gebied waar u naar toe gaat een goed asiel is dat u misschien kunt helpen met geld of goederen. Als u in uw kennissenkring een inzameling houdt komt u vast wel aan wat riemen, voerbakken, vlooienpipetten e.d. waar zo’n asiel blij mee is.

  Ook kunt u contact opnemen met een stichting die honden uit het betreffende gebied in Nederland plaats en vragen of u op uw terugreis misschien een of meerdere honden voor ze kunt begeleiden (het transport van de honden is duur. De voordeligste manier is als de honden bij een reiziger horen. Vrijwilligers in het buitenland brengen de honden naar de luchthaven en vrijwilligers in Nederland halen de hond op Schiphol af. U heeft er verder zelf dus geen omkijken naar).

  Ja en in het geval van ActieZwerfhonden (zij haalt geen honden naar Nederland maar biedt hulp ter plaatse), als u naar Istanbul vliegt misschien kunt u dan wat spullen van de stichting voor het asiel in Istanbul meenemen.

  En als u dan eenmaal op uw vakantiebestemming bent:
  • Geef het goede voorbeeld en toon respect voor de dieren.
  • Probeer in contact met de plaatselijke bevolking iets van onze normen en waarden t.a.v. dieren over te brengen.
  • Komt u een noodlijdend dier tegen breng het dan niet rechtstreeks naar een asiel, u loopt immers grote kans dat u het dier naar een plek brengt waar het niet verzorgd zal worden, maar breng het naar een dierenarts en ja….betaal de dierenarts rekening.
  • Zwerfdieren voeren is geen probleem, maar doe het niet dicht bij uw hotel of appartementencomplex; als de dieren hier aan gewend zijn zullen ze terug blijven komen en de eigenaar of volgende gasten zullen daar niet altijd van gediend zijn.
  • Het zomaar van de straat halen van een zwerfdier om mee naar huis te nemen is onverstandig. In de tijd dat u nog op uw vakantieadres verblijft kunnen, dit geldt zeker voor Turkije, de benodigde entingen en papieren waarschijnlijk niet in orde gemaakt worden en u weet ook niet hoe de hond, gewend op straat te leven, zich bij u thuis zal gedragen. Mocht u een hond uit het buitenland een goed thuis willen geven, neem dan contact op met een hier in gespecialiseerde stichting.
  • Wilt u, ook al is het maar op zeer kleine schaal, structureel iets aan het leed van de zwerfdieren doen, laat er dan één of meerdere steriliseren. Als iedere toerist een dier zou laten steriliseren zou de zwerfdierenpopulatie langs natuurlijke weg, er komen immers geen nakomelingen meer, afnemen.

  Ik wens u een hele fijne vakantie!