Wat voor ras is jouw hond

foto’s van Quincy

“Wat voor ras is jouw hond?”… een vraag die me regelmatig wordt gesteld als ik in mijn rolstoel op pad ben met mijn hulphond. En vaak valt hun mond open van verbazing als ze het antwoord horen… “ze is een voormalig Pools straathondje, gewoon een mixje dus”. En dan volgen meteen twee nieuwe vragen. “Kunnen buitenlandse honden ook hulphond worden dan?” En “Zijn hulphonden niet altijd van een bepaald ras en speciaal gefokt en opgeleid om hulphond te kunnen worden?

Het antwoord op die twee vragen staat rustig naast me. Een voormalig buitenlands straathondje, gewoon een mixje van allerlei rassen die nu al anderhalf jaar mijn officieel gecertificeerde hulphond is. Quincy is haar naam J Een gitzwart middenslagje met prachtige, grote oren en slimme oogjes met een zachte uitdrukking erin.

Een hulphond is een hond die graag samenwerkt met de baas, een hond die slim is en plezier beleeft aan “werken”, een hond met de nodige rust en kalmte om zich in allerlei verschillende situaties te kunnen begeven, een hond met een vriendelijk en sociaal karakter. En elke hond die daar aan voldoet, kan in principe hulphond worden. Of het nu een Labrador is, een Doodle of een kruising, een in Nederland geboren hond is of een hond die uit een ander land komt…het gaat om de juiste karaktereigenschappen.

En natuurlijk, als je generaliseert, dan kun je zeggen dat ex-straathonden mogelijk een slechte(re) socialisatie hebben gehad en wat angstiger kunnen zijn voor sommige dingen en dat, in Nederland geboren pups, die vanaf 7 weken oud al worden opgeleid om hulphond te worden, dus een voorsprong hebben en daardoor ook sneller in aanmerking komen. En deels is dat ook zo maar het betekent zeker niet dat voormalige, buitenlandse straathonden geen hulphond zouden kunnen worden… Integendeel, het bewijs staat kwispelend naast me.

Toen mijn kleine Poolse, bijna 2 jaar geleden in mijn leven kwam, was ze net 2 jaar geworden en kende ze nog niets, zelfs het woord “zit” niet. De eerste 6 weken had ze nodig om te wennen, te wennen aan mij, aan mijn rolstoel, te wennen aan winkels en ziekenhuizen, te wennen aan haar nieuwe leven bij mij. Eenmaal gewend, begon het trainen. De basiscommando’s zoals zit, af en blijf maar ook hulphondencommando’s zoals trek, dicht en geef. En omdat Quincy een heel slim hondje is, dat heel erg graag werkt, was ze na 6 weken training al zover dat ze haar hulphondenexamen kon doen…en met vlag en wimpel slaagde J Lades open- en dicht doen, mijn kleding uittrekken, gordijnen open- en dicht doen, de telefoon brengen, boodschappen uit het schap pakken en in mijn tas doen, iets uit de voorraadkast halen en brengen, een banaan pakken en aangeven, Quincy draait er haar pootjes niet voor om. Alles is even leuk en alles wordt met evenveel enthousiasme en plezier gedaan.

Maar zoals elke hond, is een hulphond vooral gewoon een hond. Een hond die moet kunnen wandelen, rennen, zwemmen, spelen met andere honden en sociaal moet kunnen zijn. Quincy en ik wandelen 4 keer per dag, iets waar we allebei veel plezier aan beleven. Er gaat altijd wel een bal mee waar we dan onderweg mee spelen, we komen andere honden tegen waar mee gespeeld wordt of we doen zoek- en speurspelletjes onderweg, we vermaken ons altijd. Ook zijn we ondertussen met onze 4de cursus bezig, gewoon voor de lol, lekker samen bezig zijn. Onze eerste cursus was een gehoorzaamheidscursus waar we meteen al bij de gevorderden in mochten stromen. Nadat we deze met goed gevolg hadden afgesloten zijn we verder gegaan met “sport en spel”, een soort apenkooi voor honden zeg ik wel eens J We doen daar van alles wat en Quincy is helemaal hoteldebotel als we er weer naar toe gaan, ze geniet met volle teugen van alle capriolen die ze daar uit mag halen!

Naast alle activiteiten, wordt er natuurlijk ook veel geluierd en gerust J Quincy vindt het heerlijk om buiten in de tuin te liggen en in het zonnetje in slaap te vallen. ’s Nachts slaapt ze bij mij in bed en omdat ze een beetje een koukleum is, ligt ze meestal lekker warm onder het dekbed J Ook vindt ze het heerlijk om zich, bij mij op schoot gelegen, in de rolstoel rond te laten rijden… handig als we eens wat verder weg moeten, als het erg heet is of als de route via een drukke weg loopt.

Bezoek? Dat is er om mee te knuffelen en te spelen en dat doet ze dan ook met overgave…niemand is een vreemde voor Quincy, iedereen is haar beste vriend. Iedereen wordt verwelkomt met een speeltje in haar bek.

Ik ben gezegend met een geweldige hond. Ze is vrolijk, speels, slim, sociaal, vriendelijk, lief… Ze is een knuffelhond, een schoothond, een hulphond, een lekker-mee-naar-de-cursus hond, een gezellige-bij-me-in-bed-slaap hond en een heerlijke wandel hond… Kortom, Quincy is een hond, in al haar hondse facetten J En toevallig is ze in Polen op straat geboren…

Quincy als filmster

Video’s

lekker wandelen en spelen  https://youtu.be/KdK5KjSNFiQ

op de cursus  https://youtu.be/WSe_QCIAxZw

de telefoon pakken en brengen  https://youtu.be/WSe_QCIAxZw

Quincy pakt een banaan en krijgt een hapje mee  https://youtu.be/WSe_QCIAxZw

Quincy pakt mijn migraine medicijnen en bergt ze weer op  https://youtu.be/5zXkt_I6-48

Een van mijn persoonlijke favorieten, werk en wandelen gecombineerd   https://youtu.be/XwIankMtgOg

En nog een favoriet  https://youtu.be/lxDuyEUd-IQ