beten/r voorkomen

Hoe je kunt voorkomen dat je door een hond gebeten wordt
auteur Carina Norris

 Ongelukkigerwijs zijn mensen, dieren met een hele dunne huid. Een relatief vriendelijk en speels beetje van een hond, kan, zeker bij een kind, al een wond veroorzaken. Jammer genoeg moeten er, door dit soort ongelukjes, regelmatig honden inslapen.

Als je echter weet hoe een hond denkt, en er voor zorgt dat de mensen die in de buurt van jouw hond komen dit ook weten, wordt de kans op ongelukjes aanmerkelijk verkleind. De kans op misverstanden is vrij groot omdat we niet dezelfde taal spreken als honden. Honden lijken vaak onvoorspelbaar, maar meestal is er gewoon een verklaring voor hun gedrag. Bovendien heeft iedere hond, net als ieder mens, een eigen karakter en kun je nooit zeggen dat alle honden zus of zo zullen reageren. Zelfs honden die je heel goed denkt te kennen, kunnen heel anders reageren dan je verwacht.

Honden proberen ons vaak duidelijk te maken dat ze met rust gelaten willen worden, maar…we zijn slechte verstaanders.
Als een hond, door bijvoorbeeld weg te kruipen, duidelijk probeert te maken dat het genoeg geweest is, dring dan ook niet verder aan.
Soms kunnen wij mensen de hond ook in verwarring brengen. Een hond kan onzeker worden en gaan happen als hij niet begrijpt waarom we iets doen.

Als het gedrag van je hond plotseling veranderd, ga dan met hem naar de dierenarts. Als honden ziek zijn of pijn hebben, happen ze eerder.

Medische problemen
Als je hond gewond is, en je wilt bijvoorbeeld een doorn uit zijn voetje halen, kan hij bijten als je de pijnlijke plek aanraakt. Als je hond gromt als je hem ergens aanraakt, ga dan met hem naar de dierenarts.
Toon extra begrip voor een zieke hond, hij kan zich onzeker en verward voelen
Oudere honden kunnen door Artrose stijver en brommeriger worden, wees wat toegeeflijker tegen hem en vraag je dierenarts hoe je het de hond wat makkelijker kunt maken (bijv. pijnstillers).
Stress; Honden kunnen geïrriteerd raken van stress: Probeer zoveel mogelijk een vaste routine aan te houden in de wandel- en etenstijden van je hond. Wees consequent in het toepassen van je regels. Iedere verandering in dagelijks leven, zoals verhuizing of vakantie, veroorzaakt stress bij honden. Ook voelen honden, spannende gebeurtenissen in het leven van hun baas, denk hierbij aan verandering van werkkring, een huwelijk of relatieproblemen, aan.
Als je hond agressief gedrag vertoont dat niet bij hem hoort, en de dierenarts is er zeker van dat de hond goed gezond is, ga dan voor advies naar een gedragstherapeut voor honden.

Verantwoordelijkheden van de hondeneigenaar
Laat honden nooit zonder toezicht alleen met kinderen of onbekende mensen.
Behandel je hond met respect en zorg en moedig anderen aan hetzelfde te doen.
Als je een puppy hebt laat hem/haar dan geleidelijk aan wennen aan vreemde mensen, zowel mannen, vrouwen als kinderen. Ga eventueel met je hond op puppy-cursus om hem/haar aan andere honden te laten wennen.
Denk er telkens aan dat jij de baas bent; buiten of in openbare ruimtes hoor je je hond altijd onder appel te hebben.
Train voor veiligheid. Zorg er voor dat je hond gehoorzaamd aan de commando’s zit, los en natuurlijk “Nee!” (of wat voor woord je hier ook voor wilt gebruiken).
Je hond kan onder de indruk raken van een, bekende of onbekende, groep mensen. Pas dus op voor groepen mensen die kunnen zorgen dat je hond zich angstig of bedreigd gaat voelen (denk aan de ingang van de school).
Wees wat toegeeflijker tegen je hond als hij zich niet lekker voelt. Vertel de mensen om je heen dat je hond niet in orde is en dat ze hem met fluwelen handschoentjes aan moeten pakken.
Denk er aan dat honden geïrriteerd kunnen raken van warm weer.
Waarschuw anderen dat ze geen plotselinge bewegingen of geluiden moeten maken waar je hond angstig van zou kunnen worden. Maak een slapende hond niet wakker! Een hond die plotseling wakker gemaakt wordt kan brommerig en verward zijn.

Stoor een hond nooit tijdens het eten.
Als je kleine nichtjes en neefjes hebt, of andere kleine kinderen die regelmatig in de buurt van je hond komen, zorg dan dat ze weten hoe ze het beste met je hond om kunnen gaan.
Laat kinderen nooit alleen een hond uitlaten, zelfs de kleinste hond kan besluiten ruzie te gaan zoeken met een grote hond die hij tegenkomt, zeker als de baas van de grote hond het dier niet onder controle heeft.
Leer een nieuwe pup dat het niet toegestaan is aan of naar mensen te happen. Iedere pup wil de dingen graag met zijn mond onderzoeken, maar dit kan leiden tot pijnlijke beetjes zodra de pup tanden gaat wisselen en tot serieuze verwondingen als de hond volwassen is.
Probeer spelletjes, zoals bij voorbeeld touwtrekken, die agressie of competitie uitlokken, te vermijden.
Moedig het niet aan en sta het niet toe dat je hond, ook als is het voor de grap, achter mensen of dieren aanjaagt.
Als je hond te uitbundig wordt, doe het dan wat rustiger aan. Als je op dit moment je stem zou verheffen om iets te zeggen of hem een standje te geven, raakt hij alleen maar meer opgewonden.
Ken de eigenaardigheden van je hond en zorg dat andere mensen ze ook kennen. Als je hond bijvoorbeeld bang is voor mensen met een helm op, waarschuw je vrienden met een motor of brommer daar dan voor.

Honden van andere mensen
Deze regels zijn vooral van belang voor kinderen, omdat hun gezicht precies op de hoogte zit van de bijtende bek van een hond. Volwassenen zullen eerder in hun hand of been gebeten worden. Als je een hond hebt verzeker je er dan van dat de kinderen in je omgeving deze regels kennen.

Vraag altijd eerst toestemming aan de eigenaar voor je een hond aait, zelfs als je de hond kent of als hij er vriendelijk uit ziet.
Loop niet op een hond af om hem vervolgens plotseling te aaien. Steek je hand uit en laat hem zelf naderbij komen om je hand te onderzoeken. Kinderen moeten proberen niet druk te bewegen of te giechelen. Als de eigenaar dan zegt dat het goed is kun je de hond gaan aaien.
Ook al heb je zelf een hond, denk er aan dat niet alle honden het zelfde zijn. Behandel alle honden voorzichtig, zorgzaam en met respect.
Probeer in de buurt van honden geen plotselinge bewegingen of geluiden te maken, de hond kan er nerveus van worden en eerder gaan bijten.
Kijk een hond nooit recht in de ogen, hij kan zich hier ongemakkelijk door gaan voelen.
Net als mensen houden honden er niet van gepest te worden, ze kunnen je dit betaald zetten met hun tanden.
Ga nooit gillen of rennen als je bang bent van een hond je bereikt er alleen maar mee dat de hond je achterna gaat jagen. Probeer rustig te blijven en stil te staan en loop na verloop van tijd rustig achteruit weg.
Val een hond die buiten bij een winkel vast gemaakt zit niet lastig en haal hem niet aan. Het vastgebonden zitten kan er voor zorgen dat een hond zich onzeker voelt en sneller zal bijten
Als een hond gromt, neem dan maar rustig aan dat hij het serieus meent.

Michelle vrolijk Honden gedragsdeskundige van Hond en mens in balans schrijft het volgende:
Ik heb in mijn beroep veel te maken met bijtincidenten: onder andere hond/kind. Omdat bijtincidenten vaak permanente lichamelijke en geestelijke sporen achterlaten heb ik 3 colleges bedacht speciaal voor kinderen/tieners. Vanzelfsprekend zijn ook volwassenen zonder kinderen welkom. De colleges vinden plaats zonder honden.

 

  • College 1: ‘Hondengedragsdeskundige als beroep’. Hondengedragsdeskundige is een vrij beroep waarvoor officieel geen opleiding vereist is. Ik geloof echter dat (bijna) alles staat of valt met een goede opleiding: zonder basis geen stabiel bouwwerk. Vandaar dit tienercollege. Ik denk dat uitbreiding van kennis de kwaliteit van leven van alle betrokkenen zal verbeteren: van hond, kind, volwassene en hulpverlener. Als mensen (nog beter) opgeleid worden dan zal dat zeker z’n steentje bijdragen in het grotere geheel.
  • College 2: ‘Hond en kind’. Hond en kind kunnen elkaars beste vrienden zijn. Kinderen zijn echter relatief vaak het slachtoffer van een hondenbeet. Ze zijn dikwijls zo dol op de hond dat ze precies die dingen doen die een hond niet prettig vindt zoals plotseling aaien, om zijn nek hangen of in een oog prikken. Tijdens dit college wordt op een eenvoudige en speelse manier uitgelegd wat wel en wat niet kan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van veel foto’s en filmmateriaal. Er worden diverse meedenk- en doe-vragen besproken waardoor kinderen op een leuke manier bij het onderwerp worden betrokken.
  •  

  • College 3: ‘De wereld van de hond’. Hierin zijn woorden als respect, (zelf)vertrouwen en vriendschap op speelse wijze verwerkt. Belangrijke kernwoorden voor ieder individu en voor iedere relatie, of het nu gaat om een hond/mens relatie of een mens/mens relatie. Vragen die onder andere aan de orde komen dmv beeldmateriaal:
  • Is vriendschap mogelijk tussen een hond en een ander diersoort zoals een olifant?
  • Ziet een hond het verschil tussen een levend wezen en een standbeeld?
  • Kan een hond blij, angstig, nieuwsgierig of zorgzaam zijn?
  • Voor meer informatie Michelle Vrolijk

    info@michellevrolijk.nl