Albanie

Vlak na 4 april Wereld Zwerfdierendag werden wij via het Animal Foundation Platform geattendeerd op een noodkreet van het organisatiecomité van Wereld Zwerfdierendag. In het Albanese dorpje Prrenjas stond de burgemeester op het punt om de 60 honden in het dorp te laten afschieten. Eén eenzame strijdster voor de rechten van zwerfhonden in Albanië, Pezana Rexha, wilde zich daar niet bij neerleggen. Al maanden was zij met haar bescheiden organisatie Animal Rights Albania (de enige dierenrechtenorganisatie in het land) bezig de burgemeester ervan te overtuigen dat een gedegen CNVR-beleid (Collect Neuter Vaccinate & Return) een in alle opzichten betere oplossing is: ethischer, effectiever, duurzamer. Ze had een heel plan tot in de puntjes uitgewerkt, maar uitvoering van haar plan kostte geld, en dat kreeg zij niet los bij de burgemeester. Ze had er al alles aan gedaan om de benodigde 2400 euro zelf bij elkaar te krijgen, maar was maar tot de helft gekomen. Op zich al een bijzondere prestatie, want 1200 euro is heel veel geld in Albanië, zeker gezien de bereidheid bij de arme inwoners van Prrenjas om het uit te geven aan zwerfhonden uiterst laag is. De meerderheid van de bevolking is op zich best vriendelijk tegen de zwerfhonden, maar wendt het hoofd af en sluit de ogen als ze, zoals elke zomer in veel plaatsen in Albanië gebeurt, door horken met geweren worden afgeschoten (voor een euro per hond..).

Normaliter is Albanië niet het werkgebied van AZ, maar terwijl we samen met Team Zwerfdierendag overlegden over de mogelijkheden om het CNVR-project in Prrenjas financieel te steunen, werden we geraakt door de beelden in Dürres, de op één na grootste stad in Albanië. We zagen aangrijpende beelden hoe daar in één weekend meer dan duizend honden, waaronder weerloze puppies en zachtaardige, goedmoedige ‘community dogs’ (honden die door de gemeenschap onderhouden worden) in het holst van de nacht bruut werden afgeschoten. Dit wrede lot wilden we de zwerfhonden in Prrenjas besparen. We hebben daarom besloten om 400 euro bij te dragen. Samen met de 800 euro die Team Zwerfdierendag had ingezameld kon het project in Prrenjas daardoor van start gaan. Zo kon AZ op het laatste moment voorkomen dat de burgemeester opdracht gaf voor het afschieten van de honden van Prrenjas.

Het project is op dit moment in volle gang en is een groot succes. De helft van de honden is inmiddels gesteriliseerd en gevaccineerd. Deze honden hebben een opvallend oormerk gekregen en een kleurige halsband. Zo weten de inwoners dat deze hond goedaardig van karakter is en geen ziektes bij zich draagt. Nadat het project was begonnen is de burgemeester ook poolshoogte komen nemen, en hij was zeer aangenaam verrast over de aanpak en resultaten.

De honden slapen in een afgesloten deel van een parkje. Met de inwoners is afgesproken dat alle honden ’s nachts binnen dienen te zijn: ofwel op het eigen erf, ofwel op de gemeentelijke slaapplek. De buurtbewoners brengen de community dogs hier bij het vallen van de avond dan naartoe. Ook geeft ARA voorlichting aan de bevolking, om de ongefundeerde negatieve beeldvorming over straathonden te doorbreken, en de inwoners te leren hoe met de dieren om te gaan.

We zijn onze donateurs heel dankbaar voor de giften die jullie aan AZ gedaan hebben. Zonder jullie steun waren de honden in Prrenjas nu dood geweest. Samen met Team Zwerfdierendag en het Animal Foundation Platform gaan we Animals Rights Albania ondersteunen om het succes van het project in heel Albanië onder de aandacht te brengen, zodat er hopelijk op termijn op nationale schaal een modern en humaan zwerfdierenbeleid tot stand zal komen in Albanië.