upd.28-3-2015 scroll down
Zij die ActieZwerfhonden al langer volgen weten dat de stichting vaker activiteiten in Kutahya heeft gesteund.
Kütahya is een plaats in West-Turkije met ca. 213.000 inwoners en staat bekend als de keramiek stad.
Vanaf Istanbul is het 6 uur rijden naar Kutahya en net als Istanbul  heeft deze stad een groot zwerfhonden en – katten probleem.

Sinds 1991 is de dierenbeschermingsorganisatie KDHSD (KÜtahya Doga ve Hayvan Sevenler dernegi) actief om het dierenleed in deze stad tegen te gaan.
Er is een kleine vrijwilligersorganisatie die zich al jaren lang voor de dieren inzet; ze verzorgen de straathonden en proberen het lot van de asielhonden te verbeteren.

Onze vrijwilligster Simone Riedijk is momenteel, 9 februari 2012, weer in Kutahya.
Ze heeft 500 euro meegekregen om voer voor de honden te kopen.
Haar belangrijkste doel is kritisch naar een plan van de  plaatselijke dierenbeschermingsorganisatie KDHSD  te kijken.
Het plan houdt de aanpassing van het plaatselijke asiel in, zodat de honden die nu voor een groot deel nog aan een korte ketting aan hun hok vast gemaakt zitten, in een soort mini bos asiel in semi vrijheid kunnen gaan leven.
De kosten worden geschat op circa 8000 euro. Als het plan echt kans van slagen heeft wil ActieZwerfhonden zich gaan inzetten om het benodigde geld bij elkaar te krijgen.

We houden u op de hoogte!

De organisatie is opgericht door Sunay F Birsen, tevens voorzitter van de organisatie.In de afgelopen 20 jaar heeft KDHSD een hoop tegenslagen te verwerken gehad en  geen medewerking van de lokale overheid en bevolking gekregen. Nu lijkt er echter een  kleine kentering plaats te vinden.
De burgemeester lijkt in te zien dat het steriliseren van de dieren de enige structurele oplossing is en in het huidige, door de gemeente gefinancierde, asiel, worden nu met regelmaat dieren gesteriliseerd.
Echter, voor de leefomstandigheden van de honden en katten  in het asiel heeft de burgemeester nog weinig oog.

In het asiel leven ongeveer  400 honden en 100 katten.
De honden leven in roedels van 10 honden in veel te kleine en vieze kennels.
Daarnaast zitten zo’n 50 honden, dag in dag uit aan de ketting.
In de kennels breken regelmatig gevechten uit. Wat de kettinghonden betreft is de situatie nog schrijnender; het is bekend dat kettinghonden afwijkend gedrag gaan vertonen en ook de kettinghonden in dit asiel brengen zich zelf regelmatig bijtwonden toe en doden hun eigen puppy’s.
Het asiel heeft 1 dierenarts en 2 medewerkers in dienst.
Het is voor de medewerkers onmogelijk om de honden en katten goed te verzorgen.
Het schoonmaken van de kennels gebeurt 1 keer per dag en de rest van de dag liggen de honden in hun eigen ontlasting en urine.

Dankzij het regelmatig aankaarten van de trieste situatie van de asielhonden bij de burgemeester en het zoeken van publiciteit heeft het KDHSD het voor elkaar gekregen dat ze een omheining om het asiel mogen laten plaatsen, waar de honden vrij kunnen leven in met zorg samengestelde roedels.
De burgemeester weigert echter om dit project te bekostigen.
Wel heeft de gemeente een stuk land bij het asiel ter beschikking gesteld.
De omheining kost 8000 euro.
Voor een kleine Turkse dierenbeschermingsorganisatie een niet op te brengen bedrag.

Daarom vraagt zij uw hulp!

 

5 juni 2012
Dankzij haar donateurs heeft ActieZwerfhonden een donatie van 2500euro kunnen doen voor de verbeteringen aan het asiel in Kutahya. Ook de organisaties WereldAsielen en Stichting Buitenlandse Asielen zullen een donatie doen.

Er wordt al hard gewerkt en de eerste 11 ketting honden zijn bevrijd en kunnen loslopen en spelen.
Met de donaties die tot nu toe gedaan zijn kan het KDHSD een flinke verandering ten goede realiseren, maar om de plannen helemaal uit te voeren is nog meer geld nodig.

Oktober 2012
Onze vrijwilligster Simone heeft weer een bezoek aan Kutahya gebracht, een verslag volgt.
Onderstaand vast enkele beelden van het voeren van de zwerfhonden

Haarlem, 16 okt  2012
Verslag van het bezoek van onze vrijwilligster Simone Riedijk aan Kutahya-Turkije.
Na een oponthoud in Istanbul ben ik dan eindelijk na een reis van 17 uur aangekomen op de plaats van bestemming en sta ik bij de voordeur van “hotel” Sunay.

Sunay Birsen ,de voorzitster van de Turkse dierenbeschermingsorganisatie KDHSD(Kutahya doga ve hayvan sevenler dernegi)doet snel haar deur open en zegt;
”Come Simon,I was worrie for you”.
Altijd bezorgd, ondanks mijn sms’je dat ik pas zeer laat zou aankomen.

Bij het binnen gaan van de woning valt mijn oog op een klein zwart/wit bolletje energie.
Een nieuwe huisgenoot, een kitten van 4 maanden dat in de tuin van Sunay is gedumpt. Ze hebben hem Charlie genoemd, omdat zijn zwarte snorretje doet denken aan Charlie Chaplin.

In de week dat ik in Kutahya ben geweest is Charlie niet het enige kitten dat ik ben tegen gekomen.
Na een kort nachtje slapen staat een bezoek aan het asiel op het programma.
Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen, omdat het dankzij de donateurs van Wereldasielen, ActieZwerfhonden en SBA  mogelijk gemaakt is om een hekwerk rondom het asiel te bouwen. Zo kunnen de kettinghonden eindelijk verlost worden uit hun zeer beperkte vrijheid.

Aangekomen bij het asiel zie ik aan de linkerkant een prachtig groen hekwerk staan met daarachter een stuk of 15 honden, die loslopen, rennen en met elkaar spelen.
Helaas hebben we wat tegenslag te verwerken gehad met de bouw van het hekwerk aan de rechterkant, dit komt doordat de gemeente nog geen “tijd” heeft gehad om te beginnen met de bouw.
Naar mijn idee, grote onzin en Sunay is het volledig met me eens.

Bijna alle benodigde materialen, zoals het hekwerk zijn al gekocht en is er tot nu toe 100m. hekwerk geplaatst en 4,5 ton beton gestort.
De resterende 700m. hekwerk moet dus nog geplaatst worden en het beton hiervoor nog gestort.
Om de gemeente toch zover te krijgen dat ze gaan bouwen zijn Sunay en ik elke dag bij de burgemeester langsgegaan met als resultaat dat de gemeente nu in ieder geval begonnen is met het egaliseren van een heuvel en een stuk grond.
Als het aan de gemeente ligt duurt het plaatsen van het hekwerk nog eens twee maanden. Over twee maanden is de winter ingevallen, zit de vorst in de grond en kan er überhaupt niet gewerkt worden. Door ervaring wijs geworden hebben we niet veel vertrouwen in de woorden van de burgemeester.
Willen we dat het hekwerk nog deze maand geplaatst wordt, dan kost dat 4500 euro extra.
Geld dat wij niet hebben.

De winters in Kutahya zijn zeer koud en de honden die nog aan de ketting liggen, gaan een zware tijd tegemoet en daarom vraag ik  u om nog 1 keer een donatie te doen voor het werk in  Kutahya, zodat de laatste kettinghonden ook nog bevrijd kunnen worden voordat de winter toeslaat.

Namens Sunay en de honden alvast bedankt.

filmbeelden van het asiel volgen binnenkort

15-11-2012
Via onze vrijwilligster Simone kregen we te horen dat de mensen in Kutahya nog 4500 euro te kort komen om het “hekwerk” plan af te ronden.
Als u bovenstaand verslag  van Simone heeft gelezen, zult u begrijpen dat we het geld graag ter beschikking stellen!
Structurele verbetering van de leefomstandigheden van de honden die reeds in het asiel wonen. Een asiel waar alle dieren gesteriliseerd zijn en dat niet zomaar alle straathonden opsluit.

Simone:
Afgelopen week heb ik contact gehad met Sunay, om duidelijkheid te krijgen, rondom de 4500 euro, die extra nodig blijken te zijn om het project hekwerk te kunnen afronden.
De 4500 euro worden gebruikt voor graafmachines, beton en inhuren van een bedrijf, dat het hekwerk gaat plaatsen.
Ook komt er een speelruimte voor de kennelhonden en worden er in het nieuwe omheinde gedeelte bomen geplaatst om de honden enigszins te beschermen tegen de brandende zon.
Sunay is al druk op zoek naar een goed bedrijf en  probeert toch nog even te onderhandelen over de prijs.
Je weet maar nooit!

Er is gelukkig al een gedeelte omheind en 15 honden leven nu eindelijk in “vrijheid”.
Hiervoor zaten deze honden continue aan een veel te korte ketting, met weinig bescherming tegen de elementen.
Hun hondenhok was erg krakkemikkig en hun bak water, was of leeg of bevroren.
De honden hebben bij het intrekken van hun nieuwe verblijf, een nieuw hondenhok gekregen en er wordt iets beter op hun leefomstandigheden gelet door het personeel.
Doordat de honden niet meer vastgeketend zitten hebben ze ook veel minder de neiging om hun bak water om te gooien, waardoor ze elk moment kunnen drinken.
En uiteraard is er onderling weinig agressie tussen de honden, omdat ze niet het gevoel hebben, dat ze geen kant op kunnen.
Zodra het speelgebied gerealiseerd is, gaan de leefomstandigheden van de  kennelhonden er ook op vooruit.
De honden zitten nu op elkaar gepropt in een veel te kleine ruimte, waar ze nauwelijks bewegingsvrijheid hebben.
In het asielgebouw zitten 12 kennels met ongeveer 350 honden, om het gebouw heen zitten nog eens 50 honden in een klein verblijf, wel apart van elkaar.

Gelukkig zijn er in de loop der jaren, ook positieve veranderingen doorgevoerd in het asiel.
Alle honden/katten zijn gecastreerd/steriliseert.
De honden/katten krijgen elke dag voer, heel soms brokken.
De riolering is verbeterd.
Er is voor de koude winters verwarming(kolen) geplaatst.
Er is een educatieproject voor de basisscholen. Schoolkinderen bezoeken het asiel.
Er is van de donaties van Wereldasielen en ActieZwerfhonden  al een deel van het hekwerk geplaatst, beton aangeschaft en de graafwerkzaamheden verricht.
De rest van het hekwerk, is al gekocht en ligt ongeduldig te wachten op plaatsing.

Het donatiebedrag van SBA staat nog veilig op de bank, omdat Sunay het niet aandurfde om dit uit te geven, aangezien de gemeente dwars ging liggen.
Mijn inziens gaat de kwaliteit van leven voor de honden er zowel geestelijk als lichamelijk, een stuk op vooruit, als het hekwerk plan afgemaakt wordt.

10-2-2013
Honderden in beton gegoten palen, om de omheining mee af te maken, staan klaar om de grond in te gaan.

24-6-2013
Onze vrijwilligster Simone Riedijk is momenteel in Turkije.
Vrijdag heeft ze het bos asiel bezocht, waar alles er volgens haar zeggen prima uitzag.

Daarna is ze doorgereisd naar Kutahya, waar men nog steeds niet verder is gegaan met de aanpassing/uitbreiding van het asiel. De gemeente had eerst toegezegd e.e.a. voor de winter afgerond te zullen hebben, toen werd het dat er op 23 mei begonnen zou worden, maar er is nog steeds niets gedaan. Simone  heeft vandaag een afspraak met de burgemeester.

25-6-2013
Een gezellig maar weinig vruchtbaar gesprek met de burgemeester die zei dat de vergunningen nog niet in orde waren…toen door naar de uitvoerder die precies hetzelfde zei. De werkzaamheden aan de omheining van het asiel zijn nu uitgesteld tot volgende maand. De woorden van de uitvoerder: “Als het dan nog niet in orde is mag je me komen vermoorden”.

Over het geheel genomen vindt Simone wel dat de bevolking verdraagzamer naar de zwerfhonden toe is geworden en de gemeentelijke dierenarts is druk met steriliseren, alleen in zijn ééntje kan hij de aanwas natuurlijk niet bijhouden. Daar moet ook een oplossing voor gevonden worden, maar eerst Cunda afronden.

We hebben zojuist 765 euro overgemaakt voor reparatie en verzekering van de auto en wat voer voor de zwerfhonden. Verder Goed nieuws van vrijwilligster Simone die momenteel in Kutahya is

Je gaat het niet geloven, maar het hekwerk staat er ( het asiel is dus na jaren soebatten helemaal omheind hetgeen meer vrijheid voor de honden betekent), alleen er moet verder nog een hoop gedaan worden. Er komt een gedeelte met een dak (bescherming tegen de zon en regen), er worden ruimere, nieuwe hondenhokken getimmerd. ik heb er 2 gezien en ik ben niet ontevreden. Er worden bomen geplant. Ik heb nog geen foto’s gemaakt, dat doe ik later.
Het hele asiel is/wordt onder handen genomen. Het kattenverblijf is verhuisd, iets ruimer en schoner en klimspul er in.  Ook zijn er slaap/rustverblijven getimmerd.
Nieuwe quarantaine verblijven, konijn en duif verblijven. Er komt een gedeelte voor oude honden en een speelveldje voor de en er is nieuwe apparatuur aangeschaft voor de artsen. Er is redelijk voer aanwezig en de verzorging vind ik ook iets vooruit  gegaan.
Kortom: ik ben redelijk positief. In de zomer hoop ik dat het asiel helemaal verbouwd ıs en klaar is.
EN HET ALLERBELANGRIJKSTE IS: Er liggen geen honden meer aan de ketting!!!
Update 16-6-14
Dans dans dans,Onze Simone is in Kutahya. Trouwe lezers weten dat ActieZwerfhonden, weliswaar niet structureel maar wel regelmatig donaties doet aan het KDHSD, de dierenwelzijn organisatie in Kutahya. Ook de verbouwing van het gemeentelijk asiel heeft ActieZwerfhonden financieel gesteund.
Na de verkiezingen is er een loco burgemeester met hart voor de dieren benoemd, De aanpassingen aan het asiel gaan in één keer in sneltrein vaart. Er zijn bomen geplant, schaduwplekken gecreëerd en er komen speelvelden. De dieren in het asiel krijgen voldoende voedsel en de mensen van het KDHSD vangen regelmatig honden die ze voor sterilisatie naar de arts van het asiel brengen.
Echt reden tot blijdschap!!
18-11-2014
De paar vrijwilligers in Kutahya doen geweldig werk. Echter zo lang de gemeentes hun verantwoordelijkheid niet nemen, zal het nooit genoeg zijn. De straathonden moeten gesteriliseerd worden anders blijft het dweilen met de kraan open en een verschrikkelijk werk voor de dierenvrienden die zich wel het lot van de straathonden aantrekken, want van de honger om laten komen is ook geen optie.
10/2/2015De mensen van het KDHSD in Kutahya hebben contact gezocht met advocaten om te zien of ze de gemeente kunnen dwingen meer zorg voor de zwerf- en asieldieren te bieden. De advocaten waren zeer geïnteresseerd en zijn ook een keer mee geweest om met eigen ogen te zien hoe noodzakelijk het werk van de vrijwilligers is.
De plaatselijke krant deed verslag van e.e.a..

upd. 17-06-2015
AZ Vrijwilligster Simone is weer twee weken in Kutahya geweest en is iedere dag mee op voer trip gegaan. Sunay en Levent gaan maar door met hun werk voor de honden, hoewel het zeker Sunay die ook geen 20 meer is, zwaar begint te vallen. De auto moet zeker voor de winter vervangen worden, maar er is geen geld voor. Dat wordt dus bedelen. Binnenkort komt er een loterij met als prijs een Airfryer, hou deze pagina dus goed in de gaten.

29-06-2015
De auto waarmee de vrijwilligers in Kutahya voer voor de zwerfdieren afhalen bij restaurants en fabrieken om het vervolgens naar de zwerfhonden te brengen en waarmee ook zieke dieren of dieren die gesteriliseerd moeten worden, vervoerd worden, staat op instorten. Er moet gewoon een andere auto komen om te voorkomen dat de zwerfhonden verhongeren en dat zieke dieren ter plaatse moeten sterven. Om de auto mede te financieren gaat ActieZwerfhonden een loterij organiseren. Een lot kost €1,50. Door te kiezen uit één of meer van de beschikbare getallen en de kosten voor één of meer lootjes over te maken naar de rekening van ActieZwerfhonden IBAN NL62INGB0004011891 BIC / SWIFT-Code: INGBNL2A ING Bank-Amsterdam dingt u… mee naar de prijs. Achtereenvolgens zullen er meerdere zaken verloot worden en het aantal lootjes dus beschikbare getallen, zal in redelijke verhouding staan tot de prijs van het te verloten artikel inclusief verzendkosten. Zodra alle lootjes verkocht zijn/alle nummers zijn uitgegeven vindt de trekking plaats en zal de prijs naar de gelukkige winnaar gestuurd worden.

Het eerste item is een Flavor Wave Halogeen oven type SL005 t.w.v. €79,95.
Hiervoor moeten 58 lootjes verkocht worden.
Mail het door u gekozen getal  1 tot en met 58 naar linda.taal@actiezwerfhonden.nl
De door u opgegeven getallen worden voor u gereserveerd en zodra de betaling op onze rekening is bijgeschreven bent u kanshebber voor deze handige hulp in de huishouding.

Mocht het door u gekozen getal al gereserveerd zijn dan krijgt u hier bericht over en kunt u een nieuw getal opgeven.

8 september 2015
En zo ging de loterij maar door en bracht uiteindelijk 1937 euro op. Samen met donaties  van twee andere Nederlandse stichtingen is er nu waarschijnlijk genoeg geld om een goede tweedehands auto te kopen wij houden u op de hoogte

6-11-2015
De nieuwe auto voor Kutahya i vandaag gearriveerd, dat wordt weer veilig de winter door!
Bedankt voor uw steun.