E mail van het SHKD

SHKD update zomer 2016

Aan het begin van de zomer hebben we de honden ontwormd en behandeld tegen interne en externe parasieten. De locatie van het asiel, namelijk in het bos, maakt het moeilijk vlooien te bestrijden met de druppels die we gebruiken. We hebben dit jaar van stichting Animal Care Projects vlooienbanden voor de honden gekregen. Dit heeft heel erg geholpen het binnen de perken te houden.

Aysen Bolukbas en haar zus Gulsen zijn deze zomer in ons asiel op bezoek geweest. Twintig dagen lang zijn ze bijna iedere dag naar het asiel gekomen en hebben fulltime gewerkt om voor onze honden te zorgen. We zijn hen heel dankbaar. Ze hadden ook lekkers uit Nederland voor de honden meegebracht. Het was een waar feest voor onze honden. De schoonzus van Aysen is ook met hen op bezoek gekomen en is verliefd geworden op één van onze oudere honden. Ze heeft haar Leyla genoemd en zal vanaf nu haar Vriend zijn. Leyla heeft flink last van demodex (haarfollikelmijt) en haar gebit is in slechte conditie. De familie Bolukbas zal voor medicatie tegen demodex zorgen en willen graag dat ze geopereerd wordt aan haar gebit. Onze dierenarts Murat overlegt met hen in hoeverre deze lange en risicovolle ingrepen onvermijdelijk zijn of niet. We hopen als ze de medicatie tegen demodex krijgt en de dure ingreep aan haar gebit (ongeveer 1600 euro), dat ze dan een nieuw thuis zal vinden. Het is zo’n lieve hond. Alles opgeteld zal het veel kosten om haar klaar te stomen voor een nieuw thuis en we hopen zeer dat we wat geld bij elkaar kunnen sprokkelen om de familie Bolukbas te helpen hun belofte aan Leyla na te komen.

Er zijn ongeveer 40 honden in het asiel die last hebben van demodex. We hebben al verschillende behandelingen geprobeerd, maar nog zonder resultaat. Het grote probleem bij demodex (een huidziekte) is stress. In het asiel ervaren de honden stress door demodex en tijdens de behandeling tegen demodex is het ook best stressvol voor ze, en als gevolg van al die stress komt demodex vaak snel terug. Aysen Bolukbas heeft een medicijn dat bij haar hond wel geholpen heeft, dus we gaan dat proberen. De behandeling is echter wel heel duur en het is veel werk. Vandaar dat we met 5 honden beginnen om te zien of het werkt. Mocht het werken dan komt er twee maanden lang iemand om alle honden met demodex te behandelen.

Gezien het weer voeren we in de zomer geen sterilisatieprojecten uit. We onderzoeken momenteel twee mogelijke sterilisatiecampagnes maar het is moeilijk door de huidige situatie in Turkije. Antep en Kilis, waar we vorig jaar een campagne hebben gevoerd, liggen bijna in de zogenaamde oorlogszone.

We danken stichting ActieZwerfhonden voor de financiële donatie waarmee we een nieuwe tweedehands auto konden aanschaffen voor campagnes en vervoer van onze honden. We verwachten de auto ergens volgende week te ontvangen en zullen dan wat foto’s sturen.

De hekken rondom de diverse delen van ons asiel waren inmiddels 10 jaar oud. Veel stukken zijn rot en kapot. Om deze reden kunnen we niet alle delen van het asiel gebruiken. Eerder dit jaar hebben we een gedeelte kunnen vernieuwen dankzij een donatie van Stichting Buitenlandse Asielen en enkele Turkse sponsoren. Nu kunnen we met de donatie van ActieZwerfhonden een ander deel van de omheining aanpakken. Hierna kunnen onze honden in een groter gebied geplaatst worden. Eerder konden we dit gebied niet meer gebruiken omdat de omheining niet betrouwbaar meer was en ze zouden kunnen ontsnappen.

Met onze dank aan de donateurs van ActieZwerfhonden voor alle steun,

Het SHKD team

foto’s van de honden op dropbox

https://www.dropbox.com/sh/v1i208pin808ke1/AAAV6FpRgKM6P5EAaTzZAdFXa?dl=0

 

SHKD update april-mei 2016

Het asiel
De honden in het asiel maken het over het algemeen goed. Naar mate de temperaturen stijgen krijgen enkelen wat last van de huid. Als het nog warmer wordt gaan we de honden weer trakteren op een parasietendodend bad. Dit helpt tegen de huidproblemen.

Er werken nu drie fulltime krachten in het asiel, samen met één nachtwaker. Helaas komt het niet vaak voor dat Turkse gezinnen een asiel bezoeken. We krijgen dan ook weinig bezoek. Slechts nu en dan komen er vrienden of komt een buitenlandse bezoeker langs. Dit voorjaar hebben we wel bezoek gehad van studenten van twee middelbare scholen, namelijk de Duitse Internationale School en Hisar Middelbare School. Zij hebben toen enkele hondenhokken voor ons geschilderd. Ook krijgen we iedere donderdag een uur bezoek van andere leerlingen, die ons helpen met verschillende taken zoals borstelen, met de honden spelen en hen lekkers geven. De honden vinden dit geweldig en worden door de kinderen goed gesocialiseerd.

Aan het begin van de lente hebben studenten van de dierenartsopleiding ons vrijwillig geholpen met het toedienen van de vaccinaties. Alle honden zijn toen behandeld tegen hondsdolheid en interne zowel als externe parasieten.

Sterilisatieproject
Op verzoek van CAHIDE (organisatie die strijdt voor het verbeteren van leven in het algemeen) zijn we dit keer in Gaziantep geweest. Gaziantep is een grote stad aan de grens met Syrië, het is één van de industriële en agrarische centra van Turkije. Oprichter, directeur en sponsor van CAHIDE is Dr. Cengiz Bayram. Hij is een arts met twee particuliere ziekenhuizen in de stad. Hij besloot een deel van zijn verdiensten in de stad lokaal te investeren in het welzijn van de honden van Gaziantep. Daarvoor heeft hij samen met de gemeente een protocol ondertekend. Uit naam van de gemeente zorgt hij voor het welzijn van (zwerf)dieren en onderneemt actie om de populatie onder controle te houden. Een tijd lang bracht men de honden onder in gemeentelijke asielen, tot ze beseften dat dit soort asielen meer gevangenissen voor honden zijn. Daarom hebben ze een gebied van 40 km2 land opgekocht en zijn daar een open asiel gestart, naar voorbeeld van het SHKD. Sinds 2010 wordt dit open asiel gerund door een team van betaalde arbeidskrachten en vrijwilligers.

In Gaziantep besloten we ook de zwerfhonden van Kilis te helpen, dat ligt naast Gaziantep. De gemeentelijke dierenarts van Kilis kan alleen reuen castreren, en dus hadden zij daar in het asiel 110 ongesteriliseerde teefjes. Stichting ActieZwerfhonden en de gemeente van Kilis hebben een protocol ondertekend, waarmee de 110 teefjes naar CAHIDE gebracht konden worden voor sterilisatie. Daarna zijn zij vrijgelaten.

In totaal heeft het team van het SHKD, 3 dierenartsen en één assistent onder leiding van dienrenarts Murat Bekhan, 317 dieren geholpen in de drie dagen dat zij in Gaziantep waren; 166 honden en 151 katten. Vier dierenartsen uit Gaziantep en één dierenarts uit Kilis zijn tevens getraind in het gebruik van de zogenaamde ‘sleutelgat techniek’. Van de honden die vanuit Kilis kwamen zij er 85 vrijgelaten in het gebied rondom het Karakiz asiel, welke door CAHIDE gevoerd zullen worden. De overige 25 honden zijn teruggebracht naar Kilis en daar vrijgelaten, zodat het territorium niet vol zal lopen met nieuwe aanwas van zwerfhonden. Alle dieren zijn tevens gevaccineerd tegen hondsdolheid, hebben antibiotica gekregen en langwerkende pijnstilling om het helingsproces te ondersteunen. Na de operatie zijn zij nog 7 dagen verzorgd, alvorens ze zijn vrijgelaten.

Het team is moe maar voldaan huiswaarts gekeerd. Ze hebben drie dagen overgewerkt, maar waren erg blij dat ze 317 dieren hebben kunnen helpen. Vooral omdat Dr. Cengiz Bayram een grote dierenvriend is, en ze hopen dat de “Neuter and Release” methode (steriliseren en weer terugplaatsen van de dieren) door de vijf getrainde dierenartsen zal worden voortgezet.

Deze sterilisatiecampagne was niet mogelijk geweest zonder de volledige financiële steun van ActieZwerfhonden. We zijn Linda Taal en alle donors van ActieZwerfhonden dan ook heel erg dankbaar voor hun vrijgevigheid en steun.

Via onderstaande links komt u op dropbox in een map met foto’s van de honden van het vriendenproject en een map met wat algemene foto’s

Veel kijk plezier!

Foto’s van de honden:

Foto’s van het asiel:

 

Bilge schrijft

Update juli-augustus 2013

We hebben een zeer warme zomer achter ons. We hebben het geluk gehad dat de ontworming dit voorjaar goed heeft gewerkt en onze honden minder last hebben gehad van vlooien en teken dan vorige zomer. De honden die hier wel problemen mee kregen hebben we gewassen in een bad met anti-parasietenshampoo. Een wat radicale oplossing, maar wel zeer verkoelend tijdens de warme dagen.

Eén van onze honden, Shekerim, is overleden. Er zijn nog wat oude honden die behandelingen en operaties ondergaan, maar het grote deel van onze honden is gezond en voelen zich goed.

We hebben twee honden kunnen plaatsen bij liefhebbende nieuwe baasjes in Nederland en ik ben met ze meegevlogen. Dat gaf mij ook de kans om een hond te bezoeken die we vorig jaar hebben geplaatst. Dit verhaal is te lezen in onze blog: http://ehdkd.blogspot.com. Ook ben ik bij Linda en Nathalie op bezoek geweest en heb genoten van de rondrit door jullie prachtige land.

Er zijn weer nieuwe honden bijgekomen in het asiel. De hond op de foto is één van de honden die door de gemeente buiten de stad gedumpt is. Dit is wat er dan van komt. We zijn inmiddels begonnen met de behandeling van deze hond en geven hem speciale voeding. Ik hoop jullie met de volgende update inspirerende foto’s van hem te kunnen zenden waarop hij weer gezond en gelukkig is.

We prijzen ons heel gelukkig met medewerkers die van dieren houden. Sinan en Sibel, de tienerzoon en -dochter van een van onze medewerkers, hebben hun zomer doorgebracht bij het bosasiel. Ze hebben geholpen met de dagelijkse klusjes en hebben veel met de honden gespeeld. De honden hebben genoten van de aandacht van deze tieners.

Met ingang van september beginnen de temperaturen te dalen. We hopen op een lange herfst en een korte winter dit jaar.

SHKD update oktober 2011

Dit jaar hebben we in Istanbul een lange, hete zomer gehad. Ons grootste probleem in het asiel waren de vlooien. We hebben allerlei soorten anti vlooien druppels gebruikt, maar niets hielp. ActieZwerfhonden heeft een nieuw type vlooiendruppels voor ons gekocht en zo zijn we het probleem gelukkig toch nog de baas geworden! God zij dank hebben we dit jaar geen last van teken gehad.

We zijn dank verschuldigd aan Emine Gonen, vrijwilligster van ActieZwerfhonden, die bijna haar hele zomervakantie in Istanbul heeft doorgebracht en dagelijks naar het asiel kwam om mee te helpen met alle werkzaamheden die iedere dag weer moeten gebeuren.

Het beste nieuws dit jaar is dat Jam is geplaatst bij een familie in Duitsland. Het is onvoorstelbaar hoe snel Jam aan het leven in een familie gewend is geraakt, nadat hij zo lang in het asiel heeft gewoond.

Verdrietig nieuws is de dood van Dubby, Diana, Tilki en Plato. Shekerim en Patience zijn ziek, we hopen dat hun behandeling succesvol zal blijken.

11 Oktober gaan we weer starten met de lessen op scholen. Het eerste seminar vindt plaats op de Sezin school. Deze school nodigt ons ieder jaar uit voor een seminar voor de nieuwe leerlingen. Alle aanwezige leerlingen krijgen ons lesboekje over zwerfhonden. Dit jaar zullen we ook kleine vingerpopjes uitdelen die ActieZwerfhonden gedoneerd heeft. (note ActieZwerfhonden: het is belangrijk dat de leerlingen blij en enthousiast over een dergelijk lesprogramma zijn. Bij projecten van collega’s in Bosnië is gebleken dat deze vingerpopjes in de vorm van dieren, heel geliefd zijn en stof tot napraten geven).

Onze dierenartsen Murat Bekhan en Necdet Ugur gaan in oktober weer naar Bitlis om de honden, die door de plaatselijke dierenbeschermers gevangen zijn, te steriliseren.

We zijn ActieZwerfhonden dankbaar dat ze de financiële middelen hebben gevonden om 40 uur per maand een para-veterinair is ons asiel te laten werken.

En weer is een zomer voorbij waarin een aantal honden over de regenboogbrug zijn gegaan en Jam de kans heeft gekregen op een hemels leven op aarde. Nu de winter weer voor de deur staat kunnen we alleen maar hopen dat deze niet lang en koud zal zijn. We zijn dankbaar voor alle families in Nederland die ons steunen, hiervan krijgen wij de energie om door te gaan!

SHKD update juni 2011

ActieZwerfhonden-SHKD project voor het opleiden van gemeentelijke dierenartsen in andere steden.

Het SHKD-team van dierenarts Necdet Ugur, dierenarts Murat Bekhan en veterinair technicus Omer Atis heeft een bezoek gebracht aan Edincik in de Marmara regio. Daar hebben zij 143 honden gesteriliseerd, gevaccineerd en medische behandeling gegeven. Deze campagne is bekostigd door ActieZwerfhonden.

Het SHKD-team is tevens afgereisd naar Bitlis in Oost Turkije alwaar zij 173 honden en 3 katten hebben gesteriliseerd. Al deze dieren zijn ook nog eens behandeld tegen parasieten en gevaccineerd tegen rabiës (hondsdolheid). Luis Vuitton, Vier Pfoten en ActieZwerfhonden hebben gezamenlijk deze campagne gesponsord.

Spring Fest

In mei hebben we het Spring Fest (lente feest) gevierd in het asiel. Er zijn hondenhokken geplaatst met daarop de namen van 12 beroemdheden die het Kirmizi Kulube Sociale Verantwoordelijkheid Project, begunstigd door textiel bedrijf Cift Gevik Karaca, hebben gesteund. Cartoonist Erdil Yasaroglu, filmregisseur Mustafa Altioklar en architect Derin Sariyer waren aanwezig om de naambordjes op de hokken te bevestigen. De burgemeester van Eyup (gemeente van Istanbul waar het asiel gevestigd is) heeft het Spring Fest ook bezocht.

De kinderen van het Gulen Gunes rehabilitatie centrum voor gehandicapte kinderen en het Kasimpasa centrum voor kinderbescherming hebben de dag kleur gegeven met de tekeningen die zij gemaakt hebben voor de tekenwedstrijd. Ook waren de studenten van de IICS gemeentelijke school voor kinderen aanwezig.

Het doel van dit project is om een natuurlijk park aan te leggen waar honden die niet op straat kunnen overleven vrij rond kunnen lopen. We willen deze parken gaan promoten als alternatief voor het asiel, waar honden in hokken gehouden moeten worden, en hopen dat de parken zelfs een recreatieve functie zullen krijgen zodat gezinnen er in het weekend een bezoek aan kunnen brengen.

Honden van het Vriendenproject

Het gaat goed met de honden van het Vriendenproject. Dankzij het goede weer in het voorjaar genieten zij van het zonnetje.

We willen graag alle sponsoren van ActieZwerfhonden bedanken voor hun steun. Zij maken het voor ons mogelijk de honden in het asiel te verzorgen, honden te steriliseren en dierenartsen in andere steden op te leiden waar tot op heden nog geen sterilisaties plaatsvinden. Samen met ActieZwerfhonden doen we er alles aan om het steriliseren en daarna vrijlaten van honden te introduceren als de enige humane en effectieve manier om de zwerfhondenpopulatie in de hand te houden.

Vriendelijke groeten,
Bilge Okay/SHKD

SHKD update februari/maart 2011

Asiel: Begin april zijn alle honden binnen het asiel medisch onderzocht, vaccinaties zijn herhaald en allen zijn behandeld tegen uitwendige parasieten omdat de temperaturen stijgen. In de afgelopen twee maanden zijn in totaal 280 honden behandeld, inclusief de honden die permanent in het asiel verblijven. Honden van buiten het asiel of die speciaal gevangen zijn voor deze medische behandeling, zijn na herstel weer vrijgelaten. In totaal zijn 153 honden gesteriliseerd.

Buiten slechts enkele koude weken is het weer in februari en maart erg goed geweest. Onze honden, ook de honden van het vriendenproject, maken het allemaal goed. We zijn Chainn verloren, hij is gestorven van ouderdom. Favour kampt nog steeds met huidproblemen (hij zal deze week naar de kliniek gebracht worden). Wil is ziek, maar te oud om hem nog bloot te stellen aan behandelingen. Hij krijgt pijnstillers en zal leven zolang hij nog gelukkig is. Bij Bozo is een hartkwaal geconstateerd. Murat is begonnen met een behandeling en we hopen dat deze medicijnen hem beter zullen maken.

Educatie: Als onderdeel van het project met de “Istek Foundation” welke 8 scholen bezit in Istanbul, hebben we weer drie scholen bezocht en het voorlichtings seminar gegeven over zwerfhonden. Het team van SHKD was tevens uitgenodigd om naar Izmit te komen om voorlichting te geven aan maar liefst 550 kinderen van diverse scholen, samengekomen bij het locale cultureel centrum. Tijdens al deze voorlichtings seminars hebben de studenten actief deelgenomen en genoten van de wijze waarop Murat Bekhan hen informeerde.

Training van dierenartsen en sterilisaties in andere plaatsen: Het SHKD sterilisatie team van dierenarts Murat Bekhan, dierenarts Necdet Ugur en technisch dierenarts Omer Atis is naar Bandirma geweest en heeft daar 93 honden en 5 katten gesteriliseerd, alsmede de lokale dierenarts geleerd te steriliseren middels de “sleutelgat techniek”. Vanaf 12 tot 16 april zal het team in Edincik zijn om, naar planning, 150 honden te steriliseren. Deze trainings- en sterilisatiereizen worden volledig gesponsord door stichting ActieZwerfhonden.

Wij zijn al onze vrienden enorm dankbaar voor alle contributies voor de honden van ons asiel. We bedanken ActieZwerfhonden voor alle donaties die we van hen ontvangen in welke vorm dan ook en voor het sponsoren van het SHKD team zodat zij kunnen zorgen voor training en sterilisatie in andere plaatsen.

Met vriendelijke groeten,

Bilge Oka/SHKD

Februari 2011

Op 26 januari 2011 is het SHKD medisch team bestaande uit de dierenartsen Murat Bekhan en Necdet Ugur en paraveterinair Omer Atis, naar Erzincan, een plaats in Oost Anatolie, vertrokken om zwerfhonden te steriliseren en de plaatselijke dierenartsen te trainen in de sleutelgat techniek.

Zij keerden vol positieve berichten en indrukken terug.
Buitengewoon verrassend was het optreden van de jonge burgemeester Yuksel Cakir; hij is zich terdege bewust van zijn verantwoordelijkheid in de kwestie van de zwerfhondenoverpopulatie en is er van overtuigd dat het probleem door middel van vangen, steriliseren en weer terugplaatsen opgelost kan worden. Graag zou hij zien dat zijn stad een voortrekkersrol gaat vervullen bij het oplossen van de zwerfhondenoverpopulatie in Oost Anatolië.
Hij bezocht het SHKD team terwijl zij aan het opereren waren en nodigde ze uit voor een gesprek later op de dag waarin hem alle ins and outs van de sleutelgat techniek en de aanpak van de zwerfhondenproblematiek zijn uitgelegd.
Een bewijs dat het de burgemeester ernst is; een van de twee gemeentelijke dierenartsen die tijdens deze campagne getraind werd, is special aangesteld voor het steriliseren van straathonden.
120 honden en 19 katten zijn gesteriliseerd.
Wij zijn ActieZwerfhonden dankbaar dat zij deze campagne heeft willen financieren.

Op 9 februari werd ik gebeld door de dierenbeschermers in Erzincan om nogmaals hun dank uit te spreken voor de succesvolle campagne die ons team daar gevoerd heeft en te zeggen dat de gemeentelijke dierenarts die tijdens de sterilisatiecampagne door het SHKD team getraind is, het steriliseren van de zwerfhonden met succes heeft voortgezet.
We zijn heel blij dat een door ons en ActieZwerfhonden geïnitieerd project zo wordt voortgezet.

Een modeshow op 19 januari vormde de aftrap voor een project van de firma Karaca om alle oude hondenhokken in het bos asiel te vervangen door nieuwe. Voor dit project hebben 12 beroemdheden geposeerd voor de kalender van Karaca, als tegenprestatie heeft de firma beloofd alle hondenhokken in het asiel door nieuwe te vervangen. De eerste 10 van de beloofde 300 hokken zijn inmiddels in gebruik genomen. Met het project wordt ook het bos asiel gepromoot als alternatief voor de traditionele, gevangenisachtige, asielen waar honden in kooien worden gehouden.

Ons educatieproject draait nog volop. De afgelopen twee maanden heeft Murat seminars over zwerfhonden gegeven op twee scholen van de Istek Stichting, Atanur Oguz en Bilge Kagan, waarbij totaal 1000 leerlingen bereikt werden. De directie van de stichting heeft ons uitgenodigd om het volgende semester op meer van de scholen van de stichting seminars te geven.

Dankzij een donatie van ActieZwerfhonden hebben we een gasnarcose apparaat aan kunnen schaffen, dat van het grootste belang is, vooral bij de operatie van oudere honden.

In het algemeen is de conditie van de honden in het bos asiel goed. Het weer is deze winter warm geweest, met een heleboel zonnige dagen. Onze honden hebben lekker genoten van het weer en de zon en we hebben geen last gehad van de normale winterse gezondheidsproblemen.
Een van onze honden, Sjef, is overleden. Sjef stierf een natuurlijk dood als gevolg van zijn ouderdom.
Alle honden van de vrienden zijn tevreden en blij en sturen lieve groeten naar de families die om hen geven en voor ze zorgen.

Wij zijn alle donateurs en vrijwilligers van ActieZwerfhonden en alle vrienden die een hond in het bos asiel hebben meer dan dankbaar voor hun steun aan onze pogingen een einde te maken aan het lijden van de honden in Turkije. Uw steun maakt het ons mogelijk om afgelegen plaatsen te bereiken en sterilisatiecampagnes te organiseren in plaatsen waar zelfs het aanraken van een hond als smerig gezien wordt.
ActieZwerfhonden bewijst dat dierenbescherming een golf van medeleven is die grensoverschrijdend is en de meest onschuldige en hulpeloze schepselen Gods bereikt, waar ze zich ook bevinden.
Met vriendelijke groeten,

Bilge Okay
SHKD
Bestuurslid.

Januari 2011

Ook deze maand is Murat weer druk met de educatiecampagne. Dit keer kregen 600 kinderen van de Bilge Kagan school les.

November 2010

 

Nilufer komt nog steeds een paar keer per week naar het bos asiel om met haar, ex Sefakoy, honden te knuffelen en te kijken of het goed met ze gaat.
ömer en zij, zijn goede maatjes geworden.

Beste vrienden

We zijn allemaal blij, het is mooi weer, de zon schijnt, het asiel is groen en de temperatuur rond 20gr. ActieZwerfhonden en het SHKD zijn goed bezig! We zijn in Erdek geweest en hebben daar zwerfhonden gesteriliseerd. Binnenkort ga ik er weer heen om mijn lesprogramma te draaien op de lagere scholen . Er zijn 2 scholen in Erdek die gezamenlijk meer dan 1000 leerlingen hebben in de leeftijd van 7-13 jaar.
Op dit moment heeft iedereen in Turkije een 10 daagse vakantie, zodra die voorbij is zullen wij onze taak weer oppakken

Sinds we samen met ActieZwerfhonden begonnen zijn met de sterilisatiecampagnes krijgen we van allerlei kanten aanvragen van dierenvrienden of we ook in hun stad een campagne kunnen organiseren.

De nieuwe Turkse federatie van dierenbeschermingsorganisaties Haytap, doet geweldig werk. Via Haytap komen we in contact met heel veel verschillende organisaties.

Ons volgende Project is waarschijnlijk in Luleburgaz. De mensen in Luleburgaz zijn helemaal blij en opgewonden, ze kunnen niet geloven dat ons team wel 50 honden op een dag kan steriliseren. De plaatselijke dierenarts is ook geïnteresseerd in onze sterilisatiecampagne. Hij vertelde me dat hij 3 honden op een dag kan steriliseren. Ik heb hem toegezegd dat we hem zullen trainen in onze snelle techniek.

Alle mensen van ons team zijn zo ontzettend blij, heel lang hebben we ons alleen bezig kunnen houden met de verzorging van de honden in het asiel en de herplaatsing van honden, maar nu gaan we weer naar verschillende plaatsen om zwerfhonden te helpen die geen kans hebben op medische verzorging. Dit motiveert ons weer!
Ik dank God voor u, onze Vrienden en speciaal voor Linda. Ik stuur haar zoveel mails en, geloof me, ze bevatten allemaal bedel verzoeken en problemen.
Als ze mijn “verkering” was, geloof me ze zou me vermoorden en zeggen dat het zo wel genoeg was.

Ik dank u allemaal voor al uw steun. U heeft een heleboel Vrienden in Istanbul die u gedenken in hun gebeden tot God.

Best reagrds
murat

Juni 2010

Beste vrienden,

Op uitnodiging van de organisatie ‘A Drop of Life’ (‘Een Druppel Leven’), die lid is van Haytap, heb ik op 9 en 10 juni ons educatieproject gedraaid in Bitlis (een stad in het oosten van Turkije) .In twee dagen tijd heb ik 2.000 leerlingen uit 10 verschillende klassen les gegeven. Het gemiddelde aantal scholieren dat per sessie meedeed was 180. Met de groepen 7-8 jarigen hebben we heel veel pret gehad! We deden een soort toneelspel waarin sommige kinderen gewoon kinderen waren en andere voor hond moesten spelen. Door voor hond te spelen kregen de kinderen meer empathie met de honden. Voor deze sessies begonnen danste ik, om de sfeer erin te krijgen, op swingende muziek op het podium. Een klein meisje kwam het toneel op en zei: “Jij kunt helemaal niet dansen. Laat mij maar eens proberen en kijk hoe iedereen dan uit z’n dak gaat.” Hierna begon bijna iedereen te dansen en een hond na te doen. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zoveel lol heb gehad.
Ongeveer 80% van de groep scholieren in de leeftijd van 9 tot 10 jaar was het eens met de stelling dat vangen, castreren/steriliseren en weer terugzetten van zwerfdieren de beste manier is hun aantal af te laten nemen. Tijdens mijn seminars dicteer ik niets; ik stel vragen aan de scholieren en help hen om zelf met ideeën te komen die het probleem zouden kunnen oplossen. Slechts 1% van de scholieren in Bitlis gaf aan dat afmaken de beste oplossing is. De rest was hier sterk tegen.

Een scholier zei: “Je vergeet het gevaar van hondsdolheid als je een hond beschermt.” Ik zal nooit Aysun’s reactie vergeten. Ze stond op en zei: “ Als een dier hondsdolheid heeft is het de schuld van de mens; zij hadden maatregelen moeten nemen om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. We moeten een meer maatschappelijk aanvaardbare oplossing voor het probleem vinden dan het afmaken van dieren.” Ik heb dit seminar vele malen eerder gegeven in scholen in en rond Istanbul, maar nooit eerder kwam een scholier met zo’n helder en goed argument. Ik heb respect voor  Aysun en alle andere kinderen uit Bitlis waar zij model voor staat.
In Bitlis, zoals in veel steden in het oosten van Turkije, zijn de meeste mensen volgers van de Safi sekte van de Islam. Volgens de Safi rust er een taboe op het aanraken van een hond. Het is dus veelzeggend dat de kinderen in deze stad aangaven dat wreedheid naar dieren toe onmenselijk is. Alle scholieren kenden, door de inzet van “a drop of life” het principe van ‘castreren.
De groep 12 tot 14 jarigen was vóór het castreren van de honden, maar tégen het terugzetten van de dieren in hun territoria. Zij zijn van mening dat het aantal zwerfdieren op straat onacceptabel hoog is en dat de kans bestaat dat mensen, vanwege hun geloofsovertuiging, de dieren kwaad willen doen. Sommigen van hen stelden voor om de honden in opvangcentra buiten de steden te plaatsen. Een meisje was hier sterk op tegen omdat dergelijke opvangcentra volgens haar snel in dodingcentra zullen veranderen. Uiteindelijk werden de kinderen het eens dat de beste oplossing het opzetten van hondendorpen buiten de steden is. Dit met de voorwaarde dat de honden daar niet in hokken of aan de ketting gehouden worden.
Het bestuur van ‘A Drop f Life’ heeft een goede verstandhouding met de gemeente en als gevolg daarvan wordt de bouw van een nieuwe opvang eind juni waarschijnlijk al afgerond. De seminars in Bitlis waren een onvergetelijke ervaring voor me. Nu ik de kinderen van Bitlis heb ontmoet, heb ik er weer vertrouwen in dat de zwerfdieren problematiek in Bitlis in de nabije toekomst opgelost zal worden. Het besef over dierenwelzijn dat de ‘a Drop of Life Organization’ heeft doen ontstaan is indrukwekkend en bewonderenswaardig. “a drop of life” heeft gezorgd dat dierenwelzijn leeft in Bitlis. Mijn bijzondere dank gaat dan ook uit naar Dr. Ufuk Bayraktar, Dr. Damla Sahin en Ayfer Kaya. Ook wil ik graag mijn dank uitspreken aan Robert Smith, baas van SHKD, die dit project heeft opgezet, en aan Jeanne Marchig, Petra Poorter en Linda Taal, die het gesponsord hebben. En natuurlijk Haytap, de succesvolle organisatie die het mogelijk heeft gemaakt voor ons om de scholieren van Bitlis te bereiken.

Murat BEKHAN
Sahipsiz Hayvanlari Koruma Dernegi

15 Juni 2010
Lieve vrienden
Dit schooljaar hebben we ons educatieproject afgerond met een grote finale in Bitlis.
Wij voelen ons zeer vereerd dat wij uitgenodigd zijn in Bitlis.
In Bitlis werd ons duidelijk dat de zwerfhondenproblematiek in Turkije langzaam maar zeker opgelost zal worden.

De steun van lieve Vrienden zoals u verlicht onze strijd!

We zijn blij dat ActieZwerfhonden ons elke keer als wij dat nodig hebben, weer steunt.

Ik wil mijn dank uitspreken aan u allen.

Mocht u ooit een bezoek brengen aan Turkije dan zult u verbaasd staan van het aantal Vrienden dat u hier heeft.

Murat

Januari 2010

Beste vrienden,

Gisteren waren we op de Ufuklar Basisschool, waar we een seminar gaven over zwerfhonden aan zo’n 150 scholieren. Het seminar werd in drie opeenvolgende sessies gegeven aan de scholieren die in groepen ingedeeld waren aan de hand van hun leeftijd. De inhoud en de stijl van het seminar werd door Murat aangepast aan de groep. Dus wat speelser voor de eerste groep (7-8 jaar), met de volle inhoud voor de tweede groep (9-10 jaar) en met de film ‘De Geesten van de Stad’ erbij voor de laatste groep (11-14 jaar) . Daarna volgde een uitgebreide discussie over de zwerfdierenproblematiek en mogelijke oplossingen.

Deze keer waren Semra Onal en Sebnem Aslan erbij van Haytap en Bihter Sabanoglu van ‘Let’s Adopt’. Semra deed actief mee en deed enkele delen van het seminar samen met Murat. Zij zullen helpen om met dit project meer scholieren te bereiken.

We danken Robert Smith, Jeanne Marchig, Petra Poorter en Linda Taal voor hun steun bij het verwezenlijken van dit project.

SHKD-EHD

November 2009

We waren gisteren bij Mahmut Pasa Sevket Ilkogretim Okulu. De school staat in een klein dorp vlakbij het bos in de buurt van Polonezkoy. Het gebied heeft veel loslopende honden die hun toevlucht hebben gezocht in dit kleine dorp, nadat ze waren gedumpt in het bos door de gemeente Beykoz vorig jaar. De dorpelingen klagen over de honden en bedreigen zelfs de dierenliefhebbers die drie keer per week naar de honden gaan om ze te voeren. Er zijn meldingen dat de dorpelingen zeer wreed zijn tegenover de honden en ze zelfs doodschieten.
Het onderwijs programma werd georganiseerd door de dierenliefhebbers onder leiding van Berrin Olcay die de schoolleiding overhaalde om ons uit te nodigen voor dit seminar, welke zal worden gevolgd door een schilderwedstrijd. De winnaars van de wedstrijd zullen worden bekendgemaakt tijdens een te organiseren feest waar de families ook zullen worden uitgenodigd. We zullen een aanvullend seminar geven aan de families tijdens deze gelegenheid.

Het onderwijs programma was zeer succesvol gisteren dankzij de geweldige prestaties van Murat. Murat gaf twee opeenvolgende seminars voor twee verschillende leeftijdsgroepen. De studenten namen allemaal actief deel en waren geïnteresseerd. Ze vonden de onderwijs boekjes die we uitdeelden geweldig. Wij gaven ook t-shirts met logo’s SHKD aan degenen die goede antwoorden gaven op de vragen van Murat. De rest van de t-shirts waren achtergelaten bij de schoolleiding om te worden gedistribueerd onder de rest van de studenten.

We zijn Robert Smith, Petra Poorter en Linda Taal, de organisaties Actiezwerfhonden en Wereldpootjes zeer dankbaar voor de ondersteuning aan het publiceren van de boekjes en de productie van de t-shirts.

Met vriendelijke groet,

Bilge Okay

Mei 2009

Beste vrienden,

Gisteren hebben wij op uitnodiging van een van de leraren een bezoek afgelegd aan een basisschool in Bursa (een stad hier in de buurt in de regio Marmara) Yenisehir. We hebben ons voorlichtingsprogramma gegeven in twee groepen met een totaal van 150 kinderen.

Murat was, zoals altijd, geweldig. Alle leerlingen luisterden aandachtig naar hem en namen actief deel aan het programma, zij stonden open voor onze uitleg en voelden met de dieren mee. We hebben SHKD t-shirts en educatieve boekjes uitgedeeld, hetgeen zij erg leuk vonden. De leraren hebben beloofd het bijgewoonde programma ook in andere scholen in de stad te doceren.

Wij zijn alle sponsors van het educatieve project dankbaar.

Met vriendelijke groeten,

Bilge Okay

November 2008
Lieve vrienden
Het weer in Istanbul begint te veranderen. Het is nu enigszins koud en de voorspellingen voor de komende week zijn dat het alleen maar kouder wordt.

Al onze honden zijn blij en we hebben gelukkig geen problemen met hun gezondheid.

Vorige week kreeg ik een telefoontje van het stadsbestuur van Istanbul en zij vroegen of het SHKD alstublieft met hen samen wil werken. Onze voorzitter Robert Smith en ik hebben een gesprek gehad met de verantwoordelijke personen. Zij willen met ons samenwerken op het gebied van voorlichting en wat betreft het herplaatsen van honden.

Zij zouden gesteriliseerde honden die niet meer in hun territorium teruggeplaatst kunnen worden omdat ze bijvoorbeeld ziek, gehandicapt of te jong om voor zich zelf te zorgen zijn aan ons over willen dragen zodat wij ze voor adoptie vrij kunnen geven of in het bos-asiel kunnen verzorgen (note Linda: in ruil daarvoor zou de gemeente elektriciteit, water en voer aan het SHKD willen geven).

We hebben aangeboden om ook met het steriliseren van de zwerfhonden te helpen en het lijkt er op dat ze dit aanbod willen accepteren. Op dit moment wordt er nagedacht hoe één en ander contractueel vast te leggen want zonder goede afspraken willen wij niet met de bestuurders samen werken.

De nieuwe manager van het departement dat verantwoordelijk is voor het zwerfhondenbeleid is een goede vooruitstrevende man (note Linda Dr. Fahrettin is een aantal jaar geleden op uitnodiging van ActieZwerfhonden op bezoek geweest in 2 Nederlandse asielen en in het asiel te Rotterdam is toen een bijeenkomst geweest toegespitst op het oplossen van zwerfhondenproblematiek).

Ik denk dat velen van u wel weten dat onze engel Linda Taal een klein probleem heeft. Wij allen weten dat zij dit gevecht zal winnen. Sinds ik haar ken is ze mijn heldin omdat zij alle dieren in mijn asiel en in het asiel in Sefakoy probeert te helpen. Zij heeft alle problemen overwonnen en dit keer zal zij weer overwinnen.

Bedankt dat u mij helpt en steunt.

Vriendelijke groeten,
Murat

Vandaag waren we, op uitnodiging van een van de keerkrachten, op de Cevizli Ilkogretim Okulu school in Kartal- een arm deel van één van de buitenwijken van Istanbul. Murat onderwees ongeveer 400 leerlingen in verschillende leeftijden. Voor de kleinere kinderen gebruikte hij onze dia show en voor de oudere kinderen werd de film “Ghosts of the city” vertoond en met hen heeft hij ook gediscussieerd. Ook stelde hij de kinderen vragen en voor degene die de vragen goed beantwoordde had hij een cadeautje in de vorm van wat speelgoed (gedoneerd door Tina) of een SHKD t-shirt.
Het deed ons goed te merken dat alle kinderen enthousiast waren over het onderwerp van de zwerfhonden en dat sommige van hen al bekend waren met het principe van Neuter and Return en compassie met de zwerfhonden vertoonden.
Alle kinderen kregen een boekje om het vertelde nog eens na te lezen.
De leraar die ons uitgenodigd had is een echte dierenvriend en hij zal de les die wij nu aan 400 leerlingen gegeven hebben aan de rest van de 1000 leerlingen van deze school geven.

Vandaag konden we verheugd vaststellen dat er een kleine bewustzijnsverandering plaatsvindt in Turkije.

We zijn Robert Smith, Linda Taal (Stichting ActieZwerfhonden), Petra Poorter, Tina Alaca en alle anderen die ons steunen bij het geven van deze lessen erg dankbaar.

Oktober 2008

Murat geeft uitleg over het gedrag van honden:)

April 2008

Sinds de laatste update zijn we nog steeds bezig met de educatie van schoolkinderen. Het gaat goed met het project. Een Nederlandse organisatie heeft een donatie gedaan voor het laten drukken van voorlichtings boekjes. Tijdens onze les zijn de kinderen allemaal zo blij. We doen spelletjes en een quiz. Ik probeer ze te leren waarom honden gesteriliseerd moeten worden en vervolgens weer vrijgelaten in hun oorspronkelijke territorium. Veel van hen zijn echt geïnteresseerd. Afgelopen maand hebben we een school in de buurt van mijn kliniek bezocht. Een paar dagen later kwam er een man bij mijn kliniek langs en vroeg om allerlei informatie. Hij zei dat zijn zoon hem verteld had dat hij de honden moest laten steriliseren en weer terug laten brengen naar hun oorspronkelijke omgeving, maar hij begreep nog niet helemaal hoe het in zijn werk ging. Ik bood hem een kop koffie aan en legde alles nog eens aan hem uit. Bij zijn vertrek gaf hij me €50,- voor ons educatieproject. Hij vond het een geweldig project dat echt aan de toekomst bouwde. Hetgeen volgens hem en mij hard nodig is omdat we anders nog meer tijd en geld verliezen.

Met onze honden gaat alles goed.
Het is lente en het asiel is weer helemaal groen, de honden zijn blij en spelen in het zonnetje.
Ik dank u voor uw steun.
Murat

January 2008/2

Beste vrienden,

We hebben een overeenkomst gesloten met de TEGV een prestigieuze Turkse organisatie van vrijwilligers die extra onderwijs geven aan kinderen van 7-16. De lessen zijn na schooltijd, verspreid in Turkije, op verschillende locaties te volgen.

De presentatie van ons educatief programma heeft grote indruk op ze gemaakt en ze hebben ons verzocht onze lessen te komen geven in al hun centra.

We zijn op zoek naar sponsors voor de boekjes en een computer die we voor de lessen nodig hebben.

Murat

Januari 2008

Allereerst wens ik u een gezond en gelukkig nieuw jaar.

Ik hoop dat u ons blijft steunen en ons zo in staat zult stellen voor de niet herplaatsbare honden in ons asiel te blijven zorgen.

Wat betreft de herplaatsbare honden zijn wij dankbaar voor de hulp van Stichting Resanito.

We zullen doorgaan met onze strijd voor de honden in Istanbul, alhoewel we soms de hoop dreigen te verliezen.

Wellicht herinnert u zich het verhaal van de 13 pups, geboren voor de deur van een Hollander in Istanbul, die we geprobeerd hebben te redden.

Ondanks onze inzet zijn inmiddels 8 van de 13 pups overleden. Pups die in de winter geboren worden hebben slechts een hele kleine overlevingskans en deze moeders waren zo mager en in shock vanwege het feit dat we ze gevangen hebben, dat de kansen wel heel erg klein werden. Ik ben er echter zeker van dat als we ze niet naar het asiel gebracht zouden hebben, geen van de pups zou hebben overleefd.

Het bos-asiel is een openlucht asiel. We hebben geen elektriciteit en geen verwarmde binnen kennels waar we pups onder kunnen brengen,

In deze tijd sterven op straat veel pups als gevolg van het koude weer en we vinden het verschrikkelijk om hulp te weigeren aan mensen die ons bellen met het verzoek een hond te redden, maar we hebben echt de financiële middelen niet om alle honden op te nemen.

Met de honden in het asiel gaat het goed, ze hebben het niet makkelijk met dit koude weer, maar met goed eten en een hondenhok mogen ze zichzelf tot de gelukkigen rekenen.

Murat Bekhan

November 2007

Vorige week is er een voorlichtingsprogramma georganiseerd op een basisschool in Florya

 

Afgelopen week zijn de kinderen van de Sezin school op bezoek geweest bij hun burgemeester.

Gevraagd naar de plichten van de burgemeester/gemeente was het unanieme antwoord: de zorg voor de zwerfdieren.

Ook hebben de leerlingen toegezegd geld te zullen gaan inzamelen voor de honden.

Of educatie ook zin heeft!

Oktober 2007

Op Werelddierendag waren wij op de Sezin school.

Op uitnodiging van de Directeur PR, mevrouw Radan Turan, hebben wij op 4 oktober een educatief programma gepresenteerd op de Sezin school.
Wij hebben onze film “Ghosts of the City” getoond en onze clip.
De leerlingen hebben vol enthousiasme deel genomen aan het interactieve programma dat gepresenteerd werd door Murat Bekhan.
De gevoeligheid van deze jonge generatie ten aanzien van dieren stemt ons hoopvol voor de toekomst.
Wij zijn de directie van de school dankbaar voor de gekregen kans.

September 2007

Op 4 oktober, Wereld Dierendag, zullen de mensen van het SHKD een voorlichtingsdag organiseren op een school in Istanbul.
“Onze”film zal worden getoond aan de oudere kinderen en voor hen zal ook een lezing gehouden worden.
Voor de jongere kinderen zal een, speciaal daarvoor samengestelde, diapresentatie getoond worden.

Vervolgens zullen de kinderen uitgenodigd worden voor een bezoek aan het asiel.

Augustus 2007

Vlakbij het asiel is een hoogspanningsmast.
Een vonk is op de bomen onder de mast gevallen en de bossages vatte vlam. Omdat het erg heet en het hout erg droog was, was de situatie penibel.
Gelukkig hebben de verzorgers van het asiel de brand snel kunnen doven!
Een bosbrand is ons schrikbeeld; het asiel ligt in de bossen en met de huidige droogte zijn de risico’s groot.

14 juli 2007

Dit is echt een heet jaargetijde voor de honden.
Maar gelukkig maken ze het allemaal goed.

Ik weet zeker dat u zich Sandra en haar pups, die uit Atakoy zijn gekomen, nog herinnert.
Ze zijn helemaal top fit en het zijn normale, gezonde, speelse pups. Eigenlijk zijn het geen pups maar teenagers.
Eind van deze maand zullen ze hopelijk klaar zijn om herplaatst te worden. Onze goede vriendin Linda Taal neemt één van de pups…het is haar gelukt haar echtgenoot te overtuigen.

U herinnert zich vast ook nog wel de 110 honden uit Sariyer die wij overgenomen hebben uit een asiel waar ze onder erbarmelijke omstandigheden leefden. U kunt zich niet indenken hoe gezond en gelukkig ze nu zijn. Van alle honden hebben we foto’s genomen en zeker 70 van hen, zijn geschikt om te worden herplaatst.
We zullen proberen nieuwe families voor ze te vinden, maar dat zal een hele klus worden.

Nog meer goed nieuws is dat de gemeente Istanbul eindelijk heeft ingezien wat voor fout ze hebben gemaakt met het aanstellen van het hoofd van het veterinaire departement en de man vervangen heeft. Een paar dagen geleden hadden 2 collega’s en ik een afspraak met hem. We hebben de huidige situatie met hem doorgesproken. Hij heeft aandachtig naar ons geluisterd en toegezegd alle toegebrachte schade te zullen herstellen, maar dat dit stap voor stap moest gebeuren.
Gister belde hij één van onze collega’s om te zeggen, dat de gemeentelijke dierenkliniek voorlopig 7 dagen per week geopend zal zijn. Een kleine stap vooruit, maar beter iets dan niets.

U weet dat het oude hoofd onnoemelijk veel honden in de bossen heeft laten dumpen en dat dierenvrienden de honden iedere dag voedsel proberen te brengen. We hebben het hoofd verzocht de dierenvrienden kosteloos de beschikking te geven over bestelauto’s met chauffeurs.

Door de steun die we van u die zo veel kilometers hier vandaan woont krijgen, voel ik u altijd dicht bij me en dat maakt dat ik de hoop nooit verlies.
Bedankt voor uw steun.

En zoals altijd; mocht u in Istanbul zijn, kom ons gerust bezoeken.

Januari 2007

Mijn excuses dat ik dit keer wat laat ben met een berichtje. We hebben het erg druk gehad.
De winter is hier erg warm, geen regen geen sneeuw. We verwachten ook een hete droge zomer.
Al onze honden zijn gelukkig gezond en tevreden.

Net voor nieuw jaar is een asiel in Istanbul gesloten. De manager wenste onze hulp en we hebben de 113 arme honden in ons bos-asiel opgenomen. Veel van de honden zijn echt ziek en zielig. Als ze er klaar voor zijn zullen we proberen een nieuw thuis voor ze te vinden.

oktober 2006

Heel hartelijk hallo uit Istanbul.
Ondanks het warme weer gaat alles goed in het bos-asiel. Het gaat prima met de honden.
Natuurlijk is een leven in een asiel niet te vergelijken met een leven bij een familie, maar we doen ons best iedere individuele hond aandacht en zorg te geven.

We zijn u dankbaar voor uw hulp aan ActieZwerfhonden en het SHKD, wij hebben deze steun hard nodig. Wij weten u en ActieZwerfhonden achter ons staan.

Wij zijn dankbaar dat onze honden vrienden in West-Europa hebben. Uw steun geeft ons kracht, onze moeizame strijd voor de zwerfhonden voort te zetten.

3 september 2006

Het goede seizoen is aangebroken. De herfst is net begonnen in Istanbul. Het weer is niet te warm en iedereen is blij. In augustus heeft onze vriendin Linda Taal ons anti-vlooien en tekenbanden gestuurd. Sinds de honden die dragen hebben ze geen last meer van parasieten.

Sommige van de honden zijn echter te schuw en te bang om te vangen/aan te raken en de banden om te doen. Voor hen gebruiken we druppels. Het koelere weer zal ook het einde van het parasieten seizoen inluiden.

Het belangrijkste nieuws uit Istanbul is dat Istanbul stad, op 1 augustus een Neuter and Return project is begonnen. Tussen nu en het eind van het jaar zullen 5500 honden gecastreerd/gesteriliseerd worden.

In het verleden hebben dreigden de leden van mijn team en ik vaak de moed te verliezen, maar altijd waren jullie en ActieZwerfhonden er om ons te steunen.

Nu lijkt alles beter te worden. Als alles door gaat kan het zwerfhondenprobleem in 5 jaar tijd op een humane wijze opgelost worden.

Wij wensen u geluk en een goede gezondheid en hopen dat u uw steun aan de zwerfhonden in Istanbul wilt voortzetten.

Kind Regards,

Vet. Murat Bekhan

SHKD

7 augustus 2006

Mijn naam is Zehra Hizarci.Ik ben een nieuwe vrijwilligster van SHKD, Istanbul, Turkije.
Ik heb bijna 5 jaar, met mijn man in Nederland gewoond.
We hebben een blonde Labrador vanuit Nederland genomen. Nu woont hij bij ons in Istanbul. Hij heeft trouwens een Nederlands paspoort:).

We zijn altijd druk bezig met het herplaatsen van honden maar er zijn nog steeds rond 100 honden in ons asiel, die niet herplaatsbaar zijn en waar we dus een vriend, net als u, voor zoeken. Zou je ons hiermee willen helpen a.u.b.?

Verder kan ik u melden dat we ons asiel helemaal geverfd hebben.

De honden bij ons in het bos-asiel hebben altijd genoeg vers water en voer van een goede kwaliteit.

Vriendelijke groeten,
Zehra Hizarci

3 juni 2006
Ik heb geweldig nieuws uit Turkije. Sinds de oprichting van het S.H.K.D. in 1999, hebben wij onze uiterste best gedaan voor de erkenning van de methode van Vangen, Sterilisatie en vrijlating/terugplaatsing, als de enige humane en structurele oplossing voor het zwerfhondenprobleem.

In 2004 heeft onze regering een nieuwe wet op het dierenwelzijn aangenomen, maar tot nu toe was er nog geen spraken van nalevering of controle op de naleving van deze wet.

Eindelijk is de wet gepubliceerd in de officiële staatscouranten, wat inhoudt dat er toegezien moet gaan worden op naleving van de wet.

De publicatie is heel duidelijk over de verplichting van gemeenten om het zwerfhondenprobleem d.m.v. Vangen, Sterilisatie en terugplaatsing/vrijlating aan te pakken.

Een van onze vrienden, mevrouw Perihan Agnelli, heeft heel veel overleg gevoerd met de minister van milleuzaken en uiteindelijk hebben we gewonnen!

Iedereen zal nu geinformeerd worden over de door ons voorgestane werkwijze. De zwerfdieren moeten worden gevangen, gesteriliseerd, geënt en vervolgens weer vrijgelaten worden in de omgeving waar ze gevangen zijn. U begrijpt dat we erg blij zijn. Dit betekent een groot succes voor ons allemaal. Maar ons werk is nog niet klaar. Veel van de gemeenten, inclusief Istanbul stad, hebben geen idee hoe deze werkwijze in praktijk te brengen.
Onze volgende stap is het oprichten van een nieuwe stichting. Hierin zullen veel bekende en invloedrijke personen, alsmede grote zakenmensen zitting nemen. Met deze verenigde kracht zullen wij druk uit gaan oefenen op de gemeente om onze wijze van vangen/ sterilisatie/terugplaatsing/vrijlating over te nemen.

Dit gevecht zal het zwaarste tot nu toe worden. De gemeenten zijn lui en weinig diervriendelijk en staan niet te springen om het zwerfdierenprobleem op te lossen.

Dit zal onze taak niet gemakkelijk maken, maar aangezien wij geloven in ons doel en onze werkwijze, zullen we deze strijd uiteindelijk ook winnen.

Mijn vrienden en ik hebben uw steun nodig. We moeten zoveel mogelijk mensen over ons doel vertellen. Hoe meer mensen ons steunen hoe sterker we zullen staan..

Op het moment gebruiken we een rookapparaat om de muggen te verjagen. Zoals u weet is het klimaat in Istanbul nogal extreem, hele koude winters en nu is het erg heet en hebben we dus grote last van parasieten. Maar, zoals gewoonlijk, hebben we de situatie onder controle.

Met vriendelijke groeten,.

Murat Bekhan
Dierenarts

20 mei 2006
Na bijna 6 jaar voor het S.H.K.D. werkzaam te zijn geweest is Semra een nieuwe uitdaging aangegaan. Zij zal ongetwijfeld bij het welzijn van de dieren betrokken blijven. Wij wensen haar alle goeds.

Ali, die de afgelopen 5 jaar al bij het S.H.K.D. in dienst was, heeft Semra opgevolgd als manager van het bos-asiel. Ali is een echte dierenvriend die het reilen en zeilen van het asiel goed kent en bovendien beschikt over leiderschaps- en teambuildingskwaliteiten.

Het management van het S.H.K.D. heeft het volste vertrouwen in Ali en wensen hem veel succes!

 

april 2006
We zijn allemaal erg blij dat in Istanbul het voorjaar is begonnen. Ook onze honden zijn blij, alhoewel ze weten dat dit ook het seizoen van de vlooien, teken en vaccinaties is. In april zullen we beginnen met de honden in te enten tegen Hondsdolheid, ook zullen ze een cocktailvaccin krijgen. Na de enting, als het weer warm genoeg is, zullen ze gewassen worden met een shampoo die meteen de vlooien en de teken dood.

Op 29 maart hebben we een zonsverduistering gehad. Het was er interessant om te zien. Vanuit ons bos-asiel was een perfecte plek om, natuurlijk beschermd door speciale zonnebrillen, naar de zon te kijken. De volgende zonsverduistering zal pas weer in 2061 zijn. Ik weet niet of ik die nog zal meemaken, maar de nieuwe generatie wel. De vorige zonsverduistering was in augustus 1999 en werd in Turkije gevolgd door een zware aardbeving. Mensen zijn bang dat we dus weer een aardbeving krijgen. Wetenschappers hebben zeggen echter dat dit niet zo is.

We hebben van Stichting ActieZwerfhonden een donatie ontvangen van medicijnen tegen vlooien en teken. Deze zullen we gebruiken voor de honden die te schuw zijn om gewassen te worden.

Naast het vaccineren van de honden, hebben we voor april ook het schilderen van de afdaken en hondenhokken op ons programma staan.

Al bij al wordt het dus een drukke tijd. We klagen echter niet.

Ivan, een Spanjaard die hier in Istanbul woont, heeft een nieuwe website voor ons gemaakt. We raakten toevallig aan de praat en hij raakte geïnteresseerd in ons werk. Omdat hij net als wij er van overtuigd is dat het steriliseren en weer terugplaatsen van de zwerfhonden de enige humane methode is om een eind te maken aan het zwerfhondenprobleem in Istanbul, heeft hij zich als vrijwilliger bij ons aangesloten.

Misschien wilt u, om meer bekendheid aan ons werk te geven de websites www.actiezwerfhonden.nl en www.shkd.org aan uw vrienden door geven?

Met uw steun zullen we doorgaan met ons werk voor de zwerfhonden en het oplossen van de zwerfhondenproblematiek door middel van vangen, sterilisatie en terugplaatsen.

Murat Bekhan, S.H.K.D. dierenarts

januari 2006
Hello!
Here we are in the middle of a strange winter. The rainfall is much less than expected. Snow has only showed up twice. The weather is fine and sunny for half a day or half a week and rainy and cold the other half. Some of the trees have given buds, some have blossomed. Of course our doggies are happy that the weather is not so bad as usual but we are a bit worried.
Wij zitten midden in een hele vreemde winter. Er is minder regen gevallen dan verwacht. We hebben pas 2 keer sneeuw gehad. Het weer is erg wisselvallig, de ene halve dag of week lekker zonnig en de andere helft koud . Sommige bomen staan in knop, andere hebben zelfs al bloesem. Onze honden zijn natuurlijk blij dat het weer niet zo slecht is als te doen gebruikelijk, maar wij mensen maken ons zorgen.

We have a lot of new dumped dogs to take care of. Some people always prefer to throw the responsibility on someone else’s shoulders.
Er zijn weer veel honden voor de hekken van ons asiel gedumpt. Sommige mensen geven er de voorkeur aan hun verantwoordelijkheid op andermans schouders te leggen.

Re-homing our dogs to Europe is still one of our major jobs. Unfortunately we can’t find homes easily in Turkey.
Het herplaatsen van honden naar Europa neemt op dit moment nog steeds een groot gedeelte van onze tijd in beslag. Jammer genoeg zijn er in Turkije geen nieuwe thuizen te vinden voor de honden.

The struggle in Turkey to protect stray dogs and have the animal protection law enforced continues. You can follow news about Turkey in the website www.actiezwerfhonden.nl
De strijd in Turkije om de zwerfhonden te beschermen en de nieuwe dierenbeschermingswet uitgevoerd te krijgen gaat door. Nieuws over Turkije kunt u volgen op de website www.actiezwerfhonden.nl.

We hope to give you better news of the progress in helping strays this year.
We hopen u dit jaar beter nieuws over de voortgang in onze strijd voor de zwerfhonden te kunnen melden.

Kind Regards,
Vet. Murat Bekhan
SHKD

November 2005

Hello and friendly greetings from SHKD.
Een vriendelijk hallo uit Istanbul.

Istanbul is chilly and winter is on its way!
Het is frisjes in Istanbul, het is duidelijk te voelen dat de winter er aan komt.

We have made new accomodations for our dogs to meet the winter season. Each partition now has a shade made of metal and roofing material. This way their food will not get wet on rainy days and our dogs can sit under the shades and watch the rain without getting wet.
De afgelopen tijd zijn wij druk geweest met het maken van een nieuw soort afdaken in het bos-asiel. We maken metalen constructies met daarop een plaat. Dit moet er voor zorgen dat het eten droog kan staan en de honden van de buitenlucht kunnen genieten zonder nat te worden.

The struggle in Turkey to protect stray dogs and have the animal protection law enforced continues.
De strijd voor de zwerfhonden en voor het afdwingen van uitvoering van de nieuwe dierenbeschermingswet gaat maar door.
We wish our friends in Europe good health and happiness and hope your generosity towards the strays of Istanbul will continue.
Wij wensen onze vrienden in Europa gezondheid en geluk en hopen dat jullie ons ook in de toekomst blijven steunen.

Kind Regards,

Vet. Murat Bekhan
SHKD
Met vriendelijke groeten,

Murat Bekhan, dierenarts
SHKD

augustus 2005

Op 12 augustus 2005, heeft Semra (manager van het het bos-asiel) het aantal bewoners van het bos-asiel geteld.
Op dit moment zijn dat er 255 honden.
Hiervan wonen 194 honden in de verschillende partities.
Rondom de portacabins scharrelen nog zo’n 40 pups en jonge honden. In de gangen tussen de partities dartelen nog 21 volwassen honden rond.
Verder zorgt het SHKD nog dat zo’n 100 honden in de bossen van de deelgemeente Gokturk gevoerd worden.
Bij het werk in het bos-asiel wordt Semra geassisteerd door Zeki, Tuna en Mustafa.
Het leven gaat gewoon zijn gangetje.
Semra

Het weer is warm, maar gelukkig beschikken de honden in het bos-asiel, door de beplanting, over voldoende schaduw. De honden zijn recentelijk allemaal gewassen, geborsteld en geënt. Er worden nog regelmatig honden geplaatst in Nederland of Duitsland, maar er worden met even zo grote regelmaat ook weer honden bij de hekken van het asiel gedumpt, dus het aantal inwoners zal zo’n beetje constant blijven.

Zeki

juli 2005
We have had a hot summer. Our dogs are lucky to be in a forest shelter where they have lots of trees and bushes for shade.

I am happy to inform you most of the dogs are very healthy and happy. As we have nice wheather, we washed and brushed them and.
We hebben een hete zomer, en de honden hebben geluk dat ze in het bos-asiel wonen waar voldoende bomen en struiken zijn voor schaduw.

Ik ben blij je te kunnen schrijven dat de meeste honden gezond en vrolijk zijn. We hebben mooi weer gehad en alle honden zijn gewassen en gekamd:)

Noodweer in Istanbul/bericht van Banu Erguder.

We check all dogs more often under such heavy weather conditions to see if they lie too still for too long. We have had no freezing incidents. The dogs are OK.

We are careful to feed them especially well on such days. The only difficulty we had was to get the personnel to work and back, it took longer than usual. The roads are full of snow and ice. Kemerburgaz is on the outskirts of Istanbul and secondary roads have not been cleaned up so well.

Istanbul is not used to so much snow. Some electric towers were damaged in the storm. We didn’t have electricity in most of Istanbul for two days. It came this evening.
Vrije vertaling

Onder zulke barre weersomstandigheden worden de honden vaker gecontroleerd; er wordt gekeken of ze niet te lang te stil liggen, ze krijgen ook meer eten.
Tot nu toe zijn er nog geen bevriezingsverschijnselen waargenomen.

De mensen van het S.H.K.D. ondervinden wel erg veel problemen bij het naar het bos-asiel gaan; de wegen zijn moeilijk begaanbaar door ijs en sneeuw.

Door stormschade aan hoogspanningsmasten heeft het grootste gedeelte van Istanbul 2 dagen zonder elektra gezeten.

10 november 2003
Op 10-11-2003 ontving ik (webmaster ActieZwerfhonden) een e-mail van Banu Erguder, medewerkster S.H.K.D. Istanbul met de huidige stand van zaken; de belangrijkste feiten uit de mail volgen hieronder evenals een vrije vertaling.

The land our present shelter is on was rented and the contract period is over so we have to move. That means we have to move the shelter, the dogs, the clinic.
The new land we are trying to rent is bare land and we have to make a new shelter and clinic there. The problem is to get a license to operate as shelter and clinic in the new land. When we overcome the problems of license and financial support, we will move everything from the present shelter to the new one.

We have been on the site of our present shelter for nearly 6 years.
The contract was for 5 years and we have to vacate it as soon as possible.
The land has been sold.

We finally signed the receival document of the land we rented.
This week we have to start fencing it and carry some containers for the guardmen.
We also have to employ gaurdmen.

The land we newly rented is bare land and we have to make a new shelter and clinic there.
The problem is to get a license to operate as shelter and clinic in the new land.
Following that we have to have the project drawn, the understructure
(water, electricity, heating, drainage, well, etc) done. Then the pre-fabric building will be done. It is cold winter, the land is muddy from continual rain. We have a lot of hard physical work ahead of us not to mention the problems for the license to operate the shelter and financial costs

When we overcome the problems of license and financial support,
we will move everything from the present shelter to the new one.
The forest shelter remains as it is for the time being. The officials are also making problems about that shelter from time to time although it is just at a secluded area of an ex-garbage dump. We need to do a lot of lobbying work to get support from residents of this province and from Istanbul in order to overcome the resistance of the officials.

In the case that we don’t get permission for the new shelter we will have to look for new land or move everything to the forest shelter.
The cats are still in the cathouse at the present shelter. We hope to make a little cathouse at the new shelter if we find the finance to do it. However we will need sponsorshipfor running costs.

The current shelter is continuing for the meanwhile. We have transferred all healthy adult dogs to the forest shelter. There we need dog houses. Our workers have made somedoghouses from palettes but this is insufficient.

Rehoming project is going OK and we have transported by air and landmore dogs to their new homes this week. In the meanwhile people are dumping puppies (without mothers) near the entrance of our forest shelter. This is a big dilemna for us, if we don’t take care,they can’t survive. If we take care, it is difficult to reduce numbers in our shelters.
The puppies are so sweet and innocent, this dumping dogs business really hurts us.

Thank you for selling our T-shirts. You can be sure that the money is being spent for good purposes.

Best regards,

Banu Erguder

Vrije vertaling

Het land waar het huidige asiel op staat was, bijna 6 jaar geleden, gehuurd voor 5 jaar.
Het land is nu verkocht dus het S.H.K.D. moet zo snel mogelijk weg. De gezonde honden zijn, voor zover niet herplaatst, overgebracht naar het bos asiel waar nauwelijks faciliteiten zijn (met houten pallets is getracht nog wat hokken bij te maken maar dat voldoet niet echt).
In het oude asiel bevinden zich nog de poezen, de pups en de zwakke dieren.
Voor het moment gaat het werk in de kliniek in het oude asiel nog even door.
Men probeert een nieuw stuk braakliggend terrein te huren en men is volop aan het proberen vergunning te krijgen om hier verder te gaan met de kliniek en het asiel. Mochten de vergunningen er komen en mochten er voldoende sponsors gevonden worden om de zaak financieel rond te krijgen dan moeten er eerst de noodzakelijke voorzieningen getroffen worden zoals b.v. water, elektriciteit, omheining etc. en daarna zouden dan de kliniek en het asiel verhuisd worden.
Mocht e.e.a. niet lukken dan wordt alles verhuisd naar het bos asiel.

Echter ook over het bos asiel maken de autoriteiten af en toe problemen alhoewel het slechts om een afgesloten gebied op een voormalige vuilstortplaats gaat.
Mocht er genoeg geld komen dan wil S.H.K.D. ook een klein kattenverblijf bij het nieuwe asiel gaan maken.

Het project om zoveel mogelijk honden te herplaatsen loopt goed; ook afgelopen week zijn er weer honden naar een nieuw thuis gegaan.

Intussen worden er steeds weer nieuwe pups bij de ingang van het bos  asiel gedumpt, hetgeen een groot dilemma vormt voor de medewerksters van S.H.K.D.; als ze ze niet opnemen zullen ze sterven, als ze ze wel opnemen lukt het niet om het aantal asielhonden te verminderen.
Verder verzekert Banu ons nog dat het geld voor de shirts echt in zijn geheel de honden ten goede komt.

Robert Smith

Onderstaande e-mail ontving ActieZwerfhonden van Robert Smith

Dear Animal Lover,

By buying one of our combed cotton T-shirts you help SHKD to rehome hundreds of loyal and affectionate dogs which would otherwise live miserable lives on the streets or rubbish dumps of Turkey ; you also help us to continue our campaign to persuade the governments and municipalities of Turkey that neutering and vaccinating street dogs is a more effective and in the medium term a cheaper solution than the indiscriminate killing and poisoning which has been their futile and barbaric policy for at least the last 200 years.

Robert Smith – Chairman and Founder of SHKD Istanbul and FPCC, Campina, Romania
Vertaling

Beste dierenvriend,

Door één van onze gekamd katoenen t-shirts te kopen, helpt u het SHKD om honderden trouwe en aanhankelijke honden te herplaatsen die anders een ellendig leven zouden leiden in de straten en op de vuilnisbelten van Turkije. U helpt ons ook om onze campagne voort te zetten om de
Turkse overheid en gemeenten ervan te overtuigen dat het castreren en inenten van zwerfhonden een effectievere en op de midden lange termijn goedkopere oplossing is dan het lukraak doden en vergiftigen van honden, zoals hun beleid de afgelopen 200 jaar is geweest.