Het bos-asiel

 update januari 2017 scroll down

Mei 2006
Zoals al eerder gemeld, worden er geen nieuwe honden meer in het bos-asiel opgenomen.

De honden die herplaatsbaar zijn zullen zo snel mogelijk geplaatst worden in o.a. Nederland en Duitsland.

De niet plaatsbare honden, o.a. die van het “vriendenproject” zullen hun dagen rustig in het bos-asiel kunnen slijten.

Het S.H.K.D. is niet erg hoopvol gestemd over de kans van slagen van de door de gemeente georganiseerde acties om alle zwerfhonden te steriliseren en zo de zwerfhondenproblematiek op te lossen.

Echter de dierenbeschermers in Istanbul zitten niet stil en er zijn plannen een nieuwe organisatie op te richten die de kennis bezit om de gemeentes te adviseren bij hun werk.

Op 15 en 16 oktober 2006 is Linda in het bos-asiel geweest.

Met de meeste honden gaat het gewoon goed. Er zijn grote en kleine partities. In de kleine zitten de honden die herplaatst zijn en wachten op transport en de honden die om gezondheidsredenen tijdelijk apart gehouden moeten worden.

Er zullen op den duur deuren in de omheining gemaakt worden. De bedoeling is dat op deze manier de honden overdag vrij het woud in en uit kunnen en ’s avonds terug zullen komen voor eten en “controle”.

Op 4 augustus 2007 heeft Linda weer een bezoek aan het bos asiel gebracht.

Het asiel en de honden zien er goed uit. Een 80-tal honden zit niet meer in kennels of partities maar loopt vrij rond. De honden blijven in de buurt van het asiel en komen tegen etenstijd allemaal weer terug.

De honden van het vriendenproject zitten bijna allemaal in roedels in hele ruime partities. Ze hebben het goed naar hun zin.

November 2009

Laatste update op 9/8/111 om 19:2.

Afgelopen week is het forest department bij het bosasiel geweest met een bevel tot ontruiming omdat er klachten van omwonenden zouden zijn.
Ik heb Murat Bekhan, de manager van het asiel, de afgelopen dagen regelmatig aan de telefoon gehad en hij laat het er niet zomaar bij zitten en is druk doende het bevel aan te vechten.
Of dit succesvol zal zijn is niet te zeggen.
Ook wordt er gezocht naar een nieuwe plek om het asiel naar toe te verhuizen.
Op het internet gaan allerlei geruchten dat 300 honden zomaar aan hun lot zullen worden overgelaten.
Murat heeft mij verzekerd dat dit niet zal gebeuren.
Wel is men op dit moment druk bezig zoveel mogelijk van de herplaatsbare honden uit het asiel te herplaatsen. Zodra er meer bekend is zal ik u verder informeren.

Op kosten van ActieZwerfhonden zijn, toen de opvang in Sefakoy weg moest, 2 oude containers naar het bos-asiel verhuisd.
De afgelopen maanden is men druk geweest, ook weer op kosten van AZ, de containers op te knappen.
Hieronder ziet u de “voor”- en “na”beelden.
Een gedeelte zal gebruikt worden als zitkamer voor de verzorgers/nachtwakers.
Het andere gedeelte als verblijf voor zieke honden en pups.
Met behulp van een generator is er stroom en zoals u kunt zien kunnen de ramen heerlijk open voor wat frisse lucht.
AZ heeft Murat aangeboden de kosten van isolatie van het honden gedeelte op zich te nemen.

December 2009

De problemen zijn opgelost; de honden veilig en verzorgd!

Update bosasiel September 2010

Op dit moment zijn er honderden honden in en om het bosasiel, tegen de winter zullen er nog meer honden om voedsel komen bedelen.

Onder deze honden ook 20 honden van de gemeente Sisli. De honden van de gemeente Sisli zitten tijdelijk in het bosasiel tot hun nieuwe verblijf binen Sisli klaar is. Onderwijl maakt de gemeente Sisli ook gebruik van de “operatiekamer” van het asiel om de honden uit de gemeente te steriliseren, dia na een paar dagen verzorging in het bosasiel weer in hun eigen territorium vrijgelaten zullen worden.

De buiten het asiel loslopende honden zijn hier voor een gedeelte door medewerkers van het gemeentelijk asiel Hasdal gedumpt. Het Hasdal asiel ligt naast het bosasiel.

Google earth bosasiel SHKD

Breedtegraad: 41° 8’19.74″N Lengte graad: 28°56’16.27″O

Update december 2010

De laatste week van december zijn alle honden in het bosasiel ontwormd en tegen vlooien en teken behandeld. Banu Erguder, ex werkneemster van het SHKD, helpt een handje mee.

Niet iedere hond is er van overtuigd dat het voor zijn bestwil is.

September 2011

Update bosasiel September

Op dit moment zijn er honderden honden in en om het bosasiel, tegen de winter zullen er nog meer honden om voedsel komen bedelen.

Onder deze honden ook 20 honden van de gemeente Sisli. De honden van de gemeente Sisli zitten tijdelijk in het bosasiel tot hun nieuwe verblijf binen Sisli klaar is. Onderwijl maakt de gemeente Sisli ook gebruik van de “operatiekamer” van het asiel om de honden uit de gemeente te steriliseren, dia na een paar dagen evrzorging in het bosasiel weer in hun eigen territorium vrijgelaten zullen worden.

De buiten het asiel loslopende honden zijn hier voor een gedeelte door medewerkers van het gemeentelijk asiel Hasdal gedumpt. Het Hasdal asiel ligt naast het bosasiel.

 

Juni 2012

Begin mei zijn alle honden gevaccineerd tegen hondsdolheid en ingeënt tegen parasieten. Omdat ons asiel in het bos ligt, zijn er in de zomermaanden meestal grote problemen met parasieten. We hopen dat het deze zomer mee zal vallen, gezien de inentingen.

Het belooft een hete zomer te worden dit jaar. In juni liep de temperatuur al op tot zo’n 30 graden Celsius, wat niet ongewoon is in Istanbul in deze tijd van het jaar. Gelukkig biedt het bosasiel natuurlijke schaduwplekken en dus beschutting tegen de zon.

Eén van de honden van onze vrienden, Chase, is in de ochtend van 14 juni levenloos gevonden. De dag ervoor leek hij nog helemaal in orde en heeft hij nog voldoende gegeten. Omdat hij al zo oud was kunnen we ervan uitgaan dat hij een natuurlijke dood gestorven is en zachtjes is heengegaan. We zijn dankbaar dat hij niet heeft moeten lijden.

Met de andere honden gaat het goed. Ze genieten van de zon en, wanneer ze dat willen, van de schaduw.

 

Update 16-7-2012

Rasim, de veterinair student die ook bij de afgelopen sterilisatiecampagnes geholpen heeft, zal in de zomer maanden een aantal dagen per week in het bosasiel komen werken; extra handen zijn meer dan welkom en Rasim leert zo ook de honden en het werk goed kennen.

Update november 2012

Op 18 oktober bracht Banu, ex medewerkster van het SHKD, een bezoek aan het bos asiel. Zij schreef dat de meeste honden in goede conditie waren en dat ze met een blij gevoel huiswaarts is gekeerd

Hier vindt u de foto’s die zij gemaakt heeft

http://www.flickr.com/photos/actiezwerfhonden/sets/72157631959909726/

24/6 2013

Onze vrijwilligster Simone Riedijk is momenteel in Turkije.

Vrijdag heeft ze het bos asiel bezocht, waar alles er volgens haar zeggen prima uitzag.

Daarna is ze doorgereisd naar Kutahya, waar nog steeds niet verder is gegaan met de aanpassing/uitbreiding van het asiel. De gemeente had eerst toegezegd e.e.a. voor de winter afgerond te zullen hebben, toen werd het dat er op 23 mei begonnen zou worden, maar er is nog steeds niets gedaan. Simone  heeft vandaag een afspraak met de burgemeester.

05-02-2014

De honden in het SHKD bos asiel in Istanbul worden, dankzij uw en onze steun,  goed verzorgd. Niet alleen krijgen ze voldoende te eten, ook de medische verzorging is voor een asiel van dit formaat ( zo’n 2000 honden) op hoog niveau.

Ieder jaar begin mei worden alle honden tegen Hondsdolheid gevaccineerd, ontwormd en tegen vlooien en teken behandeld.Traditie getrouw worden dan zoveel mogelijk vrijwilligers opgetrommeld om deze mega klus te klaren.

Dit jaar heeft ActieZwerfhonden het geld voor deze behandeling gedoneerd. Natuurlijk kon dit alleen met uw hulp en trouwe steun.

In principe krijgen alleen de pups jonger dan een jaar een cocktail enting, omdat zij  het gevoeligst zijn voor het virus waar het vaccin op gericht is.

Dit jaar is er sprake van een nieuwe variant van de hondenziekte die ook slachtoffers maakt onder oudere honden. Dankzij een mega donatie van een van onze donateurs, konden wij hier meteen op inspringen en zijn alle honden gevaccineerd!

 

Upd. juli 2014

Opnieuw zijn er problemen met de gemeente en weer moet er geknokt worden voor het voortbestaan van het asiel.

November 2014

De maanden September en oktober hebben ons een zonnige en warme herfst gebracht en onze honden hebben er volop van genoten.

Simone Riedijk  van ActieZwerfhonden heeft ons asiel bezocht op haar terug weg naar Nederland vanuit Kutahya en heeft Blue (Saffie) geadopteerd en wie ze sinds een vorig bezoek al gehecht was. We zijn blij te horen dat het perfect gaat met Saffie, alsof ze al heel lang bij Simone woont. Ze is ook dikke vriendjes met Simone’s andere hond Karamel, ook afkomstig uit Turkije. We zijn Simone dankbaar dat ze onze geliefde Saffie zo’n fijn thuis geeft.

Nathalie Klinge, bestuurslid van ActieZwerfhonden heeft samen met een paar vrienden terwijl zij de ICAWC  in Istanbul(International companion animal welfare conference) bijwoonde, ook een bezoek gebracht aan het asiel. Wij zijn trots dat ze waardering hadden voor ons  werk en dankbaar met de geweldige donatie die we van een van hen mochten ontvangen.

Onze dierenarts Murat Bekhan heeft het sterilisatieplan voor Ayvalik voortgezet en is er in oktober weer geweest. Samen met zijn team en gefinancierd door ActieZwerfhonden zijn er dit keer 166 honden gesteriliseerd. Ook is van twee honden, die  verschrikkelijke pijn leden, een poot geamputeerd.

Tijdens het bezoek aan Ayvalik zijn ook 158 katten uit Cunda gesteriliseerd. De straatkatten populatie op Cunda is onder controle en zowel de katten als de bewoners zijn blij!

Fato, een hond van het vriendenproject, een erg schuwe hond maar wel met de potentie een echte familievriend te worden, is herplaatst. ACP vond de liefhebbende familie die deze speciale hond nodig had.

Met de hulp van onze drie medewerkers Huseyin, Turgay en Cagri doen wij ons best zo goed mogelijk voor de honden in het asiel te zorgen en de honden die dat nodig hebben extra zorg te geven. De mannen doen niet alleen maar hun plicht, maar ze doen het met liefde en toewijding.

Van de gemeente en het departement van bosbouw hebben we verder niets meer vernomen omtrent een eventuele gedwongen ontruiming van het asiel.

Dank voor uw aanhoudende steun

SHKD team

maart 2015

Vrijwilligster Jacobien was 22 maart in het bos asiel. Via de onderstaande links komt u op een aantal korte filmpjes die zij gemaakt heeft en die een goede indruk geven van het bos asiel, de ruimte voor de honden en de liefde voor de honden en ja natuurlijk hoe lief het merendeel van deze honden ook is!

https://www.dropbox.com/sh/1c0v1f3v43d1i1q/AADP3k7gb0Eitx8Xhej8wHz9a?n=169008491#lh:null-IMGP2584.MOV

https://www.dropbox.com/sh/1c0v1f3v43d1i1q/AADP3k7gb0Eitx8Xhej8wHz9a?n=169008491#lh:null-IMGP2612.MOV

https://www.dropbox.com/sh/1c0v1f3v43d1i1q/AADP3k7gb0Eitx8Xhej8wHz9a?n=169008491#lh:null-IMGP2614.MOV

https://www.dropbox.com/sh/1c0v1f3v43d1i1q/AADP3k7gb0Eitx8Xhej8wHz9a?n=169008491#lh:null-IMGP2616.MOV

https://www.dropbox.com/sh/1c0v1f3v43d1i1q/AADP3k7gb0Eitx8Xhej8wHz9a?n=169008491#lh:null-IMGP2641.MO

trek in brokken voldoende voederplekken om gevechten te voorkomen

https://www.dropbox.com/sh/1c0v1f3v43d1i1q/AADP3k7gb0Eitx8Xhej8wHz9a?n=169008491#lh:null-IMGP2606.MOV

8 september 2016

Met het geld van uw donaties wordt momenteel een nieuwe kennel van 2000m2 gerealiseerd. Honden die eerst in de kleine kennels bij de ingang zaten zullen hier naar toe verhuizen zodat ook zij de ruimte hebben om te rennen, te spelen of zich rustig terug te trekken. Dit was al heel lang een wens waar  nooit geld voor was maar omdat Murat een donateur had gevonden voor voer en medicijnen kon een gedeelte van het vrienden – en brokjes geld gebruikt worden om deze kennel te verwezenlijken.

Oktober 2016

Zoals we u al eerder verteld hebben zijn er in het bos asiel een aantal honden met een hardnekkige vorm van Demodex. Demodex is een mijt die bijt. Door de jeuk van de beten krabben de honden zich tot bloedens toe en vormen zich ontstekingen. Demodex is in tegenstelling tot schurft niet besmettelijk.

Toen Aysen, een van de Bolukbas  sisters die a een paar jaar lang iedere zomer een aantal weken vrijwilligers werk in het asiel doen, deze zomer geconfronteerd werd met de Demodex honden nam ze zich vast voor op zoek te gaan naar een middel dat nog niet gebruikt was en dat de honden wel zou genezen.

Ze heeft een grote hoeveelheid van het medicijn dat ze indertijd voor haar eigen hond gebruikt had gekocht en is de afgelopen paar dagen naar het asiel gegaan om de verzorgers uit te leggen hoe de medicijnen te gebruiken. Het gaat om een crem en een olie die twee keer per dag aangebracht moet worden gedurende lange tijd en om vitamine die toegediend moeten worden. De verzorgers zullen dus nog harder moeten werken.

Gelukkig bleek het maar om 10 demodex honden te gaan. Wat de andere honden met een slechte huid hebben wordt onderzocht. Vermoedelijk gaat het om een vlooienallergie.

Aysen je bent een kanjer en ik duim dat deze middelen nu wel werken!

 

5/1/2017 En het gaat goed met de demodex hondjes een klein wondertje!

10/1 Winter in het bos-asiel.

De afgelopen 3 dagen heeft het constant gesneeuwd in Istanbul. De stad ligt plat. Gelukkig hebben twee toegewijde bezorgers van het bos-asiel zich een weg kunnen banen naar het asiel, is er voldoende voer en zijn er voldoende hondenhokken zodat de dieren beschutting hebben

 

Het aanleggen van een nieuwe kennel van 2000m2
14264933_1112239882163988_8296843608512447433_n
de nieuwe partitie
IMG-20161004-WA0001
IMG-20161004-WA0002
IMG-20161004-WA0011