Jaaroverzicht SHKD 2010

Ik weet dat het ontzettend saai is om jaaroverzichten te lezen, maar leest u alstublieft het verslag over 2010 van het SHKD.
U zult lezen wat een paar geïnspireerde mensen kunnen bereiken ondanks de alom heersende onverschilligheid en vijandigheid.
Het werk dat in één jaar verzet is zal u het geloof in een betere wereld en het respect en vertrouwen in de mensen teruggeven.
Tien jaar geleden begon het SHKD aan haar avontuur met het redden van 2000 honden, wiens lot het was de hongerdood te sterven, toen de vuilnisbelt van Hasdal gesloten werd.
De strijd voor de honden wordt nog steeds voortgezet met educatieprojecten en sterilisatiecampagnes in Istanbul en afgelegen steden als Bitlis en Diyerbakir.
We bedanken Robert Smith, de financier en directeur van het SHKD, Linda Taal de directeur van ActieZwerfhonden, Mike Coenen van Animal Care Projects, lieve Marja en Martin Verstappen, Petra Poorter van WereldPootjes en Jean Marchig voor al hun steun!
Natuurlijk hadden we dit nooit kunnen bereiken zonder de toewijding en onuitputtelijke energie van de dierenartsen Murat Bekhan en Nejdet Ugur, paraveterinair Ömer Atis en de medewerkers van het SHKD!
Bestuur van het SHKD
I. Uitvoering van steriliseren en weer vrijlaten

A. Istanbul- Kemerburgaz:
In Kemerburgaz en Hasdal, het district waar het SHKD asiel is gevestigd, werden 507 honden gesteriliseerd.

B. Andere steden
Projecten uitgevoerd met Stichting ActieZwerfhonden:
Met de financiële steun van ActieZwerfhonden werden de honden in onderstaande steden gesteriliseerd en de gemeentelijke dierenartsen getraind in de “sleutelgat” sterilisatietechniek die van vitaal belang is voor het herstel van de geholpen zwerfhonden.

Izmir Sutculer: 50 honden zijn gesteriliseerd en gevaccineerd. Drie honden die in zeer slechte lichamelijke conditie waren zijn, voor medische behandeling, mee naar het asiel genomen en na herstel geadopteerd.
Bitlis: Op uitnodiging van de organisatie “A drop of Life”heeft het SHKD team 200 honden gesteriliseerd, gevaccineerd en tegen parasieten behandeld.
Erdek: 106 honden zijn gesteriliseerd, gevaccineerd, tegen parasieten behandeld en weer terug geplaatst in hun territorium.
Diyerbakir: Het SHKD team is naar Diyerbakir geweest om 4 honden te amputeren.
Izmir Özdere: 60 honden zijn gesteriliseerd, gevaccineerd en weer vrijgelaten. Twee honden die medische behandeling nodig hadden zijn naar het SHKD bosasiel gebracht.
Gebze: In een klein particulier asiel waar alle honden in 2009 gesteriliseerd waren, heeft de follow up plaats gevonden en zijn de nieuwkomers gesteriliseerd.
Adalar: De hondenvangers van de gemeente zijn getraind in het vangen van honden zonder ze te deren.
Lüleburgaz: In Luleburgaz werden 93 honden en 10 katten gesteriliseerd en de gemeentelijke en plaatselijke dierenartsen zijn getraind in de “sleutelgat” techniek.

II. Het helpen van de dieren in het gebied buiten het asiel

A. Medische behandeling:
1217 honden uit Kemerburgaz en Hasdal werden medisch behandeld en weer vrijgelaten.

B. Voederen van honden die in de buurt van het asiel gedumpt zijn:
Het voederen en van drinkwater voorzien van de honden gedumpt in de omgeving van het asiel is geregeld.

C. Het helpen van de dieren van het, naast het bosasiel liggende gemeentelijk asiel van Hasdal.
De vrijwilligers die voor de honden in het gemeentelijk asiel zorgen hebben een gebied in het bosasiel toegewezen gekregen waar zij 15 honden onder mogen brengen. De verantwoordelijkheid voor het herplaatsen van deze honden ligt bij betreffende vrijwilligers.
10 honden met gebroken poten uit het gemeentelijk asiel zijn geopereerd.

D. Honden van het BGD ambulance project:
Het SHKD heeft 10 honden in het bosasiel opgenomen die door de ambulance van de BGD waren opgehaald en ook door de BGD waren geopereerd. De honden zijn gesteriliseerd en voor twee is een goed thuis gevonden.

E. Samenwerking met de gemeente Sisli:
De gemeente Sisli heeft ons verzocht of ze, van juni tot oktober, de “operatiekamer” en de faciliteiten van ons asiel mochten gebruiken voor het steriliseren van honden. 309 honden werden gesteriliseerd en weer teruggeplaatst.

F. Herplaatsing:
Er zijn 50 honden herplaatst

III. Educatieproject

A. Educatie seminars op scholen:
In het eerste semester van het schooljaar 2009-2010, zijn op 17 scholen in Istanbul, één in Izmir en één in Bitlis, voorlichtingslessen over de zwerfhondenproblematiek gegeven.
In het eerste semester van het schooljaar 2010-2011 op 3 scholen in Istanbul en één in Diyarbekir.

Dierenartsen in de steden Dmitrograd, Plovdiv, Svelingrad en Haskova in Bulgarije zijn getraind in de “sleutelgat” techniek voor sterilisaties.

In Sofia werd er een seminar voor onderwijzers gehouden over hoe kinderen te onderwijzen over de zwerfhondenproblematiek.

B. Scholen die het SHKD asiel bezocht hebben:
BJK College, Doga College, Hisar Egitim Vakfi, Fevziye Mektepleri Vakfi Isik ve Sisli Terakki Liseleri, IICC School for children of expatriates visited the shelter. Het in 2009 met GOP Special Education Center (centrum voor spastische en autistische kinderen) gestarte project werd gecontinueerd en de school heeft weer een bezoek aan het asiel gebracht.