Mudurnu

Mudurnu 2016/2017 scroll down

Mudurnu is een district ca.300km. ten oosten van Istanbul. De hoofdstad is Bolu.

Er zijn ongeveer 500 zwerfhonden en 150 zwerfkatten. De plaats heeft geen asiel en de bevolking is gewend met de straatdieren te leven.

De operatie zal een aantal dagen in beslag nemen omdat er geen vrijwilligers zijn, er geen operatiekamer is en geen faciliteiten voor voor- en nazorg.  De gemeente heeft wel een contract met een prive dierenarts voor de verzorging van gewonde dieren.

Wij zijn blij om in deze unieke plaats waar de dieren allemaal in vrijheid leven te mogen werken.

Met de gemeente is een contract getekend waarin haar medewerking en de veiligheid van de honden gewaarborgd wordt. Zij zorgen voor een ruimte die als operatiekamer kan dienen en een ruimte voor de voor- en nazorg. Ook stellen zij een wagen en personeel ter beschikking om onder leiding van onze hondenvanger de dieren te vangen en verspreiden zij het bericht dat iedereen gratis zijn dieren kan laten steriliseren. Ook zullen zij voor voer voor de dieren tijdens de behandeling zorgen en voor onderdak en maaltijden voor ons team

12-10-2016

Van 1 tot 10 oktober is ons team onder leiding van dierenarts Murat Bekhan in de stad Mudurnu in het Noordwesten van Turkije geweest om honden en katten te castreren.

De professionele hondenvanger uit Istanboel arriveerde op 1 oktober is meteen begonnen met het vangen van loslopende honden. Leden van HAYTAP zijn naar Mudurnu gekomen om te helpen met het vangen van de katten. Para veterinairs Ömer en Hüseyin arriveerden op 4 oktober en de dierenartsen Murat en Necdet op 5 oktober. De chirurgische ingrepen vonden plaats van 6 tot en met 9 oktober. De burgemeester van Mudurnu is een geweldige man. Tijdens het project is hij wel tien keer komen kijken. Hij begrijpt heel goed dat castreren en vrijlaten de enige oplossing is om het aantal loslopende honden terug te dringen.

Het probleem is dat de ongeveer 6.300 inwoners tellende gemeente een arme gemeente is.

Alle leden van het team zijn teruggekomen met positieve verhalen over de inwoners. De inwoners kwamen vooral teefjes en poezen brengen. Reuen en katers moeten in hun ogen in tact blijven. De meeste honden waren gezond. Murat stelt, dat de loslopende honden in Mudurnu zo beter af zijn, dan in een asiel. Twee honden waren niet gezond genoeg om ze onder narcose te brengen. Daarom zijn medicijnen voor ze achtergelaten, bij dorpelingen die voor deze honden zullen zorgen. Murat houdt contact met hen en met Mr Ibrahim Dursun, de lokale dierenarts.

De katten waren over het algemeen in een betere conditie dan de honden. Ze kunnen zich beter bedruipen door de vele kippenboerderijen in de omgeving en omdat de dorpelingen toleranter zijn ten opzichte van katten. Een kleine tegenslag was, dat de 12 jaar oude autoclaaf kapot is gegaan. Dat is een apparaat dat de medische gereedschappen steriliseert. Daar moet een nieuwe voor komen, wat kostbaar zal zijn.

Het totaal aantal operaties bedroeg 329 waarvan 238 honden. Van de 238 honden waren 193 teef en 45 reu. Van de 238 honden waren er 159 jonger dan een jaar, 57 tussen een jaar en 3 jaar oud en 22 ouder dan 3 jaar.

Van de 193 teefjes waren er 17 zwanger.

11 Honden hadden schurft. Geen enkele hond had Parvo of hondenziekte. Één hond had een gebroken poot. Necdet heeft hem meegenomen en zal hem opereren

Van de 91 katten die gecastreerd zijn waren er 83 van hen van het vrouwelijke geslacht. Geen enkele poes bleek zwanger. Van de 91 katten  waren er 28 jonger dan een jaar en 63 tussen een jaar en 3 jaar oud.

Tijdens het project zijn twee dierenartsen getraind Mr Ibrahim Dursun en Mr Fatih Tinmaz. Één vrouwelijke dierenarts Ms. Sibel Efe, wilde alleen kijken en zelf niet opereren.

Mr Ibrahim Dursun kan zelf de sleutelgattechniek toepassen en is erg enthousiast. Het probleem is, dat hij door alle bureaucratie slechts een paar uur in de week door de gemeente Mudurnu ingehuurd kan worden. Hij heeft daarnaast zijn eigen kliniek en is druk met de boerderijdieren. De burgemeester gaat kijken naar een oplossing.

Mr Fatih Tinmaz blijkt een natuurtalent. Hij is net afgestudeerd. Murat zegt, dat hij nog nooit zo’n goed stel operatiehanden heeft gezien in Turkije. Hij had nog nooit de sleutelgattechniek toegepast, maar hij had het meteen onder de knie. Zijn familie heeft een boerderij en hij wil zich bezighouden met boerderijdieren. Murat heeft hem gezegd, dat hij zijn talent niet moet verspillen en met zijn precisie zich moet richten op huisdieren

De gemeente Mudurnu heeft na afloop de auto van Murat volgetankt en ook die van de leden van Haytap.

Al met al weer een zeer geslaagd project

We zijn nu aan het bekijken of er genoeg geld is om nog eens 250 honden te steriliseren/castreren zodat ook de rest van de teefjes en de reuen onvruchtbaar zijn. We komen echter geld te kort, dus als u wilt doneren zou dat meer dan welkom zijn!

Tijdens de tweede campagne in het district Mudurnu zullen hoofdzakelijk reuen gecastreerd worden. Het schijnt dat de bevolking in de dorpen hoofdzakelijk reuen verzorgt.

 

We zijn terug uit Mudurnu.

 

We hebben in totaal 253 ingrepen uitgevoerd

 

217 honden;

Geslacht:                            173 teefjes en 44 reuen

Leeftijd:                              163 waren jonger dan 1 jaar

29 waren tussen de 1 en 3 jaar

25 waren ouder dan 3 jaar

Drachtig:                             78 teefjes waren drachtig, de meeste in een vroeg stadium

Mislukte ingrepen:         4 honden hadden eerder elders een mislukte ingreep ondergaan (mislukte castratie of achtergebleven eierstok, etc.)

Gezondheid:                     de meeste honden waren gezond en krachtig genoeg voor een operatie, 7 honden hadden last van schurft, er is geen hond met distemper of parva aangetroffen

 

Eén hond, een husky, was gehandicapt dus hebben we hem naar SHKD Hasdal gebracht. Dat heb ik gedaan omdat Damla en Omer aangeboden hebben een specialist voor hem in te schakelen. Als zijn kansen er goed uitzien dan zal hij behandeld worden, maar als zijn kansen er niet goed uitzien zullen zij hem laten inslapen. We geven hem dus een kans, maar ik denk dat we hem uiteindelijk moeten laten inslapen.

 

36 katten; (betaald door de gemeente Mudurnu)

Geslacht:                            33 poezen en 3 katers

Zwanger:                            9

Gezondheid:                     bijna alle katten waren gezond

Leeftijd:                              26 waren jonger dan 1 jaar

De overige katten waren tussen de 1 en 3 jaar oud

 

Eén van de honden is helaas overleden tijden de ingreep. We waren daar voor de operatie al bang voor. Hij had een vorm van gangreen aan zijn linker poot. We moesten deze dus amputeren. Tijdens de operatie ontdekte we ook nog een tumor. Net voordat ik de beslissing wilde nemen om hem in te laten slapen overleed hij zelf.

 

We hebben ook de gemeentelijke dierenarts getraind. Helaas heeft hij geen bezieling voor zijn werk 🙁 Hij heeft slechts toegekeken en wilde niets zelf oefenen. Helaas is hij dus niet inzetbaar

Totaal Mudurnu 326 + 253 = 579 dieren gecastreerd

mudurnu jpg
IMG_20160926_123435