Erdek 2010

Erdek is een stad met 50.000 inwoners aan de Turkse Egeïsche kust.

Naar aanleiding van het succes van de sterilisatiecampagne in Bitlis kwamen de plaatselijke dierenbeschermers met de vraag of SHKD/ActieZwerfhonden ook de zwerf-en asielhonden in Erdek wilden steriliseren.

Wij wilden wel, maar kwamen geld te kort om alle honden te steriliseren en een gedeelte is geen optie, omdat de achterblijvende vruchtbare teven het dan alleen maar moeilijker krijgen.
Gelukkig was WereldPootjes bereid dit project financieel te steunen en de kosten voor de sterilisatie van 12 honden over te nemen. Stichting WereldAsielen heeft 1000euro gedoneerd.

De gemeente stond zeer positief tegenover de sterilisatiecampagne en heeft de kosten van verblijf en maaltijden van ons team op zich genomen.
Ook Erdek zal dan van zijn zwerfhondenprobleem af zijn en ook hier zal een hoop dierenleed worden voorkomen.

Met enige vertraging zijn op vrijdag 8 oktober dierenarts Necdet, assistent Omer en twee hondenvangers naar Erdek vertrokken en in vier marathon dagen zijn er 130 honden gesteriliseerd, geënt en tegen wormen, teken en vlooien behandeld.
30 honden uit het gemeentelijk asiel, waar de honden overigens goed verzorgd worden, en 100 zwerfhonden.
De geopereerde honden zijn een paar dagen in het asiel opgevangen, tot dat zij weer fit genoeg waren om voor zichzelf te zorgen.
Er zijn drie dierenartsen getraind en de speciale sterilisatietechniek die Necdet gebruikt; snel en weinig belastend voor de honden.
Ook Erdek is van haar zwerfhondenprobleem af en ook hier is een hoop dierenleed voorkomen.

De kosten bedroegen 5000euro; ActieZwerfhonden en de zwerfhonden rekenen op uw steun!

17 oktober
Alle gegevens van de campagne in Erdek zijn uitgezocht en op een rij gezet.
Het blijkt dat de dierenvrienden ter plaatse sommige dieren twee of drie keer geteld hebben. Uiteindelijk bedraagt het aantal gesteriliseerde dieren 105.
72 teefjes, waarvan 9 pups en 33 reutjes.
Omdat het aantal honden meeviel, is er nog een paar honderd euro over van het budget voor Erdek.
Ik heb Murat gevraagd dit geld te gebruiken om een educatieproject in Erdek te houden.

De situatie in het plaatselijke asiel blijkt niet zo geweldig als ons was versteld. de dieren hebben het niet rampzalig slecht maar wat meer eten en verzorging zou geen luxe zijn.
Het SHKD en ActieZwerfhonden zullen gezamenlijk proberen de gemeente en asielleiding er van te doordringen dat betere zorg nodig is!

9 april 2011
Uit Erdek ontvingen wij bericht dat de gemeentelijke dierenarts wel zwerfhonden wil steriliseren maar geen geld voor instrumenten heeft en dit ook niet krijgt van de gemeente.
Bij de sterilisatiecampagne in Edincik zal de dierenarts uitgenodigd worden om gedurende de campagne mee te kijken en werken.

Als hij na afloop van de campagne door Murat geschikt bevonden wordt en Murat ook echt het idee krijgt dat de dierenarts er voor gaat, dan zal ActieZwerfhonden hem de benodigde instrumenten doneren.

16 april 2011
De dierenarts uit Erdek heeft zijn sporen, en dus zijn instrumenten, verdiend:)
Het is een enthousiaste arts met veel liefde voor de dieren!