Luleburgaz is de grootste stad van de provincie Kirklarelie en ligt op een 189 km. van Istanbul. Het is een industriestad en heeft 100.000 inwoners.

Onderstaande mail ontving de stichting van vrijwilligers van het asiel van Luleburgaz.

Mijne dames/heren ,

De omstandigheden in het asiel in Luleburgaz waren slecht. In drie maanden tijd heeft onze organisatie er samen met de gemeente flinke verbeteringen gerealiseerd.

Huidige situatie
Op dit moment zijn er in het asiel 30 niet gesteriliseerde teefjes en 32 niet gecastreerde reuen. In de nabije omgeving zijn er 14 teefjes en 30 reuen niet gesteriliseerd. Deze dieren worden door de buurtbewoners getolereerd.

Ons doel
Ons doel is zowel de dieren in het asiel als daarbuiten te steriliseren en vaccineren en, na registratie, weer vrij te laten in hun oorspronkelijke territorium. Dit met uitzondering van de dieren die te oud, te jong, ziek, gewond of gehandicapt zijn. Deze zullen in het asiel blijven om verzorgd te worden.

Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers.
De gemeentelijke dierenartsen hebben geen ervaring met sterilisaties of andere operaties, vandaar dat er tot nu toe niet gesteriliseerd wordt. Twee van de gemeentelijke dierenartsen hebben echter aangegeven graag getraind te worden in het steriliseren en castreren en ook er voor zorg te willen dragen dat honden ook in de toekomst onvruchtbaar zullen worden gemaakt. Ook een aantal andere dierenartsen zouden graag de door u gebruikte operatietechniek willen leren.
Als er een sterilisatiecampagne gehouden gaat worden heeft de burgemeester uitdrukkelijk gezegd dat alle werknemers en vrijwilligers van het asiel uw team zullen helpen waar zij kunnen. In het asiel zijn twee dierenartsen, drie werknemers en vijf vrijwilligers.

Huidige faciliteiten
Het asiel beschikt over een operatiekamer met verwarming, airconditioning en wat medische instrumenten. Na de operatie kunnen de dieren verzorgd worden in aparte kennels en in een ruimte die aan drie kanten ommuurd is.
Toilet en douche is aanwezig. De gemeente zal, in samenwerking met de Bilge universiteit in Istanbul, zorgen voor oorclips, de instrumenten om deze aan te brengen en een computersysteem om de dieren te registreren en volgen.
Het gehele asiel is voorzien van stromend water en elektriciteit.

Wat wij u ter beschikking kunnen stellen
Als u besluit een sterilisatiecampagne in Luleburgaz te houden zal de gemeente de kosten van het transport van uw team betalen, evenals onderdak en maaltijden.

Om problemen met de kamer van dierenartsen te voorkomen zal de gemeente een brief naar het SHKD sturen waarin zij toestemming geeft voor de campagne.

In het kort komt het er op neer dat de gemeente bereid is alle noodzakelijke medewerking te verlenen om tot sterilisatie van de dieren te komen.

Wij verzoeken u vriendelijk om uw steun bij het steriliseren van de dieren in ons district.
Een dergelijke actie die opgestart kan worden zodra u hier groen licht voor geeft zal bijdrage aan de beheersing van de zwerfhondenpopulatie en zal voor een stuk bewustwording omtrent dier gezondheid zorgen onder de bevolking.Het zal een grote stap voorwaarts zijn en een voorbeeld voor de gehele Thrace regio.

Wij zullen u meer dan dankbaar zijn voor uw hulp.
Vriendelijke groeten,
Yagmur Ozgur Guven
On behalf of BGD Executive Committee
BGD General Secretary and Luleburgaz Shelter Volunteer
yao@bgd.org.tr

Begroting

Reis en verblijfskosten van ons team worden door de gemeente Luleburgaz betaald.

44 teefjes x25 (narcose, ontsmetting, operatiematerialen, etc..)= 1100 euro
62 reuen x 20 (narcose, ontsmetting, operatiematerialen, etc..)= 1240 euro
Ömer 3 dagen 75 euro
Vet 2 dagen 250 euro
Murat een dikke zoen van Linda Taal
106 x 12,90 = 1367 euro ( rabiës, cocktail Vaccinatie, behandeling tegen vlooien en teken, ontwormen)

Totaal 4032 euro
Steunt u ons weer?

Vandaag 21 december is de sterilisatiecampagne in Luleburgaz begonnen. Murat is druk met steriliseren van zwerfhonden en trainen van twee plaatselijke dierenartsen.

Vanavond om 19.30uur Turkse tijd was ons team nog steeds druk aan het steriliseren. 45 honden zijn inmiddels geholpen. Murat vertelde dat het langzamer ging dan gepland omdat de plaatselijke/gemeentelijke dierenartsen echt super enthousiast zijn en alles willen zien, weten en leren.

Morgenavond hoopt hij dat er 100 dieren gesteriliseerd zullen zijn.
Ook de plaatselijke vrijwilligers zijn ontzettend behulpzaam met het vangen en verzorgen van de honden.

Murat is helemaal blij en tevreden!

23 december 2010 bericht van Murat

We zijn terug uit Luleburgaz
We hebben 93 honden en 10 katten gesteriliseerd, het was geweldig om te doen.

Alle plaatselijke dierenartsen en twee gemeentelijke dierenartsen hebben de operaties bijgewoond. Eén van de gemeentelijke dierenartsen is inmiddels in staat honden te steriliseren en ik ben er zeker van dat hij dat ook zal doen!
De particuliere dierenartsen waren al enigszins bekend met de “sleutelgat” methode, maar voerden hem niet correct uit. Wij hebben ze “bijles” gegeven.

Iedereen was verbijsterd door het aantal sterilisaties dat we in twee dagen tijd uitgevoerd hebben. Toen ik de mensen van Luleburgaz van te voren vertelde hoeveel dieren wij in deze twee dagen zouden kunnen gaan helpen, wilde ze ons niet geloven. Nu ze het zelf gezien hebben, zijn ze nog steeds verbijsterd:).

Alle honden maken het goed.

Bij één hond hebben we de rechter achter poot geamputeerd, omdat die dusdanig gewond was dat het niet meer zou herstellen.

Verder hebben we het asiel geïnspecteerd en aan de medewerkers en vrijwilligers uitgelegd hoe ze bepaalde zaken konden behandelen.

Meteen de eerste dag kwam de burgemeester ons bezoeken en hadden we volop belangstelling van de pers.
( http://www.gorunumgazetesi.com.tr/v2/haberler/sahipsiz-kedi-ve-kopekler-kisirlastirildi.html)
De burgemeester wilde echt het “naadje van de kous” weten en vroeg me de tweede dag voor een gesprek op zijn kantoor te komen. We hebben een uur lang met elkaar gesproken over de zwerfhondenproblematiek. Hij vertelde me dat, sinds Yagmur hem over de mogelijkheid van het steriliseren en weer vrijlaten van de honden had verteld, hij zoveel mogelijk informatie over deze oplossing van de zwerfhondenproblematiek op internet had opgezocht.
Hij is het er volledig mee eens dat dit DE oplossing is en dat er door gegaan moet worden met het steriliseren van de honden.

Luleburgaz heeft 100.000 inwoners. Statistisch gezien betekend dit dat er nog meer honden rond moeten zwerven dan het aantal dat we nu gesteriliseerd hebben.
Ik heb Yagmur en haar man gezegd dat ze moeten gaan samenwerken met de gemeente en een organisatie op moeten zetten die het asiel kan gaan runnen.

Liefs,

Murat

24 december 2010
Murat belde mij in een feeststemming op om het volgende te vertellen:
Waar we zo op gehoopt en met zijn allen naar toe gewerkt hebben is, op de valreep van 2010, waarheid geworden.

Zoals ik eerder schreef is de burgemeester van Luleburgaz helemaal “om”; hij is het met ons eens dat steriliseren en weer vrijlaten van de (zwerf) honden de enige structurele en humane oplossing is voor zwerfhonden overpopulatie en heeft toegezegd dat de gemeente de kosten voor de opvolging van onze campagne op zich neemt.
Het wordt nog beter…Yagmur en haar man hebben het plan opgevat een bedrijf te beginnen dat in opdracht van de gemeente de honden zal gaan steriliseren en het asiel zal gaan exploiteren. Zij zullen jonge dierenartsen in dienst nemen om de klus te klaren.
Murat en Necdet hebben toegezegd de artsen gratis te willen trainen in de “sleutelgat” operatietechniek.

In het hele district Luleburgaz zijn zo’n 4000 honden, voor al deze honden is er, dankzij de door ActieZwerfhonden gefinancierde campagne, zicht op een betere toekomst!

Volgens Murat zijn zowel de plaatselijke dierenbeschermingsvereniging als de burgemeester, ActieZwerfhonden zeer erkentelijk. Bedankbrieven zijn onderweg.
Ook hebben verschillende kranten het nieuws over de campagne gepubliceerd.
Dit is zo op het eind van het jaar een geweldige stap in de goede richting!

23 maart 2011
Yagmur uit Luleburgaz stuurde weer een berichtje.

Het plan om samen met haar man een bedrijf op te richten dat in opdracht van de gemeente de zwerfhonden verder zou gaan steriliseren, heeft helaas geen doorgang kunnen vinden.
Het positieve nieuws is dat de gemeentelijke dierenartsen, opgeleid door onze artsen, na het vertrek van ons team zijn doorgegaan met steriliseren. Het gaat om zo’n 3 honden per week; niet veel maar wel consequent en op de juiste manier. Alle gesteriliseerde honden maken het goed!

Dit is nu echt het doel van ons werk; gemeentes die naar ons voorbeeld aan de slag gaan zodat de zwerfhonden populatie beheersbaar blijft en uiteindelijk langs natuurlijke weg zal afnemen.
De plaatselijke dierenwelzijnsorganisatie probeert het plan van Yagmur en haar man over te nemen.