Tatvan 2013

Foto’s Tatvan

Nog meer foto’s

 

Een doorbraak!!!!

Het begon allemaal in 2010 met een congres in Izmir.

Murat Bekhan, dierenarts van het SHKD, ontmoette hier Damla Sahin van de organisatie “ a drop of life” uit Bitlis. Ze raakten aan de praat en Damla vroeg Murat een educatieproject te doen op de basisschool in haar woonplaats Bitlis.

Het educatieproject was succesvol, maar Murat schrok van het aantal niet gesteriliseerde zwerfhonden. De meeste inwoners van zowel de provincie als de stad Bitlis zijn aanhangers van het Safism, een strenge stroming binnen de Islam die honden als onrein beschouwt. De plaatselijke dierenarts was niet van plan honden aan te raken.

ActieZwerfhonden en Murat hebben toen besloten dat met geld van ActieZwerfhonden en de steun van vrijwilligers van Damla’s organisatie er een campagne gehouden zou worden om zoveel mogelijk zwerfhonden te steriliseren en tegelijkertijd een dierenarts te trainen in het steriliseren van honden.

In totaal zijn er drie campagnes geweest, zijn er meerdere dierenartsen getraind, maar iedere keer als ons medisch team vertrok was er weer een andere reden waarom de plaatselijke dierenartsen niet meer verder steriliseerden, tot dat……

Damla hoorde dat er in de stad Tatvan, de grootste stad vaan de provincie Bitlis, een paraveterinair nodig was en zij begon aan een lobby om, Omer Atis, voorheen in dienst van het SHKD en nu werkzaam bij de gemeente Sisli, in Tatvan geplaatst te krijgen. Dit is gelukt en toen ging de bal aan het rollen!

Omer wist de gemeentelijke dierenarts  van Tatvan te overtuigen van het nut van steriliseren van de zwerfhonden en dat niet alleen, hij wist ook een tijdens een campagne getrainde arts in Bitlis te overtuigen dat hij nu eindelijk zijn kennis eens in de praktijk moest gaan brengen…en zie er wordt nu gesteriliseerd in Bitlis. Bovendien heeft de arts van Bitlis zijn kennis overgedragen aan de arts van Tatvan en met de hulp van Omer was dat zo gebeurd!

Inmiddels wordt er dus zowel in Bitlis als in Tatvan eindelijk op een humane en structurele manier aan het oplossen van de zwerfhondenproblematiek gewerkt.

In Tatvan gaat dit nog heel moeizaam; de gemeente heeft een ruimte ter beschikking gesteld waar gesteriliseerd kan worden en waar de honden na operatie verzorgd kunnen worden, maar de gemeente heeft geen geld voor de inrichting van een operatiekamer.

ActieZwerfhonden kreeg de vraag van de gemeente of zij bereid was het één en ander te doneren.

Na goed overleg heeft het bestuur besloten dat dit een geweldige manier zou zijn om Wereld Sterilisatie Dag te vieren!

Gedoneerd worden

 • Een operatietafel
 • Operatielamp
 • Een ijskast, om vaccins in te bewaren
 • Een wasmachine
 • Een sterilisatieapparaat voor operatie instrumenten
 • Operatie instrumentarium.
 •  

  Wij zijn blij dat we dit met uw hulp kunnen doen; wat is er nu meer structureel dan het de gemeentes zelf mogelijk te maken om dieren te steriliseren!
  En Omer, die heeft het helemaal naar zijn zin in Tatvan en wij zijn super trots op hem!

  Over Tatvan

  Tatvan is de grootste stad in de provincie Bitlis in Oost Turkije.
  Het merendeel van de bevolking is van Kurdische afkomst.
  De burgemeester van Tatvan is begaan met dieren en de zwerfhondenproblematiek.
  Het asiel van Tatvan in nog in aanbouw. Vanwege de weersomstandigheden mogen de gemeentelijke dierenarts en Omer tijdelijk in een gemeentelijkj pand sterilisaties uitvoeren en zieke dieren behandelen.

  De dieren die gesteriliseerd worden zijn zwerfhonden van de straat die na herstel teruggeplaatst worden in hun territorium.
  In twee weken tijd zijn er 20 honden en twee katten gesteriliseerd.
  Op dit moment worden er ook twee zieke honden en een zieke kat verpleegd.
  Omer en de dierenarts gaan iedere week ook een dag zwerfhonden steriliseren in Bitlis.

   

  Bedankbrief van de gemeente Tatvan

   

  Engelse vertaling

  Turkish Republic Tatvan Municipality

  Health Department

  Animal Neutering and Rehabilitation Center

  Dear Ms. Linda, on behalf of StrayDogsCampaign Foundation and as animal loving friends, you have been sensitive about our call for help and supplied us with the equipment below.  You have honored us by helping the most disadvantaged group in our city. Your foundation will be informed about work and developments in Tatvan.  The aim for the establishment of Animal Neutering and Rehabilitation Center is to secure that stray animals live in their natural habitat without harming anybody. We thank you in person and StrayDogsCampaign Foundation for your support for this aim to be realized with our kind regards,

   

  Abdullah Ok

  Mayor of Tatvan