Dalaman 2012

upd. november 2012 scrol down

Dalaman –Ortaca is een plaats met 16.000 inwoners gelegen in het Zuidwesten in de Egeïsche zee regio van Turkije.
De burgemeester van Dalaman –Ortaca heeft dierenarts Murat Bekhan van de met ons bevriende  dierenbeschermingsorganisatie SHKD gebeld met het verzoek of er ook in zijn stad een sterilisatiecampagne uitgevoerd kon worden. Ook de plaatselijke dierenarts en de manager van het plaatselijke asiel, hebben Murat gesmeekt of hij met zijn team wilde komen!

Türkan Dagdelen, jarenlang actief als dierenbeschermster voor HAYTAP, is de manager van het door haar zelf opgerichte asiel. In het asiel leven veelal gehandicapte honden die op straat niet zouden kunnen overleven. Een aantal jaren geleden is Türkan in hongerstaking gegaan omdat ze vond dat de deelgemeentes van Dalaman zich het lot van de zwerfhonden en het asiel aan moesten trekken. En ze had succes. De deelgemeentes Koycegiz, Dalaman and Ortaca  gingen samenwerken; de één nam een dierenarts in dienst, de ander zorgde voor hondenvoer en de derde nam de personeelskosten voor zijn rekening (3 medewerkers).

Maar nu de gemeente het asiel steunt claimt ze ook rechten en worden er dieren gebracht die op straat overlast bezorgen. Inmiddels wonen er 500 honden, 70 katten en 2 paarden en de bijdrage van de respectievelijke deelgemeentes blijven ver bij de noden achter.
Bovendien kan de dierenarts niet steriliseren…..

Naast het managen van het asiel richt Türkan zich ook op educatie van de bevolking; respect voor dieren, laat je dier steriliseren, voederplekken voor zwerfdieren en noem maar op.

U weet dat ActieZwerfhonden zich met name richt op vangen, steriliseren en weer vrijlaten. Zij is echter ook van mening dat in een relatief goed asiel waar de omstandigheden verslechteren doordat de dieren niet gesteriliseerd zijn en de betrokken arts niet kan steriliseren, hulp net zo hard nodig is!
Er moeten circa 150 honden gesteriliseerd worden. Zowel honden uit het asiel als honden van de straat die dan na herstel teruggeplaatst zullen worden.

Met de tegenslagen van de vorige campagne in de stad Kars nog in ons achterhoofd hebben we er ons eerst van overtuigd of er al genoeg honden gevangen zijn/kunnen worden en of er garanties zijn voor de nazorg van de honden.
Dit blijkt allemaal goed in orde.
Murat zal geassisteerd worden door Necdet en Rasim. Rasim zal de 24ste naar Istanbul komen om de benodigde spullen in te pakken en uit te zoeken en naar Dalaman te rijden. Daar zal hij een operatiekamer in orde maken en de honden vast van te voren  controleren.

Murat en Necdet zullen de 27ste met het vliegtuig uit Istanbul vertrekken en diezelfde dag beginnen met opereren.
Uiteraard zal de plaatselijk dierenarts worden geleerd de dieren op een diervriendelijke wijze te steriliseren.
De kosten voor de campagne in Dalaman zullen zo’n 5000 euro bedragen.
Naast de kosten van sterilisatie, vaccinatie, ontworming en de behandeling tegen teken en vlooien  zullen we ook een poging wagen de honden tegen kennelhoest te enten. Er schijnen een aantal gevallen van kennelhoest in het asiel te zijn. De reeds zieke honden worden behandeld!

De datum van de campagne valt gelijk met World Spay Day (Wereld Sterilisatie Dag), symbolisch om hierbij een donatie (2284euro) van één van de initiatiefnemers van deze dag, de Morgan Wright Trust, in te zetten.
De rest van het benodigde bedrag kan worden betaald dankzij donaties van onze CNR vrienden, waarbij wij Greet en Geert Torfs graag speciaal willen vermelden.

Greet en Geert en alle Vrienden van CNR: hartelijk dank!

Ja en verder vragen wij natuurlijk weer om uw steun!

Meldt u aan als vriend van CNR en help hondenleed te voorkomen!

27-02-2012
De eerste berichten uit Dalaman zijn goed. Er zijn al een flink aantal dieren gesteriliseerd. Dierenarts Murat van het SHKD is erg enthousiast over de dierenarts van het asiel in Dalaman-Ortaca. Hij blijkt een snelle leerling. Probleem is dat hij niet de benodigde instrumenten heeft om de sterilisaties volgens de diervriendelijke key-hole methode voort te zetten. Ook de gemeente heeft hiervoor (nog) geen budget. ActieZwerfhonden zoekt naar een oplossing.

28-02-2012
ActieZwerfhonden heeft besloten de benodigde medische instrumenten te bekostigen. Deze worden voorlopig uitgeleend aan het asiel in Dalaman-Ortaca zodat de dierenarts ter plaatse direct de sterilisatie van de zwerfdieren kan voortzetten. De berichten uit Dalaman zijn nog steeds enthousiast.

29-02-2012
De dierenartsen van het SHKD, Murat en Necdet, zijn weer thuis. Het project is goed geslaagd. Murat gaat een verslag schrijven en stuurt binnenkort foto’s van het project!

Er is weer een hoop puppyleed voorkomen en een stap gezet naar een beter, diervriendelijk beleid voor de zwerfdieren!

Foto’s

Een uittreksel van het verslag van dierenarts en teamleider Murat Bekhan:
We zijn dinsdagavond terug gekomen uit Dalaman.Ik heb niet eerder tijd kunnen vinden om jullie te schrijven.
Zoals jullie al van Bilge gehoord hebben is het project heel goed verlopen ik mag wel zeggen geslaagd!
We hebben in totaal 118 honden gesteriliseerd, waarvan het merendeel jonge teefjes.

De dierenarts Yavuz is enthousiast en slim. Hij kent de sleutelgat methode, maar moest nog veel bijleren over narcotiseren en operatie technieken. Na onze training is hij klaar om zelfstandig te gaan werken!
Hij heeft wat problemen met Türkan (de asielmanager, red.). Hoor ik het verhaal van de één dan denk ik; je hebt gelijk, maar luister ik dan naar de ander, dan denk ik; jij hebt ook gelijk.

Waar het om gaat is dat Yavuz 900 TL , dat is 360 euro,  per maand verdient, en dat is veel te weinig  voor een dierenarts. Normaal gesproken verdient een dierenarts minimaal 1000 euro per maand bij welke gemeente ook. Ik heb geen idee waarom hij dit salaris krijgt.
Hierdoor werkt Yavuz niet fulltime in het asiel, en probeert hij bij te verdienen in de stad, door bijvoorbeeld koeien en geiten te behandelen. Türkan heeft gelijk dat ze hem in het asiel nodig heeft, Yavuz heeft gelijk dat zijn salaris niet toereikend is. Als Yavuz extra geld van het asiel zou krijgen dan kan hij ook meer tijd aan het asiel besteden.

We hebben operatie benodigdheden zoals haken, scalpels en een scheerapparaat in bruikleen gegeven en wat medicatie achtergelaten ( narcose vloeistof, antibiotica en hechtdraad en vaccins tegen kennelhoest).
De Duitse stichting Sunnydays for Animals heeft beloofd verder te helpen met medicijnen.

Als jullie vragen hebben laat het me weten!

Murat Bekhan

 

update 29 maart 2012

Als het enigszins mogelijk is, hetgeen zoveel betekent als; als onze donateurs de campagne net zo belangrijk vinden als wij,willen we binnenkort voor een tweede keer naar Dalaman gaan om nog 100 tot 150 honden te steriliseren. Het aantal honden dat nog geholpen moet worden is veel te groot voor Yavuz om in zijn eentje de populatie onder controle te krijgen.

November 2012

Op 16 november zal dierenarts Necdet samen met een assistent naar Dalaman vliegen om de 50 nog te steriliseren honden in het asiel, te opereren. Ook zullen er twee katten onder het mes gaan.
Deze operatie zal ca. 3000euro kosten.
Voor de sterilisatie van alle ca. 600 zwerfhonden die er in de stad Dalaman zijn proberen we bij grote bedrijven fondsen te werven.

De organisatie is al rond, nu het geld nog!

 

20 november

Omer en Necdet hebben in twee dagen tijd 78 honden, waarvan 61 teefjes en 8 katten gesteriliseerd; wat een team!

Voor foto’s klik hier