Edincik 2011

Edincik is een plaats in de Marmaris regio dicht bij Erdek.In Edincik moeten dringend zo’n 150 straathonden gesteriliseerd worden.
Er is geen asiel in Edincik, laat staan een asiel met operatiekamer, er zal dus elders een operatiekamer gecreëerd moeten worden.
Vrijwilligers uit Erdek zullen ons medisch team ook in Edincik behulpzaam zijn.

Op 13, 14 en 15 april zullen Murat, Necdet, Omer en hondenvanger Ali in Edincik zijn om ook hier het zwerfhondenprobleem aan te pakken en heel veel puppy leed te voorkomen.
De hele campagne wordt voor het grootste deelte gefinancierd met een donatie van een van de vrijwilligsters van ActieZwerfhonden die zich in moeilijke tijden gesteund wist door de honden van Edincik.

update 9-4-2011
Murat kreeg een telefoontje van Nuray, de vrijwilligster uit Edincik. Alle te steriliseren honden zijn gevangen en naast het gemeentehuis is een gebouwtje gevonden waar een operatiekamer ingericht kan worden en waar de honden na sterilisatie verzorgd kunnen worden.

Woensdag vertrekken Omer en Ali. Zij zullen controleren of alles in orde is voor de sterilisatiecampagne en de “operatiekamer” inrichten. Ook zullen zij beginnen met de medische check up van de honden.
Als alles in orde is reizen Murat en Necdet donderdag heel vroeg naar Edincik zodat ze om 09.0uur 0 die dag kunnen beginnen met steriliseren.

Edincik zelf heeft geen dierenarts, mogelijk komt de arts uit Erdek helpen.

13-04-2011
Murat en Necdet zijn vanavond naar Edincik vertrokken.

Omer meldt dat de “operatiekamer” in orde is gemaakt en de eerste 30 honden gevangen zijn. Alle honden blijken echt honger te hebben. De vrijwilligsters meende dat de honden vanwege de operatie niet mochten eten. Of dit waar is of slechts een smoes……Omer is voer gaan kopen en uit Istanbul wordt er morgen meer gestuurd, want in Edincik is niet voldoende te koop.

Omer heeft met de vice-burgemeester gesproken die volgens zijn zeggen een voorstander van het steriliseren van de zwerfhonden is. Jammer genoeg heeft de plaatselijke dierenarts geen verstand van sterilisaties en lijkt het er op of ze het ook niet echt wil leren.

Update 16-04-2011
Murat belde vandaag.
Tot nu toe zijn er 78 honden gesteriliseerd.
Gister hebben ze aardig wat uren gemaakt, vandaag zijn ze noodgedwongen vroeg gestopt; de vrijwilligers hadden de gevangen honden voer gegeven en Murat durfde het niet aan om niet nuchtere honden te opereren.

De 150 honden zullen waarschijnlijk niet gehaald worden; veel van de honden zijn honden die wel een eigenaar hebben maar toch op straat zwerven. De eigenaars vinden het onzin om de honden te laten steriliseren; als ze pups krijgen houden ze de leukste en de rest zetten ze gewoon op straat.
We zijn nu aan het proberen vrijwilligers te vinden die de dialoog met deze oudere inwoners aan kunnen gaan.

17 april
Gisteravond laat zijn de mannen weer uit Edincik teruggekomen.
Er zijn 143 honden gesteriliseerd en 253 honden hebben een Rabiësvaccinatie gekregen.
Een uitgebreid verslag volgt nog.

19 april
De mannen zijn terug uit Edincik en langzaam beginnen de verhalen los te komen.
Ik denk dat dit één van de moeilijkste campagnes ooit was.

Er zijn verschrikkelijk veel zwerfhonden in Edincik en de honden die een eigenaar hebben lopen ook niet gesteriliseerd over straat te banjeren. Ze voeden zich met het afval van de plaatselijke slachterij.
De aan het slachthuis verbonden gemeentelijke dierenarts had overigens geen interesse in het sterilisatiewerk.

In Edincik is geen asiel, laat staan een operatiekamer voor een dierenarts. Nuray uit Erdek heeft een goede kamer geregeld die als O.K. gebruikt kon worden en een provisorische, goede, opvang gemaakt om de honden na de ingreep te kunnen verzorgen.
De honden zijn gevangen door medewerkers van de gemeentes Bandirma en Edincik en de dierenarts van Erdek.

Murat is geen klager, maar als er geen vrijwilligers zijn en je zelfs geen kopje thee aangeboden krijgt, 12 uur per dag aan het opereren bent en na afloop ziet dat er nog een honderdtal honden rond lopen waarvan de eigenaar geen toestemming geeft zijn hond te laten steriliseren of die gewoon te jong zijn om nu gesteriliseerd te worden, dan is het zwaar.
Nuray en Murat hebben hun best gedaan de eigenaars van de honden te overtuigen dat het beter was ze te steriliseren, bij een aantal is dit gelukt.

We zijn aan het bekijken of we over een paar maanden nog een keer een campagne kunnen houden in Edincik. Honden die nu nog te jong waren zouden dan alsnog gesteriliseerd kunnen worden en mogelijk dat in de tussen liggende periode meer eigenaars overgehaald kunnen worden hun hond te laten steriliseren.