Igneada 2011

Onze eerstvolgende sterilisatiecampagne zal plaatsvinden in Igneada. Igneada maakt deel uit van de provincie Kirklareli en ligt richting de Bulgaarse grens.
De dierenartsen Murat Bekhan en Necdet zullen samen 120 honden steriliseren.
De gemeente betaalt het hotel en de maaltijden van de artsen en de gemeentelijke dierenarts zal bij de sterilisaties assisteren en leren.

19 December vertrekt Rasim met alle benodigde spullen vanuit Istanbul naar Igneada. Rasim is een student aan de faculteit voor diegeneeskunde. Rasim is tot voor twee jaar werkzaam geweest als dierenartsassistent. Twee jaar geleden won hij een studiebeurs voor dierenarts aan de universtiteit van Kars. Over een jaar zal hij afstuderen. Rasim heeft bij verscheidene particuliere dierenklinieken in Istanbul gewerkt en weet van de hoed en de rand.

Rasim zal ter plaatse bekijken of er een goede plek is die gebruikt kan worden als tijdelijke operatiekamer, hoe de gezondheidstoestand van de te steriliseren honden is, of er goede ruimte voor voor en nazorg is, kortom alles wat Omer tot nu toe deed.
Als hij tevreden is zullen de dierenartsen Necdet en Murat op 21 december naar Igneada vertrekken om de honden te gaan sterliseren.

Dierenarts Burcu van het minsterie van Landbouw heeft ons via Haytap verzocht een campagne in Igneada te houden. Tijdens de campagne zal zij opgeleid worden door Murat. Alhoewel ze niet in dienst is van de gemeente, is er toch goede hoop dat zij, na ons vertrek verder zal gaan met het steriliseren van de honden.

De kosten bedragen:

80 teefjes  x 25 eu =               2000 euro

40 reuen x 20 euro =              800 euro

120 rabies enting x 2.5 eu =  300 euro

Dierenarts Necdet 3 dagen= 300 euro

Brandstof =                               400 euro

Rasim =                                      400 euro

anti-vlo/teek  =                         540 euro

Cocktail enting   =                     480 euro

Ontworming =                           228 euro

Totaal                                          5448 euro .

 

Wij rekenen weer op uw steun!

 

21 december

Dierenartsen Murat Bekhan en Necdet zijn vandaag aangekomen in Igneada en begonnen met het steriliseren van de honden.
De straten van Igneada zijn vol met honden en het is de hoogste tijd dat er gesteriliseerd gaat worden.
De plaatselijke overheid is weer niet bijster geïnteresseerd.
Dierenarts Burcu van het ministerie van landbouw werkt hard mee evenals de vrijwilligers Ilknur en Ahmet Kantarci van Haytap.

De 23ste december s nachts zijn Murat en Necdet teruggekeerd uit Igneada.
Er zijn 21 katten, 9 reuen en 64 teefjes gesteriliseerd.
De omstandigheden waaronder gewerkt is waren bizar; de heenreis werd bemoeilijkt door mist en regen, het gebied van de “operatiekamer” stond blank en kon alleen per tractor bereikt worden. De ruimte zelf voldeed echt alleen maar aan de minimum eisen, ook voor de honden en de terugweg werd bemoeilijkt door hevige sneeuwval!

Ondanks deze omstandigheden en het gebrek aan interesse van de gemeente is het toch een geslaagde campagne geworden; de vrijwilligers waren geweldig, de samenwerking liep prima en dankzij Kahraman en Huseyin, vrijwilligers die al van kinds af aan vrienden zijn en deden denken aan Laurel en Hardy is er ook voldoende gelachen!

De nieuwe man Rasim is een succes!
De 18de is Rasim van Kars naar Istanbul gekomen, heeft de benodigde spullen ingepakt en is vervolgens de 19de opgehaald door een chauffeur van de gemeente Igneada. In Igneada heeft hij de “operatiekamer” zo goed mogelijk ingericht en de honden gecontroleerd.

De 21ste zijn de dierenartsen Necdet en Murat in alle vroegte naar Igneada afgereisd en halverwege de ochtend begonnen met het steriliseren van de dieren.
De gemeente had toegezegd de overnachtingen te regelen en te betalen, maar het besproken hotel bleek zo slecht dat onze drie mannen snel zelf een ander hotel hebben gezocht.
Burcu, de dierenarts van het ministerie van landbouw en vrijwilligster Ilknur hebben de mannen verwend met koffie, thee en sandwiches.

De 23ste zijn Rasim, Necdet en Murat, gehinderd door storm en zware sneeuwval, terug naar Istanbul gereden.
Rasim heeft vandaag, de 24ste, alle spullen uitgepakt en schoongemaakt en vliegt morgen weer naar Kars.

Necdet en Murat zijn doodleuk weer verder gegaan met hun dagelijkse werkzaamheden, als of ze geen zware campagne en spannende reis achter de rug hebben.

Burcu heeft toegezegd door te gaan met het steriliseren van de zwerfhonden. Zıj kan er, naast haar gewone werk, zo’n 10 per maand “helpen”. Aangezien ze niet over de benodigde materialen beschikte heeft Murat wat voor haar achtergelaten.
De honden konden na de operatie niet echt lang verzorgd worden, maar Burcu zal alle honden goed in de gaten houden en bij eventuele problemen meteen ingrijpen.
Door het slechte weer, de hotel en dinerkosten en de medicijnen en instrumenten die voor Burcu zijn achter gelaten is de campagne 560euro duurder uitgevallen dan gepland.

29 december 2011

Alle gesteriliseerde honden en katten maken het goed!

Foto’s