Maramara E. en Yeniciftlik 2012

Yeniciftlik en Marmara Ereglisi zijn twee kleine steden in de provincie Tekirdag, 12 kilometer van elkaar en zo’n 120 kilometer van Istanbul gelegen.

Vrijwilligers uit de beide plaatsen hebben onze hulp al eerder ingeroepen, maar de voorzieningen en medewerking ter plaatse was van dien aard dat Murat besloten heeft niet te gaan voor aleer een aantal zaken verbeterd waren. Inmiddels hebben beide plaatsen een asiel en is er een op te leiden dierenarts in Marmara. In Yeniciftlik zouden 50 honden in het asiel gesteriliseerd moeten worden in Maramara gaat het om 70 honden die na sterilisatie weer teruggeplaatst worden op straat.

Een vers afgestudeerde dierenarts zal de campagne bijwonen en getraind worden in de sleutelgat techniek. De dierenarts Yakup genaamd heeft een baan gekregen als gemeentelijke dierenarts in Şanlıurfa en is vast van plan met de opgedane kennis de zwerfhonden aldaar te gaan steriliseren.
Dierenarts Berna, die ook in Dalaman heeft meegewerkt, zal ook helpen met de sterlisaties, zodat Murat tijd vrij kan maken voor de nodige educatie van de bevolking.

Een van de redenen waarom Murat graag tijd overhoudt om voorlichting te geven tijdens de sterilisatiecampagne is de slechte situatie in het asiel van Yeniciftlik.

De campagne zal zo’n 3600 euro gaan kosten waarvan 600 euro betaald zal worden door de Turkse dierenbeschermingsfederatie HAYTAP.
De overge 3000 euro worden gefinancierd met een donatie die ActieZwerfhonden heeft ontvangen van de Hondenbescherming en het AnimalFoundation Platform GEWELDIG BEDANKT!

Half april zal de campagne plaatsvinden.

update 19 april

Op maandag 16 april zijn we om 7 uur s morgens naar Marmara Ereglisi vertrokken. Rasim was zondags al aangekomen om een ruimte te organiseren waar we de honden konden steriliseren. Yakup kon jammer genoeg wegens een sterfgeval in de familie niet komen.

We hebben 36 honden en twee katten gesteriliseerd, hetgeen veel minder is dan we verwacht hadden. De meeste teefjes waren al geopereerd, maar werden nog steeds loops. Bij sommigen kwam er pus uit de vagina, veel honden hadden pijn, sommige werden nog steeds gedekt en er waren gehandicapte pups.
Ook hebben we een hond geholpen die slachtoffer was van een aanrijding, een hond geopereerd die zwanger was van dode pups, en hebben we een poot geamputeerd van een kat die betrokken was bij een aanrijding.

De gemeente heeft een contract met een dierenarts (volgens mij is het een slager). Bij de operaties heeft hij erg veel fouten gemaakt, haast bij iedere hond weer een andere fout. Sommige teefjes hadden nog één eierstok,  andere twee. Sommige teefjes hadden nog een baarmoeder maar geen eierstokken. Bij sommige was de baarmoeder dicht gebonden maar had hij hem gewoon in de hond laten zitten. Hij is een moordenaar. Ik heb geprobeerd hem op een beleefde manier duidelijk te maken hoe een sterilisatie uitgevoerd moet worden. Volgens mij heeft de man geen hart. Als hij een hart had zou hij wel beter kunnen opereren, maar deze man denkt niet aan de honden, alleen aan zoveel mogelijk geld verdienen.
Hij heeft de meeste dierenvrienden er van kunnen overtuigen dat pijn, onsteking, nog gedekt worden, pus uit de vagina, een dikke buik van infecties, heel normaal zijn; zolang een hond maar geen puppies meer krijgt is alles in orde.

Er zijn daar nog veel meer ongesteriliseerde honden dan eerder aangegeven; de idioot van een dierenarts heeft de geopereerde honden niet gemerkt.
Bij sommige teefjes was het duidelijk dat ze loops waren, maar als je dan ging opereren bleek de slager al bezig geweest te zijn.

Om 8 uur zijn begonnen te opereren en we hebben aan één stuk door gewerkt tot ‘s avonds laat.
Totaal hebben we dus 38 honden gesteriliseerd, we waren zowel geestelijk als lichamelijk totaal uitgeput; lichamelijk van het werk, geestelijk  van het dierenleed dat we gezien hebben.

Ik heb de gemeente onze bevindingen verteld en zij hebben ons toegezegd het contract met de betrokken dierenarts te verbreken.

In Yeniciftlik hadden we dezelfde problemen, God zij dank maar bij een hond of 7. Hier hebben we totaal 71 honden gesteriliseerd. De gemeente had onze komst aangekondigd en dus kwamen er ook eigenaren om hun hond te laten steriliseren. We zijn om 10.00uur s ochtends begonnen en hebben aan één stuk door gewerkt tot 8 uur ‘s avonds. Er zijn geen vruchtbare teefjes meer in het asiel alleen nog 25 reuen.

Murat Bekhand dierenarts

http://www.timurca.com/2012/04/16/marmara-ereglisi-bakimevinde-belediye-shkd-haytap-isbirligi-ile-kisirlastirma-fotograflar-2/

http://www.timurca.com/2012/04/18/yeniciftlik-bakimevinde-belediye-shkd-haytap-isbirligi-ile-kisirlastirma-fotograflar/

update 25-4
Murat heeft vandaag contact gehad met de vrijwilligster uit Marmara en Yeniciftlik; alle dieren die gesteriliseerd/geopereerd zijn maken het prima, geen ontstekingen, geen pijnklachten. Een beter bewijs dat de plaatselijke dierenarts een ondeskundig arts is die leugens loopt te vertellen, kan er niet geleverd worden.

fotoboek