Cunda 2013/2014/2015

In 2013, 2014, 2015 gesteriliseerd: Cunda 1274 katten en 163 honden, Ayvalik 1752 honden. 

Hoe het begon
In 2013 ontving ActieZwerfhonden  een noodkreet van de Turkse federatie voor dierenbescherming organisaties HAYTAP. Op het (schier) eiland Cunda in Turkije was gigantisch zwerfkatten problem. Er zouden meer dan 200 (zo luidde het aantal in de noodkreet) vruchtbare kitten de straten bevolken. Door het hoge aantal katten per vierkante meter grepen allerlei besmettelijke ziektes om zich heen.

Aan ActieZwerfhonden de vraag de katten te  steriliseren. De campagne zou rond de 5100 euro gaan kosten en moest op korte termijn, voor de voorjaars geboortegolf, gaan plaatsvinden. ActieZwerfhonden is in principe opgericht om honden te helpen, maar dit katten probleem kon en wilde zij niet uit de weg gaan. Temeer daar het steriliseren van een hele vruchtbare populatie op een (schier) eiland, door de afwezigheid van aanzuigkracht naar de omgeving, een grote kans gaf om het zwerfdierenprobleem op Cunda in één keer op te lossen.
Naast de zwerfkatten wilden we natuurlijk ook meteen de zwerfhonden steriliseren.

En hoe het verder ging

Maart 2013
163 katten en 40 honden gesteriliseerd en  50 katten zullen nog door de plaatselijke dierenarts worden gesteriliseerd met onze materialen.

April 2013
82 katten en 3 honden gesteriliseerd.

Wij ontvingen een bedankbrief van de dierenvrienden uit Cunda.

Beste mevrouw Linda Taal,

Op 17 april 2013 zijn er dankzij u wederom 82 katten en 3 honden gecastreerd/gesteriliseerd. Wij zijn u heel erg dankbaar dat u het voor ons mogelijk heeft gemaakt de zwerfdieren hier in Cunda, en dat zijn er veel, te helpen. Ook zijn wij de stichting ActieZwerfhonden heel erg dankbaar. De dierenartsen en het SHKD team hebben hun werk met liefde en betrokkenheid gedaan. Nogmaals danken wij u allemaal en we kijken uit naar een verdere samenwerking in de toekomst.

Vereniging voor dierenrechten Ayvalik Cunda Voorzitter, mevrouw Hilal Uslu Secretaresse, mevrouw Gulnihal Balci

Mei 2013
89 katten en 14 honden gesteriliseerd,

Vanaf juni tot en met September is het op Cunda uberhaupt te warm om dieren te steriliseren omdat de hitte de kans op infecties vergroot.

Oktober 2013
Na aanvankelijk gevraagd te zijn voor 200 katten en 25 honden, bleek het zwerfdieren probleem in Cunda veel groter te zijn dan we aan de hand van dit verzoek hadden verwacht. Zijn er tot nu toe in 3 trips 385 katten en 88 honden gesteriliseerd, de verwachting is dat er nog 450 katten en 75 honden vruchtbaar rond struinen.

Brief van de vrijwilligers van Cunda

Liebe Frau Linda, Wir wissen, dass dieses Schreiben schon lange fallig ist. Es war sehr turbulente Zeit.. Dank Ihre Hilfe geht den Katzen in Cunda viel wohler.Es wurde Richtig sichtbar,dass die population kleiner und die Katzen gesunder geworden sind. Das heisst,wenn wir weiter machen,wird Cunda einer Vorzeigeort fur Tierschutz. Die Katzen,die wir letzte Mal nicht fangen konnten,die neu geworfen hatten und wie jedes Jahr von Sommereinwohner und touristen velassen sind,sind noch da.. Wir hoffen Ihre unterstutzung um kastrationen weiter zu machen. Wir bedanken uns ganz herzlich Ihnen und den Tierarzte,die angagiert und frohlich arbeiten.

Mit freundlichen Grusse

Hilal USLU Gulnihal BALCI Verien fur Tierrechte Ayvalik / CUNDA

Kortweg vertaald; Wij weten dat wij u lang geleden al op de hoogte hadden moeten brengen, maar het is een heftige tijd geweest. Na de campagnes van het voorjaar zijn er beduidend minder katten op Cunda en is hun gezondheid beter. Voor de katten die niet eerder gevangen konden worden en die jongen hebben gekregen en voor de katten die na de zomer weer door toeristen zijn gedumpt vragen wij weer uw hulp. Als ook deze katten nog gesteriliseerd zouden worden zou Cunda een voorbeeld voor de gehele dierenbescherming kunnen zijn. Verder kwam het bericht dat ook een organisatie uit het buiteland die de zwerf- en asielhonden in het naast gelegen Ayvalik zich teruggetrokken heeft. 75 Niet gesteriliseerde dieren moeten nu zichzelf weer zien te redden. ActieZwerfhonden doet er alles aan om ook deze dieren te steriliseren.

November 2013
122 katten en 25 honden gesteriliseerd.

Wat een prestatie in 2 dagen door 2 dierenartsen; het gaat helemaal goed komen in Cunda.

Berichtje van dierenarts Murat Bekhan net terug uit Cunda.

Het totaal aantal gesteriliseerde dieren deze trip bedraagt 122 katten, waarvan 15 katers en 25 honden, waarvan 8 reuen. Onder de honden 8 reuen. Geen van de katten was zwanger  dit betekent dat ons werk al haar vruchten afwerpt. De meeste honden waren wel zwanger. Het weer was slecht; niet zo zeer koud alswel heel erg veel wind. Er waren maar weinig vrijwilligers, waarschijnlijk vanwege de weersomstandigheden. Gulnihal, de vrijwilligster die het vangen en verzorgen van de katten regelt, heeft een oud huis gevonden waar de katten een aantal dagen nazorg kunnen krijgen. Alle katten en honden die tijdens eerdere campagnes warden gesteriliseerd zijn helemaal gezond!

December 2013
125 katten en 100 honden gesteriliseerd.

Terwijl wij druk waren met het kerstfeest heeft ons Turkse team weer hard gewerkt! De resterende katten in Cunda waren nu te jong om geholpen te worden. De honden in Ayvalik zaten in het asiel te wachten op hun sterilisatie en zullen nu weer vrij gelaten worden.

Maart 2014
125 katten gesteriliseerd.

April 2014
50 katten gesteriliseerd.

Uit Cunda het bericht dat de inwoners helemaal blij zijn met het feit dat er deze zomer nauwelijks kittens geboren zijn en dat de gezondheid van de kattenpopulatie er zo op vooruit is gegaan. Vanaf april is de populatie onder controle gehouden door bij ieder bezoek aan Ayvalik een aantal katten van Cunda te steriliseren. Voor de honden van Cunda geldt hetzelfde.

September 2014
158 katten gesteriliseerd.

Gulnihal heeft een geweldige klus geklaard want naast dat ze bij het vangen van alle honden betrokken is geweest heeft ze het vangen van alle katten zo goed als alleen gedaan. Alle respect. Jammer genoeg is er één hond kort na de sterilisatie overleden. Naast de sterilisaties heeft Murat bij twee honden uit het asiel een poot geamputeerd; honden zijn gelukkiger op 3 benen dan op 4 waarvan er 1 pijn doet/niet functioneert. In het totaal zijn er een tiental gehandicapte honden. Gaandeweg zal er gekeken worden wat er voor die honden gedaan kan worden.

November 2014
Omdat we toch in Ayvalik waren zijn er meteen nog 7 katten van Cunda gesteriliseerd.

December 2014
41 katten gesteriliseerd.

Januari 2015
65 katten gesteriliseerd.

Als je op Cunda bent is het echt merkbaar dat het aantal katten afneemt, ook al zou je dat aan het aantal dat nog iedere keer voor sterilisatie gebracht wordt niet direct zeggen.

Maart 2015
152 katten gesteriliseerd.

Mei 2015
9 katten gesteriliseerd

Augustus 2015
Hoe is het mogelijk; na gevraagd te zijn voor 200 katten zijn er inmiddels al 1274 katten van Cunda gesteriliseerd. Er zijn berichten dat er katten van het vaste land op Cunda vrij gelaten worden omdat een katten leven op Cunda geen slecht leven is; de bewoners accepteren de katten als deel van de samenlevng en door de vele restaurants en de florerende visvangst is er altijd genoeg te eten. Natuurlijk hebben we na het steriliseren van 200 katten nooit de illusive gehad dat we alle katten “te pakken hadden”gehad, maar dat er zoveel katten zouden zijn….De bewoners hebben het probleem totaal onderschat.

De gemeentelijke dierenarts van Ayvalik zal door blijven gaan met het steriliseren van Cunda katten en tijdens onze “onderhouds trips” naar Ayvalik zullen we ook de katten van Cunda niet vergeten.

De eerst volgende reis staat gepland voor 11 oktober.

Oktober 2015.
Wat er gaande is weten we niet maar opeens horen wij via, via, dat de gemeente Ayvalik ons niet langer toestaat de zwerfhonden te steriliseren. Allerlei gesprekken hebben geen duidelijkheid gebracht, Na 15 november zal dierenarts Murat afreizen naar Ayvalik om de problemen boven tafel te krijgen; het is toch te gek, nu hebben we het geld om het probleem op te lossen, een dierenarts die ons werk voort kan zetten en nu zouden we de klus niet af mogen maken.