Erdek 2

Erdek is een district in de provincie Balikesir met ca.  50.000 inwoners aan de Turkse Egeïsche kust, ongeveer 360km.  ten zuid-westen van Istanbul.

Het is een toeristische plaats waar de zwerf honden in de zomer gevoed en verzorgd worden als de bevolking toeneemt als de bewoners van elders naar hun vakantiehuizen komen. ’s Winters lijden de honden als er minder mensen zijn die voor ze zorgen.

In 2010 hebben wij er al eens een sterilisatiecampagne gehouden en de gemeentelijke dierenarts opgeleid.

Jarenlang is het goed gegaan en is de zwerfhondenpopulatie onder controle gehouden tot de dierenarts een andere job vond en vertrok. Nu werkt de gemeente weer met contracten met particuliere dierenartsen die gewonde en zieke zwerfdieren helpen, maar er wordt weer onvoldoende gesteriliseerd en het aantal honden neemt toe.

Vandaar de vraag van de gemeente Erdek of wij weer konden komen voor een grootschalige campagne.

Het voorbereidende overleg heeft plaatsgevonden en het contract is ondertekend. Zoals u weet werken wij tegenwoordig met contracten die door ActieZwerfhonden en de burgemeester ondertekend worden om de veiligheid van de honden en ons team te garanderen en de plichten  van beide partijen vast te leggen.

Op 2 november vertrekt de hondenvanger Muzaffer naar Erdek.

Zijn salaris en de verdovingsmiddelen die hij nodig heeft zullen betaald worden door de Turkse federatie van dierenwelzijn organisaties Haytap want de pot van ActieZwerfhonden is echt leeg.

Op 5 november zullen Omer en Huseyin hem komen helpen en vanaf 7 november zullen Murat Necdet en een vrijwillige dierenarts Tamer Türkmen gaan steriliseren tot en met de negende.

Mochten er veel katten zijn dan zullen ze op kosten van Haytap nog een dag langer werken en ook katten steriliseren.

 

 

 

8 november 2016

Het gaat super in Erdek. In twee dagen tijd zijn er al 172 honden gesteriliseerd. Veel van de honden waren al drachtig. Jammer genoeg zijn er 2 honden overleden.
Een dierenarts uit Bodrum heeft zich bij het team aangesloten om de sleutelgat techniek te leren. Het blijkt een echte dierenvriend met zoals Murat dan zegt “geweldige handen”.
Het voorgenomen aantal van 250 gesteriliseerde honden zal dus wel gehaald worden, waarmee de zwerfhondenpopulatie van Erdek weer onder controle is. Ik ben best trots op de mannen.
Als u dit nou zo leest kunt u toch geen weerstand bieden aan ons verzoek om loten van ons in de Clubactie te kopen; uw geld wordt echt voor goed werk gebruikt.

Het programma is goed verlopen met de volgende resultaten

Aantal verrichtte sterilisaties 296 waarvan 50 katten voor rekening van Haytap

246  honden

geslacht    :  193 teefjes + 53 reuen 

leeftijd       :  jonger dan 1 jaar 201

-x-             :  jonger dan 3  jaar   34

-x-             :  ouder dan 3 jaar  11

Zwangere teefjes: 67 

Gezondheid: De meeste honden waren goed doorvoed en gezond genoeg voor de operatie. 9 Honden hadden schurft. We troffen geen honden aan met distemper of Parvo. 

Er waren 4 gehandicapte honden die we meegenomen hebben naar het bosasiel omdat het Erdek asiel, waar ze anders zouden moeten verblijven geen plaats voor honden is. Deze honden zullen aan het vriendenproject worden toegevoegd.

Helaas zijn er twee honden na de verdoving maar voor de operatie overleden. Vermoedelijk mankeerde ze iets waardoor ze de verdoving niet konden verdragen. Het waren twee teefjes van ongeveer 2 jaar.

We hebben twee dierenartsen getraind een derde stond alleen maar wat rond te kijken maar was compleet nutteloos.

Mr. Tamer Türkmen werkt voor de gemeente Bodrum en kan nu zelfstandig steriliseren volgens de Key hole techniek..

De gemeente Erdek zal in het nieuwe jaar een nieuwe dierenarts in dienst nemen die of tijdens één van onze campagnes getraind zal worden of in de gemeente Sisli door Necdet.

 

P.S. Inderdaad zijn er nog 50 katten gesteriliseerd voor rekening van Haytap