Gaziantep

Murat Bekhan heeft overleg gehad met de dierenvrienden in Gaziantep.
Gaziantep is een stad in het zuidoosten van Turkije. Het is een grote stad tegen de grens van Syrië.
De dierenbeschermingsorganisatie ter plaatse heet Cahide en is aangesloten bij Haytap de Turkse federatie van dierenwelzijnsorganisaties.

Cahide heeft een eigen asiel, Karakiz genaamd, een populaire Turkse naam voor een teefje, waar ze alleen gehandicapte honden houden. Ze hebben een goede relatie met de gemeente Gaziantep.
Cahide heeft een eigen dierenarts en de gemeente heeft twee dierenartsen.
De dierenartsen kunnen steriliseren maar zijn niet vaardig genoeg en zij vroegen onze hulp om een vijftal artsen te trainen gedurende een sterilisatiecampagne.

Er zijn zowel in het gemeentelijk asiel als in het asiel van Cahide zoveel niet gesteriliseerde honden dat we er minimaal 150, meest teefjes, kunnen helpen. Een aantal van de honden is gehandicapt en zij zullen na de sterilisatie niet vrij gelaten worden, de gezonde honden wel.

Er is een contract opgesteld dat door drie partijen is ondertekend:

-Dr. Murat Bekhan namens ActieZwerfhonden

-Namens Cahide de voorzitter Cengiz Bayram

-Hoofd veterinaire zaken de heer Kadir Iker AVCI namens de gemeente Kilis.

De ondergetekenden verklaren dat ActieZwerfhonden de sterilisatie van 150 honden en 150 katten zal financieren. Een gedeelte van deze dieren is in het asiel van Cahide en een gedeelte in het asiel van Kilis en dan leven er ook nog honden op straat. Na het steriliseren zullen 50 gehandicapte honden in het Cahide asiel blijven (een open asiel waar de honden op een groot gebied in roedels leven).

De 100 teefjes die uit het Kilis asiel gesteriliseerd worden zullen in roedels van 10-15 honden worden vrijgelaten in het gebied rond het Cahide asiel omdat ze geen andere plek hebben waar ze naar toe kunnen gaan en het Kilis asiel geen fatsoenlijke plek voor de honden is.

De sterilisaties zullen plaatsvinden onder verantwoordelijkheid van Dr. Murat Bekhan. Hij zal ook de plaatselijke artsen trainen. Het vangen van de honden zal worden gedaan onder verantwoordelijkheid van Huseyin Basaran die samen met Murat Bekhan de plaatselijke hondenvangers zal trainen. Mr. Huseyin zal de medewerkers van het asiel ook trainen in voor- en nazorg nodig bij sterilisaties.

De gemeente zal zorgen voor:

 • Eten voor de dieren in het asiel; van een paar dagen voor de sterilisatie tot 3 a 5 dagen na de sterilisatie
 • Beide asielen zullen worden gedesinfecteerd voor de campagne aanvangt
 • De gemeente zal zorgen voor onderdak en eten voor het sterilisatieteam
 • Auto’s, benzine en personeel voor het vangen en terug plaatsen van de honden.
 • Alle dieren zullen worden geregistreerd en zullen na herstel van de sterilisatie teruggebracht worden naar de plek waar ze vandaan kwamen of vrijgelaten in het gebied rond het asiel van Cahide dat voldoende draagkracht heeft
 • Waar en wanneer en waarom zal uitgelegd worden aan de vrijwilligers, de medewerkers, de gemeente en de bevolking
 • Dieren met eigenaar worden gratis gesteriliseerd
 • De gemeente verklaart hiermee dat alle gesteriliseerde, gezonde dieren vrijgelaten/teruggeplaatst zullen worden en dat de gesteriliseerde zieke of gehandicapte dieren in het Cahide asiel zullen blijven.
 • De gemeente verklaart tevens dat zij zullen voortgaan met het sterilisatieproject nadat ons team vertrokken is om te zorgen dat de zwerfdierenpopulatie onder controle blijft. Zij zullen voor de dieren zorgen en ze niet doden, gevangen zetten of elders dumpen
 • De gemeente verklaard het registreren van de dieren te continueren en ons regelmatig nieuwe cijfers te sturen zodat wij onze donateurs kunnen informerenAan dit contract is geen tijdslimiet verbonde
 • Cahide, Gaziantep.

  De vereniging Cahide heeft aangekondigd dat op 22 en 23 februari katten gesteriliseerd zullen worden en de bevolking wordt gevraagd ze in kooitjes naar het Karakiz asiel te brengen.

  De 23ste schrijft de voorzitter van Cahide

  We zijn tot laat in de avond doorgegaan met de sterilisaties/castraties in Karakiz. Morgen zal alweer de laatste dag zijn. De zeer toegewijde dierenartsen werken ontzettend hard en met de meeste zorg en succes. En, vooral, met heel veel liefde. De dierenkliniek uit Gaziantep, Vet 27 en de gemeente Kilis artsen wonen de trainingen bij. We zijn heel erg dankbaar dat alle dierenartsen, waarvan velen van ver komen, onze kleine vrienden zo liefdevol helpen..

  24ste Murat schrijft

  Beste linda en Nathalie

  We zijn terug uit Gaziantep en Kilis
  We hebben 317 dieren gesteriliseerd 166 honden+151 katten
  Alle dieren zijn ontwormd en tegen Rabiës geënt.

  166 honden
  151 teefjes + 15 reuen
  63 jonger dan 1 jaar
  81 jonger dan 3 jaar
  22 ouder dan 3 jaar

  Van de 151 teefjes bleken er 11 zwanger 13 bleken tijdens de operatie al eerder gesteriliseerd te zijn geworden, maar niet goed. (eierstokken laten zitten of de baarmoeder maar gedeeltelijk weggehaald)

  De meeste honden waren gezond en doorvoed genoeg om de operatie aan te kunnen
  1 reu had ehrlichia en 1 reu demodex
  1 teefje hebben we geopereerd aan entropium aan haar ooglid
  Er was geen hondenziekte of parvo
  27 honden zijn gehandicapt door problemen aan hun poten.
  Totaal zijn 56 honden uit het Cahide asiel gesteriliseerd. 31 van hen waren gehandicapt.

  De honden van Kilis

  25 honden zijn teruggebracht naar Kilis; ze zijn jong en sterk genoeg om te overleven.
  De rest van de honden wordt in roedels rond het Cahide asiel vrijgelaten. Het gebied heeft draagkracht genoeg en de mensen van het Cahide asiel zullen toezicht op ze houden. Om 25 honden in Kilis te laten blijven was mijn idee om zo de draagkracht van Kilis op te vullen zodat er gen nieuwe honden zullen komen. Ik heb de honden uitgezocht op geslacht, leeftijd, gezondheid en hoe lang ze al in Kilis waren.

  Onder de 110 honden uit het asiel van Kilis waren slechts 2 reuen.

  Er zijn 151 katten gesteriliseerd de meeste waren echte straat katten slechts een enkele kat had een eigenaar.
  39 katten waren jonger dan 1 jaar de andere waren tussen de 1-3 jaar
  Bijna alle katten waren gezond 2 handen een handicap vanwege een pootje en één was blind aan één oog.

  Er zijn 5 dierenartsen getraind

  Uit Gaziantep

 • Mr .Metin Toy
 • Mrs. Meltem Peri
 • Mrs.İlkay inanc
 • Mr Serhat Erdal
 • Uit Kilis

 • Mr. Kadir İlker AVCI
 • De kosten van deze campagne bedroegen €9945.

  Cahide

  Als voorzitter van het bestuur van CAHIDE, danken wij u hartelijk voor de gedane moeite. Met een dierenkliniek, drie dierenambulances, 8000 m2 asiel en 16 voedingslocaties voor zwerfdieren, lijkt onze organisatie soms zelf wel een gemeente te zijn. Eén van onze grootste problemen was het steriliseren/castreren van dieren. U heeft ons daarbij geholpen. Heel hartelijk dank!

  Cengiz Bayram.