Tavsanli 2017/2018

Juni 2017

Update februari  2018 scroll down

Totaal gesteriliseerd t/m februari 815 honden en 13 katten

Algemeen

Tavşanlı is een Turks district in de provincie Kütahya en telt 99.433 inwoners.

Het district heeft een oppervlakte van 1.917,65 km².

De gemeente is bezig met het bouwen van een herstellingsoord voor de dieren.

campagne juli 2017

Deze eerste campagne wordt uitgevoerd in samenwerking met Haytap. Zij zullen €2000,- bijdragen en ActieZwerfhonden €5000,-.

Omer , Huseyin ,en Ali zullen op 29-6-2017 met de bestelbus en de spullen naar Tavsanli vertrekken om alles voor te bereiden en de honden, ca.200 die door de gemeente hondenvangers gevangen zijn te onderzoeken.

Necdet en Murat zullen met het vliegtuig nareizen.

Er zal gesteriliseerd worden van 30/6 s morgen tot 2/7 s avonds.

Uiteindelijk zijn er 187 honden gesteriliseerd, waren twee van de gevangen honden dood en is er 1 tijdens de sterilisatie dood  gegaan.

Kosten

144  teefjes X27,50  3690 euro

43  reuen X25,00      1075 euro

Necdet 3 dagen            300 euro

Huseyin 4   dagen       200  euro

Ömer      4 dagen         200  euro

Diesel     etc                   325 euro

Vliegticket Ömer          220 euro

totaal                             6010 euro.

Haytap zal 1875 euro betalen en de rest is door ActieZwerfhonden betaald.

Stastisieken

Sexe :  144 teefjes + 43 reuen

Leeftijd :  jonger dan 1 jaar 151

jonger dan 3 jaar 27

ouder dan 3 jaar    9

Drachtig: 0

Bij een teef eerder gedane foute sterilisatie (eierstokken achter gelaten of de baarmoeder slechts gedeeltelijk weggenomen).

Gezondheid

De meeste honden waren gezond genoeg om gesteriliseerd te worden.

9 honden hadden schurft.

1 hond had een tumor haar hebben we in laten slapen.

12 honden waren niet fit genoeg om geopereerd te worden.

4 teefjes hadden net gebaard en we konden ze niet steriliseren omdat ze uitgemergeld zouden raken van het voeden van de pups of de pups zouden sterven als we zouden voorkomen dat ze nog bij de moeder zouden drinken.

Er was geen parvo of hondenziekte.

Er waren geen gehandicapte dieren.

We hebben  1 kat gesteriliseerd die door een echtpaar gebracht werd. Ze hadden de mededeling dat er honden gebracht konden worden voor gratis sterilisatie niet helemaal goed begrepen. Ze waren zo vriendelijk we ze niet konden weigeren.

We hebben 7 artsen getraind en de gemeente heeft ons gevraagd de drie beste aan te wijzen waar zij er dan één van in dienst zouden nemen. Eigenlijk waren ze ale 7 goed maar voor een gemeentelijk asiel heb je een mannelijke arts nodig en er kan er maar 1 de beste zijn.

Ook is Murat gevraagd het herstellingsoord te controleren en eventuele verbeterpunten aan te wijzen.

Interview met Murat Bekhan door een Turkse krant.

De gemeente van Tavşanli, die het meest moderne dierenasiel in de regio heeft gebouwd, denkt aan de gezondheid van de zwerfdieren. Onder leiding van dierenarts Murat Bekhan en op initiatief van 3 dierenwelzijnsorganisaties, gaat het medisch team tot maandag sterilisatieoperaties uitvoeren en vaccinaties toedienen. 

Het dierenasiel dat een van de belangrijkste projecten van de gemeente is, heeft zijn deuren opengesteld voor de behandeling van zwerfdieren. In het dierenasiel, dat opvalt door haar moderne constructie, zullen zwerfdieren door een team van deskundige dierenartsen worden gesteriliseerd en gevaccineerd. Ook eigenaren zijn welkom om hun dieren te laten steriliseren.

Een medisch team van 5 personen uit Istanbul, onder leiding van Murat Bekhan, zal de dierenartsen van Tavşanlı begeleiden. Jonge dierenartsen zullen de kans krijgen ervaring op te doen terwijl Murat Bekhan van de Stichting S.H.K.D., die zeer ervaren is in het steriliseren, deze jonge dierenartsen zal trainen in de key hole technique ( de voor de dieren minst belastende manier van steriliseren die ook de minste kans op complicaties geeft).

Murat Bekhan heeft aangegeven dat het medisch team ongeveer 200 dieren in Tavşanlı zal behandelen en dat ze in samenwerking met de 3 dierenwelzijnsorganisaties in alle hoeken van Turkije gratis sterilisatiecampagnes organiseren. ActieZwerfhonden is de grootste sponsor. Bekhan zei “Wij zijn hier in Tavşanlı om het project ‘Steriliseren – Vaccineren – terugplaatsen en laten leven’ in samenwerking met de Federatie van Dierenrechten (HAYTAP), S.H.K.D. en de Nederlandse Stichting Actiezwerfhonden uit te voeren. Daarnaast zullen wij 5 jonge dierenartsen uit Tavşanlı trainen zodat zij ook de key hole technique kunnen leren. Tot op heden hebben we dit soort operaties in vele steden uitgevoerd, o.a. in Izmir, Gebze, Bitlis en Lüleburgaz. Nadat wij de dieren hebben gesteriliseerd, worden ze ook, met name tegen hondsdolheid, gevaccineerd. Wij werken volledig op vrijwillige basis. Daarom wil ik  burgemeester Mustafa Güler, Directeur van Milieubescherming Hasan Hüseyin Akkaya en de zeer gastvrije mensen van Tavşanlı namens het hele team hartelijk bedanken voor hun steun”.

Volgens Murat Bekhan zouden dit soort werkzaamheden op grotere schaal kunnen plaatsvinden met de steun van gemeentes en de particuliere sector. Zij zouden bijvoorbeeld medische instrumenten en medicijnen kunnen doneren. Hij zei vervolgens “Ik ben een fan van het dierenasiel dat hier gebouwd is. Het is een mooie faciliteit dat heel goed past bij de streek. Eerlijk gezegd, is hier meer in hard werken  geïnvesteerd dan in geld. Ik wil daarom iedereen, die betrokken is bij het voorbereiden van het project en bij de bouwwerkzaamheden, feliciteren met het behaalde resultaat.”

juli 2017 overpeizing

Het aantal honden in Tavsanli bedraagt tussen de 1000-2000. Hiervan 187 steriliseren zorgt niet voor een structurele vermindering van het aantal straathonden.

Om het aantal zwerfhonden te laten afnemen moet er minimaal 70% van de honden gesteriliseerd worden maar liefst gaan wij voor 100%.

Om de campagne in Tavsanli succesvol af te sluiten hebben we groot geld nodig! Welke dierenvriend of Stichting/Fonds kan ons helpen. We willen zorgen dat alle honden (2000) gesteriliseerd zijn en niet slechts de helft. Het gaat om duizenden euro’s, maar iedere euro is welkom! We willen doorgaan met de gemeente en de honden te helpen maar hebben geld voor nog zo’n 400 honden. De gemeente is niet te beroerd om mee te werken en draagt, anders dan in vele andere Turkse steden de honden een goed hart toe, maar als u het artikel op de website leest zult u zien dat er voor de gemeente ook nogal wat bij komt kijken en zij hebben eenvoudigweg ook het geld niet. Wie kan ons financieel helpen. Welk bedrijf wil in ruil voor reclame een feel good donatie doen.

September 2017 vooruitgang

Gisteren ben ik gebeld door de gemeente Kutahya; de lokale dierenarts had gehoord over onze sterilisatiecampagne en vroeg of hij mee mocht doen om bijgeschoold te worden. Ik heb aangegeven dat hij welkom is en we ons best zullen doen hem zoveel mogelijk (bij) te leren. Ik weet het nog niet zeker, maar ik denk dat hij afkomstig is van het Birsen asiel. Ik zal er vast wel achter komen als ik hem eenmaal ontmoet.

Waarschijnlijk zijn er ook nog twee dierenartsen uit de gemeente Kutahya die ook willen helpen en zo wat (bij) willen leren.

Zoals je weet is Tavsanli niet hetzelfde als Kutahya.

Laten we duimen en ik hoop dat Allah ons bijstaat om de campagne tot een succes te maken.

2de campagne

In de ochtend van 29 september 2017 zullen Huseyin en Ali vanuit Istanbul naar Tavsanli vertrekken. Diezelfde dag aan het eind van de middag zullen ook ik (Murat) en Necdet vanuit Istanbul vertrekken.

De sterilisatiecampagne zal van 30 september tot 2 oktober gehouden worden. We hopen 200 honden te kunnen helpen.

In totaal verwachten we 6.650 euro te spenderen.

8/11/2017 de oorzaak van het grote aantal zwerfhonden

Zoals ik eerder al schreef, zijn wij onlangs teruggekomen uit Tavsanli.

We hebben 201 sterilisaties/castraties uitgevoerd. De feiten zal ik in een andere e-mail doorsturen.

Ik heb ook de burgemeester van Tepecik ontmoet. Tepecik ligt ongeveer 4 km van Tavsanli af en daar kwamen de meeste honden vandaan. Er zijn daar namelijk meer dan 10 slachthuizen voor kippen en het afval daarvan wordt in de omgeving gedumpt. Daardoor kunnen de honden veel voedsel vinden en planten zich razendsnel voort. Tijdens mijn gesprek met de burgemeester heb ik hem dit uitgelegd. Ook hebben we het over een oplossing gehad. Hij had nog nooit gehoord van onze (of dergelijke) sterilisatiecampagnes. Ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar ik denk dat ik hem heb overtuigd dat onze methode (steriliseren/castreren en terugplaatsen in het oorspronkelijke gebied) de beste oplossing is. Hij bleef maar vragen hoe ze de honden het beste konden vangen en terugplaatsen.

Ik denk dus dat ik en het hoofd van de gemeente Tavsanli hem hebben overgehaald geen honden meer zomaar te dumpen. En dit mede dankzij de overtuiging die het hoofd van de gemeente heeft in ‘Neuter and Return’ (steriliseren/castreren en terugplaatsen).

De burgemeester van Tepecik zal contact opnemen met de burgemeester van Tavsanli voor hulp en advies. Als de burgemeester van Tavsanli bereid is om te helpen (wat ik natuurlijk hoop) bij het vangen van de honden en het terugplaatsen, dan zullen we een volgende keer de honden van Tepecik gaan helpen. Bij het tellen van de honden hebben we ook de honden van Tepecik geteld. Ik heb nog niets berekend maar denk dat we zo rond de 400 euro over hebben uit de campagne in Tavsanli, omdat de gemeente de brandstof van onze twee busjes heeft betaald.

Verslag tweede campagne

Het steriliseren gaat gestaag door.
De burgemeester en de vrijwilligers zijn vriendelijk en enthousiast.
De honden zien er deels heel mager en deels doorvoed en gezond uit.
Een aantal honden heeft demodex en zou beter in kunnen slapen omdat de intensive behandeling niet gegeven kan worden.

We zijn terug uit Tavsanli.

We hebben in totaal 197 honden en 5 katten geholpen.

Geslacht:            152 vrouwtjes + 45 mannetjes

Leeftijd:              163 jonger dan 1 jaar

21 tussen de 1 en 3 jaar oud

13 ouder dan 3 jaar

Drachtig:             118

Mislukte operaties voor ze bij ons kwamen (zoals een ondeugdelijke castratie/sterilisatie of een achtergelaten eierstok, etc.)

Gezondheid:     De meeste honden waren gezond en gevoed genoeg voor een operatie, 6 honden hadden schurft. 1 hond had een ongeluk gehad met een trein en we hebben haar zo goed mogelijk proberen te helpen. Ook hebben we de dierenarts laten zien hoe hij voor haar kan zorgen. Toch hebben we helaas niet veel hoop, het was een vreselijk ongeluk geweest.

29 honden waren niet fit genoeg voor een operatie, om verschillende redenen. Ze waren te ondervoed of te ziek om geopereerd te worden. We zullen deze honden echter tijdens de derde campagne gaan helpen.

4 vrouwtjes waren onlangs bevallen en die konden we dus ook niet opereren. We zijn wel bang dat veel van de puppy’s zullen sterven door voedselgebrek. We hebben geen ‘hondenziekte’ of parvo aangetroffen.

Er was 1 gehandicapte hond, maar die konden we wel gewoon castreren.

We hebben ook 5 katten geholpen, wat eigenlijk niet was meegenomen in het budget. De gemeente had echter aangekondigd dat ook katten geholpen konden worden. Ik heb het gedaan omdat deze mensen interesse toonden in ons werk en ik dit niet teniet wilde doen.

We hebben de dierenarts uit Tavsanli de gehele campagne kunnen trainen: Ihsan GIRGIN (zoals je weet hebben we de burgemeester aangeraden hem in dienst te nemen).

We hebben (slechts) een paar uur bezoek gehad van twee dierenartsen uit Kutahya. Een van hen weigerde helaas samen met ons te opereren. Hij gaf aan dat hij de regel had niet buiten zijn eigen kliniek te opereren. Ik denk echter dat hij er geen zin in had. De ander, Yavuz Gültekin, heeft één operatie gedaan. Hij doet het niet slecht, maar heeft veel verkeerde dingen aangeleerd gekregen. Ik hoop dat wij hem weer terug hebben gezet op het goede spoor. Ik heb ook nog een vreselijke griep gehad maar moest werken en tussendoor ook nog verhuizen, etc. Maar dankzij Allah, heb ik goede vrienden om me heen en vergeet niet dat jij er daar één van bent.

Liefs

Murat

31 oktober verslag derde campagne

Beste Linda
We zijn terug uit Tavsanli.
Het totaal aantal sterilisaties is 201 waarvan
196 honden
Sex : 158 teefjes+ 38 reuen
leeftijd : jonger dan 1 jaar143
jonger dan 3 jaar 27
ouder dan 3 jaar 26
zwanger : 0

Geen honden die al eerder foutief gesteriliseerd waren
De meeste honden waren gezond en zwaar genoeg om geopereerd te worden. 6 honden hadden schurft en 1 hond had een tumor. Die hebben we geopereerd.
Er warren geen honden met distemper of parvo en geen gehandicapte honden.
We hebben 5 katten gesteriliseerd. Dit was niet in ons budget opgenomen maar het ging om een oud boeren echtpaar dat de aankondiging vaan de burgemeester verkeerd begrepen had .
We zijn verder gegaan met de gemeentelijke dierenarts van Tavsanli dokter Ihsan Girgin. Ik denk dat hij na een aantal begeleide operaties in staat zal zijn zelfstandig te opereren.

Zie ook onder Tepecik

Op 3 februari is ons team weer naar Tavsanli vertrokken voor de 4de campagne Verslag volgt zsm. er zijn 121 honden gesteriliseerd