Berichten deel 2

De bovenstaande beelden zijn gemaakt in de stad Erzurum, deelgemeente Ilica. Ismail Efe, de burgemeester van Ilica heeft de kinderen aangemoedigd zwerfhonden te vangen en in te leveren door ze 5ytl (+ca.€2,50) per ingeleverde hond te betalen.Vol trots vertelde hij dat de kinderen in 1 maand tijd 225 honden gevangen hebben. De zo gevangen honden zijn buiten de stad gedumpt en de burgemeester zegt dat “Ilica op deze manier langzaamaan van de zwerfhonden afkomt”.

Vergiftiging 5 november 2008

1 mei 2007
De deelgemeente Eminonu heeft in de wijk SultanAhmet een vergiftigingsactie gehouden onder de gesteriliseerde honden

levend begraven
september 2007
De gemeente Etimesgut heeft met behulp van verdovingsinjecties 20 honden gevangen en ze vervolgens aan touw oortgesleept naar naar een plek waar ze levend begraven zijn. Er zijn gaten in de graven gemaakt waardoor water naar binnen werd gespoten zodat de honden snel zouden stikken en verdrinken.

Een getuige zocht contact met Çayyolu Dogal Hayati Koruma ve Barindirma Dernegi en het hoofd van deze dierenbeschermingsorganisatie zocht vervolgens contact met de pers.
Het graf werd open gemaakt en 2 honden zijn in beslag genomen voor autopsie.

Mishandeling/vergiftiging/verwaarlozing/gedumpt
Op vele plaatsen in Turkije vinden de meest afgrijselijke vormen van verwaarlozing en dierenmishandeling plaats door overheid en burgers.

Deze hond werd gered, maar wat voor leven gaat hij na zijn redding tegemoet….
voor meer verschrikkelijke beelden zie, klik hier

In het asiel in Fatih is een verkrachte kat gevonden.
Het verkrachten van honden gebeurd in Turkije wel vaker, maar van kattenverkrachtingen schrikt men zelfs in Turkije nog. Het diertje wordt nu goed verzorgd en is lief en rustig,

voor foto’s

Gedood
Massaal afschieten en vergiftigen van honden op 2de kerstdag.

voor meer verschrikkelijke beelden zie, klik hier

Wantoestanden in gemeentelijk asiel/sterilisatiekliniek
17 januari 2011
Op verschillende plaatsen op internet worden de wantoestanden in het gemeentelijk asiel Hasdal/Istanbul aan de kaak gesteld en veel e mail acties roepen op tot protest.
Beelden liegen niet, maar sommige teksten zijn bezijden de waarheid.

23 Januari zal er geprotesteerd worden op het Taksim plein in Istanbul. Het protest zal niet alleen gericht zijn tegen het Hasdal maar eigenlijk tegen alle misstanden in de asielen en bij de sterilisaties uitgevoerd door gemeentelijke dierenartsen in Istanbul.

In het Hasdal worden gevangen zwerfhonden gesteriliseerd. De meeste dierenartsen zijn niet capabel en de verzorging van de honden voor en na de operatie is meer dan slecht en respectloos.
De bedoeling is dat de dieren na de operatie een aantal dagen goed verzorgd worden en dan weer in hun eigen territorium vrij gelaten. Dit gebeurd niet; de dieren worden erg slecht verzorgd en…lees verder

Beelden uit het asiel in Sariyer

Deze hond werd gevangen om gesteriliseerd te worden. Ze bleek al aan het bevallen te zijn en werd zo uit de auto (transport vond plaats bij een buitentemperatuur van 35-38grC, in de auto werd het gedurende de lange ritten soms 60grC) in een kennel gegooid. Zowel de moederhond als de pups zijn overleden.

We hebben Dhr. Ahmet van Aandolu Ilac (bedrijf dat de sterilisaties in opdracht van de gemeente doet) gevraagd of wij (vrijwilligers van EDHKD), vanwege zijn gebroken heup, Narin mochten hebben, omdat zij op straat niet zou kunnen overleven. Hij stond dit toe en wij hebben Narin in één van de kennels waar we “onze” honden nog mochten verzorgen, gebracht.

OP een ochtend troffen we Narin niet in haar kennel aan. Niemand wist waar ze was. Onze verzorger had mensen van Anadolu Ilac horen zeggen “laten we dat beest zien kwijt te raken”.

Bij navraag was Dhr. Ahmet erg verbaasd dat Narin weg was. Hij heeft ons toegezegd uit te zullen zoeken waar ze heen gebracht was. Dit is nu een maand geleden en Dhr. Ahmet beantwoord onze telefoontjes niet eens meer.

Tussen 2 haakjes. in de overeenkomst die de gemeente met AIG (het moederbedrijf van Anadolu) heeft gesloten worden drie bedragen genoemd 1 voor vangen, 1 voor steriliseren en 1 voor terugbrengen. Per teruggebracht dier krijgt Anadolu 20YTL=€11,11.

Klik hier voor meer verschrikkelijke beelden

Verwaarlozing/over vol
In het gemeentelijk asiel worden de honden niet gesteriliseerd/gecastreerd en teefjes en reuen worden bij elkaar in kennels gezet, vele pups en een overbevolkt asiel zijn het gevolg.

voor meer verschrikkelijke beelden, klik hier

28-03-2010
De hond op de foto is gevonden door twee medewerkers van het bosasiel. Hij liep, hevige pijnen lijdend, langs de kant van de weg met een stuk ketting achter hem aan.
De ketting is gewoon in zijn nek gegroeid; doe een pup een ketting om en maak deze nooit groter, succes verzekerd.
De hond is 8-10 jaar oud maar hij is zo mager en slecht verzorgd dat zijn lijf er uit ziet als of hij minstens 14 jaar oud is.
Zo ziek als hij was kwispelde hij naar de medewerkers en smeekte hij ze hem te helpen.
Murat kon het niet over zijn hart verkrijgen de hond in te laten slapen.
ActieZwerfhonden zal de medische verzorging… lees verder

13 september 2010
We zijn inmiddels 3 jaar verder maar veel is er nog niet veranderd.
Op de rondweg om Istanbul bij de afslag Tayakin zijn gisteren tientallen honden gedumpt. Ze zijn allemaal gechipt ten teken dat ze gesteriliseerd en geregistreerd zijn.

De honden hangen een beetje doelloos en uitgeput rond. Ze zullen of aangereden worden of sterven van de honger.
Men zegt dat er inmiddels duizenden, sommigen hebben het over 20.000, honden gedumpt zijn rond Istanbuls snelwegen en in de bossen.

11 september 2007
Honden die al dan niet gesteriliseerd, door de deelgemeentes van Istanbul in de bossen gedumpt worden, om daar van honger om te komen, gaan blijkbaar niet snel genoeg dood; ze worden nu afgeschoten door “voorbijgangers”.
Dierenbeschermers proberen nog steeds de honden van voedsel te voorzien.

Voor meer beelden klik hier

Een nieuw begin voor de honden van Kas.
De afgelopen week is het gemeente bestuur van Kas veel bezig geweest met de dieren.
Gister belde Abdullah Gultekin, de burgemeester van Kas met de vrienden van de honden van Kas en vroeg om een ontmoeting.
Vanmorgen werd ik wakker met het volgende bericht uit Kas:

Viktor,
We hebben een heel positief gesprek gehad met de burgemeester
We zetten een streep onder het verleden en beginnen vanaf vandaag met een schone lei..
Hij heeft er mee ingestemd om in de komende twee weken de sterilisatie van 20 honden te betalen en voor vervoer naar Kalkan te zorgen waar een dierenarts zit die gespecialiseerd is in “sleutelgat chirurgie”.
Tijdens deze twee weken zal er door…. lees verder

Verwaarlozing in gemeentelijk asiel
Schandaal bij dierenasiel in Küçükçekmece
We waren verbijsterd over wat we zagen toen we een bezoek brachten aan het dierenasiel in Küçükçekmece. Tien tot vijftien honden werden in kennels gehouden die als tijdelijke opvang voor een, twee of hooguit drie honden bedoeld waren. Sommige honden waren gewond, waarschijnlijk omdat ze in de krappe hokken hadden gevochten. Bijna alle honden waren vel over been. Er waren geen eetbakken in de hokken. De honden werden zogenaamd gevoerd door dat men een handvol brokken op de met uitwerpselen besmeurde vloer gooide. Elk dier kreeg dus maar twee of drie brokjes, mits het vlug genoeg de kans kreeg om bij het eten te komen.

In een ander hokje zagen we een verlamd dier liggen op de natte stenen vloer. Zijn achterpoten waren stijf. Het was duidelijk dat het dier veel pijn had. We vroegen aan dierenarts Muhammet Ozkan wat er met dit dier was gebeurd. Hij vertelde dat de hond door een auto was aangereden. We vroegen aan hem hoe hij de hond behandelde, maar we kregen geen antwoord. Toen we door bleven vragen, zei hij de hond vitamines te geven.
We mochten geen foto’s nemen.

Twee dagen later, op een zondag, gingen we er nog een keer heen, maar ons werd de toegang geweigerd. Het hoofd van de plaatselijke Gezondheidsdienst, Kadir Bulut, had beschikt dat niemand mocht worden binnen gelaten. We keken door de achterdeur van het asiel naar binnen. Er waren nog steeds geen etensbakken. We vroegen aan een bewaker hoe het met de verlamde hond ging die we twee dagen geleden hadden gezien. Hij zei dat de hond er nog steeds was, op de grond liggend en met veel pijn.

We zijn er achter gekomen dat een aantal honden twee dagen later ver weg van de bewoonde wereld, op een plek werden gedumpt waar ze onmogelijk aan eten konden komen. We hebben aan vrienden gevraagd om foto’s te nemen. Bovenaan ziet u foto’s van honden die uit het asiel in Küçükçekmece zijn bevrijdt. Ze zijn het levende bewijs van de toestanden in het asiel.

Om deze nachtmerrie in Küçükçekmece te beëindigen, moet men handelen zoals de Wet voor Dierenbescherming (Wet 5199) voorschrijft:
Neem contact op met verantwoordelijken voor deze misdaad!
Burgemeester van Küçükçekmece: Aziz Yeniay: Tel: 212 411 06 00 fax:, 0212 411 06 08
Gezondheidsdienst van de gemeente Kuçükçekmece, directeur: Kadir Bulut: 0212 624 94 98
Ministerie van Milieuzaken en Bossen directeur Nationale parken:
Mustafa Kemal Yalýnkýlýç: mkemal@milliparklar.gov.tr fax: 0312 / 207 59 81
Ministerie van Milieuzaken en Bossen, regionaal directeur voor Istanboel: Mehmet Emin Birpýnar: mbirpinar@gmail.com fax: 0212 5200374

voor meer verschrikkelijke beelden, klik hier

Verwaarlozing/dumping/vergiftiging
Juli 2007.
Van dierenbeschermers uit Kutahya ontvingen wij een alarmerende melding.
Kutahya heeft sinds een jaar of 15 een asiel.
In 1995 is het asiel door de gemeente overgenomen van de dierenbeschermingsorganisatie die het asiel tot dan toe in beheer had.

Na nieuwe verkiezingen gaat het sinds 1999 bergafwaarts met de zorg in het asiel.
Het laatste jaar is de toestand dramatisch verslechterd en worden de vrijwilligers ook maar zeer beperkt toegelaten om de dieren te verzorgen.
Veel dieren zijn ziek of gewond.

Sinds enige tijd laat de gemeente, zich beroepend op de nieuwe dierenbeschermingswet, dieren uit het asiel, nadat ze gesteriliseerd zijn, op straat in de stad of buiten de stad “vrij”. Het gaat hier om dieren die al jaren in het asiel wonen en niet weten hoe in een vreemde omgeving aan voedsel te komen.
De dierenbeschermers proberen voedsel te verstrekken, maar hun geld is niet toereikend om de enorme hoeveelheid dieren van eten te voorzien.
Verder bestaat er een aan zekerheid grenzend vermoeden dat de dieren die buiten de stad “vrij gelaten” worden, vervolgens door dezelfde gemeente vergiftigd worden.
In het asiel bevonden zich ongeveer 850 honden 300 katten. Nu zijn er nog maar 200 honden en zo’n 30-50 katten.

17-07-2007
Vandaag waren dierenbeschermers getuige van de sterilisatie van een reeds gesteriliseerde hond door een gemeentelijk dierenarts…………

Laat uw prostesten horen
Kütahya Major Mustafa Iça bmasa@kutahya.bel.tr 0274 2236044
Kütahya Governor Sükrü Kocatepe kutahya@kutahya.gov.tr 0274 2236003
Kütahya Municipality Veteriner Department Head Cengiz Çobankaya bmasa@kutahya.bel.tr 0274 2236012- ext: 216.

3 augustus.
Vandaag kregen wij bericht uit Kutahya dat dankzij ons protest de Gouverneur een bespreking met de dierenbeschermers heeft gehad.

Naar aanleiding hiervan is er ook een bespreking met de burgemeester geweest. Er wordt een nieuw asiel gebouwd en de vrijwilligersorganisatie KDHSD krijgt weer toegang tot het asiel.
Wij houden een vinger aan de pols.

17 december
Inmiddels is er een nieuw asiel in Kutahya, maar de situatie/verzorging van de (zwerf) honden en katten is hier niet door verbeterd.

voor beelden uit het asiel klik hier