NU UITGEBREIDE GEZONDHEIDSZORG VOOR DIEREN DANKZIJ HET EERSTE DIERGENEESKUNDIGE BOEK OVER GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG VOOR DIEREN.

Persbericht – 23 augustus 2005.

Los Angeles – Geestelijke gezondheidszorg is nu niet meer alleen voor mensen weggelegd. “Geestelijke gezondheidszorg en welbevinden bij dieren” is het eerste studieboek ooit geschreven over geestelijke gezondheid van dieren. Het boek wordt deze maand uitgebracht door Blackwell Publishing.

Recent onderzoek heeft zonneklaar aangetoond dat psychologische en emotionele kwesties die ooit uitsluitend van groot belang werden geacht voor het welbevinden van de mens – stress management, lichaam-geest connectie, emotioneel lijden, geestesziektes, emotionele mishandeling en geestelijke wreedheden – ook door dieren worden ervaren.

Met geschriften van ‘s werelds meest toonaangevende autoriteiten op het gebied van dieren emotie, dieren gedrag, cognitieve wetenschappen, neurowetenschappen en diergeneeskunde wordt een nieuw tijdperk in de diergeneeskunde ingeluid en verovert de geestelijke gezondheidszorg voor dieren zich een bonafide plek binnen de diergeneeskunde.

Franklin D. McMillan, D.V.M., aan de faculteit van de Western University of Health Sciences College of Veterinary Medicine en tevens de uitgever/schrijver, stelt: “Tot voor kort waren geestelijke gezondheidsproblemen bij dieren alleen maar van belang als het huisdieren ertoe aanzette zich te “misdragen” in de ogen van hun baasjes – vervolgens werd dan door training weer geprobeerd het gedrag te corrigeren. Over de geestelijke gezondheid van boerderijdieren, laboratorium dieren en vogels in gevangenschap, werd al helemaal niet gesproken. We weten nu veel beter dan vroeger hoe we de levens en het emotioneel welbevinden van dieren kunnen verbeteren.

Nooit in de lange geschiedenis van de medische wetenschap werd er door de wetenschappers ook maar enig geloof gehecht aan het belang van geestelijke gezondheid van dieren. Het werd vaak afgedaan als een naïef “vermenselijken” van dieren. Jaak Panksepp, een wetenschapper op het gebied van neurlogie aan de Bowling Green State Universiteit en ontdekker van het lachen van ratten, vertelde:

“Het wetenschappelijk bewijs dat het bestaan van emoties bij dieren ondersteunt, is overweldigend. Is het niet zo dat elk medicijn dat ooit ontwikkeld werd om emotionele en psychiatrische stoornissen bij mensen te behandelen, uitgeprobeerd zijn op dieren? Dit soort onderzoek zou geen enkele waarde gehad hebben als dieren niet in staat waren geweest verschillende emotionele gemoedstoestanden te ervaren.”
McMillan voegt eraan toe dat, nu de geestelijke gezondheidszorg voor dieren onderdeel is geworden van de totale diergeneeskunde, huisdieren en andere dieren nu de zorg kunnen krijgen bij emotionele problemen en psychiatrische ziekten. Maar ook hebben we nu de kennis en de mogelijkheden om dieren te helpen van hun leven te genieten in plaats van alleen maar lichamelijk gezond te zijn.

Dr. Franklin D. McMillan is geassocieerd met de Western University of Health Sciences College of Veterinary Medicine in zuid Californie en de schrijver van het boek “Unlocking the Animal Mind: How Your Pet’s Feelings Hold the Key to His Health and Happiness.”