Hartworm

Algemene informatie

De levenscyclus van de hartworm begint als een geïnfecteerde hond, die piepkleine onvolwassen hartwormen (microfilariae) in zijn bloedstroom heeft circuleren, gebeten wordt door een mug. Deze mug krijgt de microfilariae (larven) binnen tijdens het opzuigen van het bloed. Gedurende de volgende twee weken ontwikkelen de larven zich, in de mug, tot ze het besmettelijke stadium hebben bereikt.
Als de mug nu weer steekt, kan hij besmettelijke larven overbrengen naar een gezonde hond. De larven dringen door de huid van de hond heen en verplaatsen zich dan via de ondergelegen huidlagen en weefsels naar dieper gelegen gebieden. Tijdens deze “reis” ontwikkelen de larven zich verder en zullen na enkele maanden uiteindelijk het hart van de hond bereiken. Gedurende de volgende twee weken ontwikkelen de larven zich in de mug, tot ze het besmettelijke stadium hebben bereikt.

Hartworm, veel gestelde vragen en antwoorden

Kan mijn hond hartworm krijgen?
Ja. Jouw hond kan hartworm krijgen of de hond nu wel of niet buiten leeft. De hartworm wordt door muggen overgebracht en ook binnenshuis zijn er muggen. Het is de vrouwtjes mug die steekt en de infectie overbrengt. Vrouwtjes muggen zijn erg klein en dringen makkelijk het huis binnen via kiertjes bij deuren en ramen. Alle honden lopen dus risico op besmetting, binnen of buiten.

Zijn sommige honden(rassen) meer gevoelig voor hartworm?
Helaas, nee. Geen enkele hond of hondenras is immuun voor hartworm. Die ene mug die net jouw hond steekt, kan net die mug zijn die deze dodelijke parasiet met zich meedraagt. Slechts 1 muggensteek is al voldoende om je hond te besmetten.

Hoe weet ik of mijn hond al besmet is met hartworm?
De enige methode om te weten of je hond besmet is, is om hem te laten testen door de dierenarts. Dit kan snel en simpel. Stel dit onderzoek niet uit want als de hond besmet is, dan is de behandeling hiertegen mogelijk gevaarlijk voor de hond en duur voor jou.

Wanneer moet ik mijn hond laten testen?
Muggen, de dragers van de parasiet, kunnen afhankelijk van het klimaat waarin je woont, op verschillende tijden in het jaar voorkomen. Vraag dus je dierenarts wanneer het voor jouw hond de beste tijd is om hem te laten testen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond hartworm krijgt?
Als na een test, door de dierenarts gedaan, blijkt dat jouw hond geen hartworm heeft, dan kan hij/zij je vertellen hoe eenvoudig en makkelijk hartworm preventie is. Het is belangrijk hierbij de aanwijzingen nauwkeurig op te volgen; doe je dit niet, dan loopt je hond alsnog risico op een hartworm besmetting. Maar onthoud dat de allerbelangrijkste, eerste stap altijd moet zijn, het testen van je hond op hartworm.