De mythes rond sterilisatie/castratie ontrafeld….
Toen mij gevraagd werd om een artikel te schrijven over steriliseren/castreren, was mijn eerste gedachte dat dit net zoiets was als “een open deur intrappen”. Want is het niet zo dat een ieder die in dieren geïnteresseerd is, met name in zwerfdieren, alles al weet over het steriliseren/castreren van huisdieren?

Maar nee hoor, tot mijn grote verbazing, blijken er nog altijd veel feiten rondom het steriliseren/castreren, bij zelfs de meest “gestudeerde” dierenliefhebber onbekend te zijn.

Laten we om te beginnen eens naar het woord “spay”, engels voor sterilisatie, kijken. Ik weet niet waarom we een eierstok/baarmoeder verwijdering “spay” (sterilisatie) noemen. Volgens mijn “Funk and Wagnall” komt het van het Keltische woord “spaive”. Mijn “Webster” zegt dat het van het Franse woord “espeer” komt, wat zoveel betekent als iets (open) snijden met een zwaard. Toch wordt er bij een spay/sterilisatie meer gedaan dan alleen maar (open) snijden, de eierstokken en de baarmoeder worden heus helemaal verwijderd.

Vaak worden mij vragen gesteld als: “Waarom kunt U niet alleen de baarmoeder eruit halen en de eierstokken laten zitten?”, of “Kunt U niet gewoon haar eileiders afbinden?”. Ik ben vooral geamuseerd wanneer een eigenaar me bezorgd vraagt, “Zal ze “het” niet missen, dokter? Zal Minoes zich nog wel een echte vrouw voelen?” Voor deze discussie verwijs ik de vragenstellers naar hun moeder of grootmoeder om hun dezelfde vraag nog eens voor te leggen…

Castratie (neuter). Nou, dit is een woord dat vele mannen maar moeilijk door hun strot kunnen krijgen. Vrouwen daarentegen schijnen geen enkele moeite met dit woord te hebben. Maar voor veel mannen, is alles wat met “tussen de achterpoten” te maken heeft, een heilige zaak, vooral als het een dappere jachthond of stoere kater betreft. In werkelijkheid is het castreren van een mannetje hetzelfde als van een vrouwtje. Goed, de betreffende onderdelen zijn ietwat verschillend van vormgeving en ligging, de chirurgische ingreep is wat anders, maar het eindresultaat is exact hetzelfde – er kunnen geen nakomelingen meer geproduceerd worden.

(n.b. in Nederland hebben we bij teefjes twee verschillende mogelijkheden, nl. 1 – het afbinden of weghalen van de eileiders, en 2 – alles verwijderen oftewel baarmoeder en eileiders weghalen).

Dan zijn er ook nog de “mannen onder elkaar” vragen zoals, “Dokter, denkt U niet dat hij “iets” zal gaan missen in zijn leven?”, of “Wordt hij nu niet een watje?”. Nou ja, natuurlijk…”missen” zal hij wel iets.

Heeft U eigenlijk ooit wel eens katten met elkaar zien paren? (Het lijkt wel wat op het ritueel van de Zwarte Weduwe spin). Het vrouwtje verleidt het mannetje met prachtige gebaren waarna ze wel voor zo’n 10 hele seconden samen zijn. En om het geheel nog wat aantrekkelijker te maken voor het mannetje, wordt hij meestal gekrabd en gebeten. En voor het vrouwtje is het al net zo’n dolle pret, het mannetje slaat zijn klauwen in haar schouders en bijt zich vast in haar nek. Oh, de geneugten van sex!

Maar nu weer terug naar mijn missie, ik zou het met U over de voordelen van het steriliseren/castreren hebben… En omdat de meeste van U de voordelen hiervan al zeker een miljoen maal hebben gehoord, zal ik het kort houden. Het is ECHT goed voor Uw kat, hond of konijn, zowel mannelijk als vrouwelijk. De redenen hiervoor zijn: verminderde agressie jegens andere dieren, het voorkomen van gedragsproblemen, het verminderen van de kans dat het dier kanker zal ontwikkelen, het verhogen van de levensverwachting, het verminderen van risico’s op verwondingen en ziektes, het verminderen van de drang om te zwerven en het verminderen van vechtpartijen. Daarnaast bespaart het ook nog eens geld…vanwege verminderd dierenartsen bezoek.

Maar aangezien ik niet bekrompen en eenzijdig over wil komen, zal ik ook de 3 nadelen van sterilisatie/castratie voor U op een rijtje zetten:

1. Een gesteriliseerd/gecastreerd dier heeft de neiging om wat uit te dijen doordat de stofwisseling wat meer vertraagd raakt. (Echter, dit zou als een voordeel gezien kunnen worden want U bespaart immers geld omdat U het dier minder eten hoeft te geven).

2. U zult geen nestje met puppies, kittens of kleine baby konijntjes krijgen.

3. Als macho baas van een stoere hond, is er niets meer tussen zijn achterpoten te vinden, waar je mee kunt pronken. Alhoewel ik heb gehoord dat er tegenwoordig een nieuw product, de zogenaamde “neuticals”, is ontwikkeld. Dit zijn synthetische testikel implantaten, die men bij de hond kan laten implanteren, zodat de macho baas nog altijd met zijn even macho hond kan showen.

Geen enkel artikel over castratie/sterilisatie kan afgesloten worden zonder nog eens te wijzen op de miljoenen huis- en zwerfdieren die jaarlijks geëuthanaseert worden op deze wereld. Dankzij de steun van velen, worden er overal op de wereld sterilisatie projecten opgezet, maar het is nog lang niet voldoende en dus gaat het doden van de dieren door. Ook U kunt meehelpen een einde te maken aan deze tragedie die het gevolg is van overpopulatie.

 

– Laat Uw huisdier steriliseren/castreren,

– Geef een nieuw thuis aan een dier uit een asiel,

– Breng dit onderwerp onder de aandacht van vrienden, familie en buren.

 

Origineel artikel geschreven door: David W. Zanders, D.V.M.

n.b. Dit van oorsprong in Amerika uitgebrachte artikel is op enkele punten aangepast aan de Europese situatie.