(waarschuwing dit artikel bevat foto’s van een sterilisatie operatie)

Steriliseren en Castreren maken een huisdier NIET dik en lui. In een gezond huisdier, dus zonder andere medische aandoeningen, wordt overgewicht uitsluitend veroorzaakt door teveel voer en te weinig beweging.
Dus geef de sterilisatie of castratie niet de schuld als je huisdier te zwaar wordt.

WANNEER STERILISEREN: Er is gedegen medisch onderzoek dat erop duidt dat als een sterilisatie bij de hond wordt uitgevoerd voor de eerste cyclus (loopsheid) van de hond, de kans op het ontstaan van borstklier kanker later in haar leven, vrijwel nihil is. Als een hond na de eerste loopsheid wordt gesteriliseerd, dan is de kans om borstklier kanker te ontwikkelen iets verminderd. En als de sterilisatie plaats vindt na de derde loopsheid (of later) dan is er geen enkele preventieve invloed meer ten aanzien van het ontwikkelen van borstklier kanker. Verder krijgt een gesteriliseerde hond geen pyometra, een ontsteking van de baarmoeder met vaak fatale afloop. Door veel dierenartsen wordt aangeraden de hond zo rond de leeftijd van 6 maand te laten steriliseren. Dit zal in het algemeen dus voor de eerste loopsheid zijn. Ga hoe dan ook, altijd de discussie met je dierenarts aan over het “wanneer” en “waarom” van een sterilisatie. Er is geen enkele overtuigende reden om de hond eerst loops te laten worden of haar eerst een nestje te laten krijgen alvorens tot sterilisatie over te gaan.

DE STERILISATIE: De chirurgische procedure wordt uitgevoerd onder algehele narcose en vereist steriele instrumenten en een steriele operatie omgeving. Ernstige problemen kunnen ontstaan als het dier tijdens de ingreep een infectie oploopt. Geen enkele chirurg zal een sterilisatie of castratie als een “routine” ingreep beschouwen want elk dier en elke ingreep is uniek . En hoewel een castratie als een “kleine” medische ingreep wordt beschouwd is een sterilisatie wel degelijk een grote medische ingreep.

In essentie zijn de technieken en methodes voor elke sterilisatie en elke hond hetzelfde. Maar zoals je zult begrijpen, zijn er nogal verschillen tussen het uitvoeren van een sterilisatie op een 70 kilo zware Sint Bernard en een 2 kilo zware Yorkshire Terrier! Het steriliseren van een hond met overgewicht is moeilijker en duurt langer.

Er zijn geen medische, emotionele of sociale gronden om een teef eerst nog “een nestje” te laten krijgen. Als je toch nog eerst een nestje wilt, zorg dan alsjeblieft dat je van te voren goede tehuizen voor de eventuele pups hebt. Want jij …jij hebt de mogelijkheid EN de intelligentie om een bijdrage te leveren aan de afname van het aantal ongewilde zwerf- en thuisloze dieren.

Steriliseren voor de eerste loopsheid zorgt voor een drastische vermindering van het risico op borstklier kanker. Steriliseren na de eerste loopsheid en voor de tweede, en het risico op borstklier kanker is behoorlijk verminderd. Steriliseren na de tweede loopsheid en voor de derde, verminderd het risico op borstklier kanker maar weinig. Een sterilisatie na de derde loopsheid, en er is absoluut geen vermindering meer van het risico om borstklier kanker te ontwikkelen.

Dit artikel is overgenomen met toestemming van de auteur T.J. Dunn, Jr. DVM

De sterilisatie stap voor stap:

De incisie wordt gemaakt in het midden van de onderbuik. De buik wordt binnen gegaan. De baarmoeder wordt gelokaliseerd en via de incisie omhoog gehaald.
De eierstok wordt geïsoleerd en de banden en bloedvaten worden veilig afgebonden. Hetzelfde gebeurt nu aan de andere kant de eierstok wordt gelokaliseerd en de omliggende structuren worden afgebonden.
Het baarmoeder lichaam onder de eileiders wordt geïsoleerd en verschillende hechtingen worden rondom de bloedvaten en in de baarmoeder zelf aangebracht. In verschillende lagen worden de diverse weefsels in de buik weer secuur gehecht.
Het weefsel gelegen vlak onder de huid en net boven de buikwand wordt gehecht zodat deze hechtingen onder de huid “begraven” liggen. Bovenhuidse hechtingen zijn niet nodig. De beide eileiders en eierstokken. Close-up van een eierstok van een hond.