EU/Internationaal

Inhoud
Nuttige links inzake de wetgeving m.b.t. het internationaal transport van honden, katten en fretten

Nieuwe regels per 03-07-2004
Informatie met betrekking tot het internationaal transport van honden, katten en fretten kunt u vinden op

Nederlands, klik hier

Sinds 3 juli 2004, is er een nieuwe wetgeving van kracht die het reizen met uw hond, kat of fret binnen de EU vergemakkelijkt, omdat de EU leden hun wetgeving geharmoniseerd hebben. Dit betekent dat vanaf 03-07-2004 alle EU lidstaten vrijwel identieke veterinaire eisen stellen aan huisdieren die met hun eigenaars reizen.

(note webmaster) Er zijn echter uitzondering (bijv. Groot Brittannië) dus informeer tijdig voor aanvang van uw reis.

Honden, katten en fretten uit EU lidstaten

Vanaf 03-07-2004 worden aan het niet commercieel vervoer van honden, katten en fretten binnen de EU de volgende veterinaire eisen gesteld
Huisdieren moeten in het bezit zijn van een elektrische transponder (microchip) ingebracht net onder de huid, of een duidelijk leesbare tatoeage. Beide worden aan/ingebracht door de dierenarts.

Honden, katten en fretten moeten door een daar toe bevoegde dierenarts gevaccineerd zijn tegen Rabiës en de dierenarts moet in het Europees Huisdieren paspoort een verklaring ondertekenen dat het dier gevaccineerd is met een geldig vaccin.

Een aanvullende bloedtest is vereist voor honden, katten en fretten die reizen naar Engeland, Ierland, Malta en Zweden. Het bloedmonster moet afgenomen worden door een daar toe bevoegde dierenarts en gecontroleerd door een daartoe bevoegd laboratorium (voor GB en Ierland 6 maanden en voor Zweden 4-12 maanden na de laatste enting)voor binnenkomst en de uitslag moet naar tevredenheid zijn.

Honden, katten en fretten moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort voor reizen tussen de verschillende lidstaten. Het paspoort moet voorzien zijn van de identificatie gegevens van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, en het bewijs dat het dier in bezit is van een geldige Rabiës enting.

In Nederland, zijn de paspoorten uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde Full Service Bureau Dierenasielen Nederland, Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders en Stichting Chip, goedgekeurd door Het ministerie van LNV. Huisdiereigenaren kunnen bij hun dierenarts een paspoort verkrijgen in de Nederlandse taal.

Honden, katten en fretten uit niet EU lidstaten

Vanaf 03-07-2004 gelden de volgende regels voor het transport van huisdieren die de EU binnenkomen van uit niet EU landen (m.u.v. Engeland, Ierland, Malta en Zweden).

De dieren moeten in bezit zijn van een microchip of duidelijk leesbare tatoeage ten einde hen te kunnen identificeren
Honden, katten en fretten dienen gevaccineerd te zijn tegen Rabiës

Honden, katten en fretten die de EU binnen komen moeten in bezit zijn van een standaard certificaat dat de identificatie gegevens van het dier bevat, de naam en het adres van de eigenaar en waarin verklaard wordt dat het dier is ingeënt tegen Rabiës.

Dieren die de EU binnen komen moeten een bloedtest ondergaan hebben als bewijs dat het dier gevaccineerd is tegen Rabiës.