Voortgang educatieproject SHKD

Voortgang educatieproject SHKD

 

Deze week waren wij te gast bij de Kazim Karabekir school in een wijk in Istanbul. Murat Bekhan heeft zijn presentatie gegeven aan drie groepen van verschillende leeftijden. Ongeveer 4 a 5 jaar geleden zijn we gestart met dit scholingsproject. Wanneer wij de vraag stelden “Hoe kunnen we de zwerfdieren populatie naar beneden verkleinen?”, kregen wij veelal als antwoord dat ze gevangen moesten worden en ondergebracht in een asiel. Heel sporadisch kregen we zelfs als antwoord, dat ze maar gedood moesten worden. Niemand dacht destijds aan het castreren/steriliseren van dieren om zo de populatie op natuurlijke wijze terug te brengen.

Als we deze vraag vandaag de dag stellen, krijgen we steeds vaker het goede antwoord; castreren/steriliseren. De kinderen staan steeds vaker stil bij zwerfdieren en hun lot. Ze hebben het zelfs over het geven van water en voedsel aan deze dieren. In het begin waren veel kinderen ook bang voor honden.

Voor het eerst hebben we nu op een publieke school een groepje studenten ontmoet die zelf een dierenorganisatie opgezet hebben. De oprichters, vier mannelijke studenten, zorgen er nu iedere week voor dat de zwerfhonden uit hun regio gevoerd worden. Het doet ons goed en geeft ons zoveel hoop om te zien dat de vooroordelen over zwerfdieren langzaam aan het veranderen zijn!

 

Bilge Okay/SHKD