Huisdieren, hun overbevolking en: steriliseren.
Heb jij een hond of kat? Als je die uit een asiel in eigen land of het buitenland gehaald hebt, ben je heel slim!!

De dierenasielen zit vol met de meest uiteenlopende dieren, van de liefste snorrende poes tot het actiefste kitten, van de waggelende pup tot de kwispelende hond.

Hoe zouden al die dieren daar nou komen?? Wel, soms laten mensen hun hond of kat een nestje krijgen en als ze dan geen goed tehuis kunnen vinden voor de kleintjes worden ze naar het asiel gebracht. Soms raken huisdieren de weg kwijt en worden dan dwalend op straat aangetroffen en soms ook naar het asiel gebracht. Veel honden zijn ook gewoon op straat gezet of naar een asiel gebracht omdat hun baasjes ze niet meer lief of leuk vonden.

Soms ook blijven ze op straat zwerven. In veel grote steden in landen overal ter wereld (bijv. Zuid- en Oost Europa, het Midden Oosten, het Verre Oosten en de ontwikkelingslanden), zijn erg veel zwerfhonden. Het leven op straat kan hard zijn voor dieren. Ze krijgen niet zoals jouw huisdier regelmatig te eten en ook geen liefde en aandacht. Als ze ziek worden, neemt niemand ze mee naar de dierenarts. Ze hebben geen lekker bedje, om op te liggen als het buiten koud is. Het is zo’n hard leven, dat zwerfhonden gemiddeld maar 5 jaar oud worden.

Het ergste is dat als het zwerfdier paart en jonkies krijgt, ook deze kleintjes staat dit harde leven te wachten. Katten kunnen al op de leeftijd van 3 maanden jongen krijgen en honden op de leeftijd van een half jaar, ze kunnen iedere 3 maanden jongen krijgen en dat 4 keer per jaar!! Als 1 kat 6 kittens krijgt, elke 3 maanden en dat 5 jaar lang en die kittens weer jongen krijgen…kun je je dan voorstellen hoeveel katten er in totaal geboren worden? Als je denkt at er teveel dieren zijn en te weinig goede tehuizen dan heb je gelijk! En zo is de overbevolking verklaard.

Maar er zijn vele groepen die samenwerken, om dat een halt toe te roepen…en jij kunt ook helpen!! Lees verder, leer en doe mee!

Wat kun je doen om te helpen de huisdier overbevolking te verminderen?
is jouw huisdier gesteriliseerd of gecastreerd? Dierenartsen doen dit bij honden, katten en ook konijnen, om te voorkomen dat ze jongen krijgen. Als jouw huisdier die operatie nog niet ondergaan heeft, praat dan eens met je ouders en leg ze uit, waarom het zo belangrijk is. Wanneer je de rekensom hierboven gemaakt hebt, weet je hoeveel dierenlevens er gespaard worden door deze operaties.

Meld je aan als vrijwilliger om een ouder of ziek iemand te helpen voor zijn/haar huisdier te zorgen. Je kunt bijvoorbeeld helpen door de hond uit te laten of de kattenbak te verschonen. Denk je eens in: jouw hulp maakt het misschien wel mogelijk, dat iemand zijn huisdier niet af hoeft te geven aan een asiel. (P.S. zorg er wel voor, dat je ouders weten wat je doet!).
Informeer eens, of je misschien op jouw leeftijd vrijwilliger kan zijn in het asiel. Je kunt ook een inzamelingsactie houden voor handdoeken en dekens, de asieldieren liggen er heerlijk op! Of waarom ga je niet een cake bakken en verkopen en dan de opbrengst doneren aan een asiel of een dierenbeschermingsorganisatie die zich bezighoudt met sterilisatie en castratie?

copyright ASPCA